Верховна Рада наблизилася до визнання майданівців учасниками бойових дій

12:40 21 лютого 2017 р.

Депутати українського парламенту ухвалили в першому читанні законопроект, який надасть статус учасників бойових дій активістам Майдану, які отримали поранення під час акцій протесту три роки тому.

Відповідний законопроект №5697 за основу підтримав 261 народний депутат. До другого читання планують внести низку поправок.

Цим законопроектом, серед іншого, пропонують додати до переліку учасників бойових дій (частина 1 статті 6 закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») пункт 21: «особи, які одержали тілесні ушкодження (тяжкі, середньої тяжкості, легкі), що не призвели до інвалідності, під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (далі – Революція Гідності) та включені до відповідного переліку осіб, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я».

Дія цього пункту не поширюється на міліціонерів та інших силовиків, які отримали тілесні ушкодження, виконуючи службові обов’язки під час Революції Гідності. Скалічені під час «Революції гідності» активісти законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» вже прирівняні до інвалідів війни. Законопроектом №5697 також пропонують вважати інвалідами війни тих, хто отримав каліцтва у зоні АТО «від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння», а також під час розмінування боєприпасів.

Перший заступник голови комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Максим Бурбак заявив, що його комітет пропонує підтримати законопроект за основу. Він також закликав наступним законопроектом розглянути №5663 про можливість інвалідам АТО та сім’ям учасників АТО закуповувати квартири».

Своєю чергою, Ігор Луценко заявив: «Батьківщина» підтримає надання статусу учасників бойових дій тим, хто постраждав на Майдані. Безумовно, насилля на Майдані було організовано за підтримки Росії, спонсорувалося Росією, Росія постачала бойові засоби для того, щоб «Беркут» і Внутрішні війська могли нищити майданівців. Більше того, серед багатьох слідчих Генеральної прокуратури існує стійке переконання щодо дуже важливої ролі певних осіб за підтримки Росії в організації насилля проти майданівців. На жаль, розслідування цих фактів сьогодні фактично блокується».

Ігор Луценко додав, що «Батьківщина» підтримує «нищення совєтського дискурсу у законодавстві щодо так званих Великої Вітчизняної війни, війни з імперіалістичною Японією» – і перехід до світової практики називання їх Другою світовою війною. Ще декілька депутатів сказали, що законопроект можна ухвалити лише в першому читанні, адже він потребує поправок.

Про це повідомили сьогодні, 21 лютого, в інтернет-виданні «Українська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів