Військові паради демонструють те, куди пішли гроші, – експерт

13:43 27 серпня 2015 р.

Фото до новини

Усі військові ритуали, які ми зараз знаємо, не були вигадані військовими як ритуали, а виникли історично як нагальні потреби


Відео: Львівський прес-клуб

Про це щойно, під час прес-конференції-дискусії на тему: «Як військові ритуали і традиції зміцнюють армію. Досвід НАТО та України», яка відбувається у Львівському прес-клубі,  повідомив завідувач музею історії Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, полковник запасу Михайло Слободянюк.

- Наприклад, військовий парад. Регулярна армія з’явилася на початку 17 століття. До того армію збирали тільки на час війни. А тепер держава почала надавати гроші полковникові, на які він повинен був одягнути, озброїти та навчити армію. А коли приїжджав головнокомандувач, то треба було показати на що пішли гроші. Солдатів вишиковували на плацу і показували, що вони мають одяг і спорядження. Потім вони показували, що вміють воювати, - каже він.

За його словами, на той час вміння воювати – це було вміння марширувати. Потім війна ускладнювалася. І тепер уже на полі бою не марширують. Але ось цей ритуал - показати здатність воювати - залишився у формі параду. Тому до параду зараз залучають нові види техніки та інше.

- Таким чином армія демонструє, що на ці гроші, які їй надають, вона здатна воювати, - каже Михайло Слободянюк

Або ритуал віддавання честі. Він є тільки у військових. А з'явився він тому, що  на полі бою немає часу питати, хто тут командир. А ритуал віддавання честі показує -  хто тут має право командувати.

- Або ж прапори. З 1916  до 1918 року прапори були табельною річчю, як мундир або кашкет. А прапор використовували, щоби на полі бою солдати могли швидко вишикуватися. Солдат повинен знати своє місце. І прапор ставили біля командира рота.Тоді солдати бачили, де їхнє місце. Ці прапори мали свій час використання. Якщо вони пропадали, то ніхто не сумував – шили інший, - каже він.

І тільки після 19 століття прапору почали надавати значення - честі частини і його треба берегти.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів