Військовослужбовці НАТО діляться на Львівщині досвідом з українськими (відео)

20:53 15 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: AFP

Найбільше цього року міжнародне військове навчання в нашій країні «Репід Трайдент – Швидкий Тризуб 2014» триватиме до 26 вересня.


Відео: ТСН

На Яворівському полігоні, що на Львівщині, 15 вересня розпочалося українсько-американське навчання «Репід Трайдент – Швидкий Тризуб 2014», в якому беруть участь близько 1200 військовослужбовців із 15 країн. Триватиме найбільше цього року міжнародне військове навчання в Україні до 26 вересня.

Військові української, американської, грузинської, азербайджанської, польської, канадської, норвезької, литовської та інших армій-учасниць цьогорічних навчань вітались кожен своєю мовою. Найбільш чисельною на «Репід Трайдент» є українська група – понад 600 військових, а також американська – близько 200 осіб.

Цього року українську армію представляють курсанти академії Сухопутних військ, серед них є ті, які побували під час проведення антитерористичної операції на Сході. Інші підрозділи не беруть участь у «Репід Трайдент», бо зараз перебувають у зоні бойових дій.

«Особливістю цьогорічного навчання буде те, що характерні риси «гібридної війни», яка ведеться на Сході нашої країни, теж розглядатимуться, і наші військові поділяться своїм досвідом», – наголосив полковник української армії Олександр Сивак.

Американці техніки не привезли

«Досвід українських бійців у бойовій зоні на Сході цікавить всіх учасників військових навчань», –зауважив кореспонденту «Радіо Свобода» американський полковник Фред Рензі.

Він не вперше керує навчаннями на Яворівському полігоні і цьогоріч знову сюди попросився. За словами Фреда Рензі, військові використовують під час навчань штатну зброю і українські бойові машини.

«Військові виконуватимуть типові завдання в полі – це засідки, операція конвоювання, надання першої медичної допомоги. А вже друга фаза навчань, яка пройде наступного тижня, це сценарій розігрування дій, пов’язаних із миротворчою місією. Ми не готуватимемо тут спеціально військових для бойових дій в Україні», – зауважив американський військовий.

Фред Рензі був заскочений тим, що сьогодні український народ дуже активно підтримує свою армію і без цієї допомоги Збройні сили України не протрималися б. «Армія – це відображення суспільства. Без громадян, їхньої підтримки армія не може існувати», –зауважив полковник армії США і пообіцяв більше дізнатись про волонтерство в Україні.

Всі учасники «Репід Трайдент» вироблятимуть спільні військові навики, ділитимуться досвідом. Представники іспанської армії вперше беруть участь у таких навчаннях в Україні. Капітан Ігнасіо Ечета каже, що знав про події в Україні.

«Я хотів би поділитись досвідом своєї армії з українськими військовими. Це досвід у миротворчих операціях», – зауважив він.

«Ми брали участь у бойових діях в Афганістані, в численних операціях, тому можемо поділитись досвідом», – продовжує розмову канадський військовий Бур Брідже.

Про Україну дізнаються з новин

У навчаннях беруть участь і жінки-військовослужбовці. Серед них Марта Петренко, американка українського походження.

Тринадцять років вона служить в американській армії. Молодший сержант каже, що звикла, а спершу було важко. Коли почула про те, що російські війська увірвались в Україну, спершу не повірила.

«Сумно, звісно, але це життя. Друзі мене не запитують, бо знають все, як і я, з новин. Деколи запитують щось з історії. Я розповідаю. Ми про всі події дізнаємось з новин. Мені не було страшно сюди їхати, було дуже цікаво приїхати», – говорить американська військова Петренко, яка ще й допомагає своїм друзям порозумітись з українськими військовими.

Міжнародні навчання на Яворівському полігоні розпочали проводити у 1994 році, а українсько-американські «Репід Трайдент» проходять удесяте. Про це повідомляється в сьогоднішній публікації кореспондента «Радіо Свобода» Галини Терещук «Війська НАТО діляться досвідом із армією України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів