Верховна Рада заборонила пропаганду комуністичного й нацистського режимів (відео)

14:50 9 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

За виготовлення, поширення та використання комуністичної символіки й виконання гімнів СРСР та УРСР каратимуть обмеженням волі.

Народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 2558 «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборона пропаганди їх символіки». За відповідне рішення проголосували 254 нардепи.

Даний закон на законодавчому рівні закріплює засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів як злочинних, ввести заборону на публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, заборону публічного використання і пропаганди їх символіки, запровадити обов'язок держави здійснювати розслідування і оприлюднення інформації про злочини, скоєні представниками цих тоталітарних режимів тощо. Відтепер в Україні запроваджується відповідальність за пропаганду комуністичного та нацистського режимів та публічне використання їх символіки.

За виготовлення, поширення і використання комуністичної символіки, виконання гімнів СРСР та УРСР, караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. Якщо ж ці дії будуть вчинені представниками влади, або повторно, або організованою групою осіб, злочини будуть каратися позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Встановлено процедури та строки перейменування об'єктів, які носять «комуністичні» назви (перереєстрація документів для громадян безкоштовна). З вулиць наших міст заберуть символи та пам'ятники, які возвеличують функціонерів тоталітарного режиму. Передбачено  розслідування злочинів геноциду, злочинів проти людства та людяності, військових злочинів, здійснених представниками тоталітарних режимів.

Законом також  встановлюється Дня пам'яті жертв комуністичного та нацистського тоталітарних режимів 23 серпня, коли сталінський СРСР та гітлерівська Німеччина уклали угоду, яка розпочала Другу світову війну. Про це повідомило сьогодні, 9 квітня, інтернет-видання «iPress.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів