В Україні Путін щойно все починає, – «The Daily Beast»

14:50 20 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: thinking.bohdanvorona.name

«Забудьте про повідомлення, що російський президент згорнув свою кампанію втручання на сході України. Насправді все навпаки: вона стає набагато гіршою», – зазначає в статті для «The Daily Beast» редактор сайту «The Interpreter» Майкл Вейсс.

Сайт «Newsru.ua» переповідає сьогодні, 20 червня, в публікації «The Daily Beast. В Україні Путін тільки все починає»:

«Забудьте про повідомлення, що російський президент згорнув свою кампанію втручання на сході України. Насправді все навпаки: вона стає набагато гіршою», – зазначає в статті для «The Daily Beast» Майкл Вейсс, редактор сайту «The Interpreter».

«Поки Захід був зайнятий, заново відкриваючи для себе країну під назвою Ірак, Кремль не зовсім нишком нарощував підтримку бойовиків, які прагнуть нарізати собі сатрапії в Донецьку і Луганську. Власне, він також перекрив Україні газ, а тепер перекидає війська назад до українського кордону, через тижнів два після їхнього запізнілого відводу», – продовжує автор.

За словами Вейсса, співробітники The Interpreter останні кілька тижнів «документують дедалі очевидніші докази того, що ми назвали «війною через пульт дистанційного керування», яку Росія веде у Східній Україні». Використовується доктрина maskirovka, за висловом автора. Її інструменти – «приховування, можливість правдоподібно заперечувати щось і ретельно «зливати» або поширювати dezinformatsiya».

Але іноді маска сповзає, вважає Вейсс. «Схоже, так трапилося 12 червня, коли український уряд заявив, що три російських бойових танки Т-64 і кілька бронемашин увійшли в Україну через КПП «Довжанський», – йдеться в статті.

Але люди сумніваються в реальності цих подій, бо Росія «замела сліди», зауважує Вейсс. Автор зазначає: про те, що це були захоплені українські танки, повідомив тільки «пропутінський російський новинний портал politikus.ru, відомий масовим виробництвом дезінформації», – пише автор.

Вейсс називає цю статтю «підозрілою». По-перше, Київ так і не визнав захоплення своїх танків, адже зазвичай він першим оголошує таку інформацію, бо вона виправдовує антитерористичну операцію. По-друге, «Росія досі тримає на складах предостатньо Т-64 «в ролі резерву». По-третє, «на супутникових знімках, наданих НАТО, показано, що на 10 червня десять основних бойових танків були розміщені по той бік кордону з Донецькою областю в Ростові-на-Дону».

«Прем'єр-міністр» «ДНР» Олександр Бородай »наприкінці травня запросив журналістів, пов'язаних з радіостанцією «Эхо Москвы» (яка в лютому розжилася пропутінським генеральним директором), прикріпитися до колони вантажівок, яка везла назад з України тіла росіян», – стверджується в статті.

Неясно, яка була зв'язок цих загиблих з російським урядом, відзначає Вейсс. «Але видається ясним, що Бородай і його начальство більш не відчувають необхідності подавати кризу в Україні як суто внутрішню справу (України)», – йдеться в статті. 17 червня, за деякими відомостями, Бородай подякував Росії за «постійний потік добровольців».

«Деяких з цих «добровольців» тепер легко ідентифікувати», – пише автор. Він зазначає, що в травні батальйон «Восток» «зробив наліт на штаб-квартиру «ДНР» і тимчасово захопив її».

«Можливо, це вказує, що у Москви урвався терпець через дилетантство своїх початкових маріонеток і вона віддала перевагу більш загартованим у боях «професіоналам», – пише автор.

Експерт Марк Галеотті нагадує, що ім'я «Восток» носив батальйон російського спецназу, який у 2008 році розформовано через суперечку його командира з главою Чечні Рамзаном Кадировим. «Згідно із сайтом «Кавказький вузол», жителі Чечні підтвердили прибуття додаткового «вантажу 200» з фронтів України», – пише автор.

І додає: «Зайве згадувати, що Кадиров не міг би спрямувати в Україну чеченських бійців без дозволу того, хто йому платить, і capo di tutti capi в Кремлі».

Те, про що Росія воліє замовчувати, майже так само важливо, як те, про що вона воліє кричати, вважає автор. МЗС РФ не поширило жодних заяв про Іл-76, збитий над Луганськом. МЗС також «неймовірно занепокоїлося через інцидент у Києві, у якому ніхто не постраждав: через акцію протесту, яка виникла біля російського посольства 14 червня», – пише видання.

І нарешті, «є ознаки того, що Росія почала знову мобілізовувати війська і бойову техніку», зазначає автор. Він посилається на відеоролики: один, «як передбачається, зафіксував російську військову колону в Ростові по дорозі на південний схід України», а другий, «який The Interpreter зміг геолокалізувати, запам'ятав іншу колону в Новошахтинську, шахтарському місті під Ростовом», – йдеться в статті.

«Не випадково, що російські сили повертаються до кордону в той самий момент, коли Україна, здається, досягає успіхів на війні», – зауважує автор.

2І все одно Порошенко, мабуть, схиляється до політичного вирішення», – вважає видання.

«17 червня він поговорив з Путіним і після цього запропонував «одностороннє припинення вогню». Сам той факт, що Путін здатен обговорювати подібний мораторій, одночасно все ще запевняючи, що є лише «глядачем» війни в сусідній країні, – на даний момент дуже чітка ознака того, що навіть найхитріша maskirovka має термін придатності. Ті, хто колись вірив, що Путін «моргнув» через санкції США та ЄС або що «ізольована» Росія згортає свою кампанію розчленовування чи дестабілізації України, обмануті. Така була мета з самого початку», – завершує автор статті».

Як повідомляв «Щоденний Львів», московська інтернет-газета «РБК Daily» зокрема повідомила вчора, 19 червня, в публікації «Російські війська повернулися до кордону з Україною», опублікованій у четвер: «(російські) Військові зараз розглядають план зі створенню в Донецькій і Луганській областях санітарних кордонів, або їх ще називають лініями розмежування», – сказав РБК з посиланням на свої джерела полковник запасу Анатолій Дергільов, який служив у центральному апараті Міноборони. За його словами, «суть плану не у вступі в пряме збройне протистояння з українською армією, а в забезпеченні безпеки мирного населення шляхом постановки ультиматуму супротивної сторони про незастосування зброї». Про готовність після отримання наказу забезпечити протягом доби подібні коридори на Донбасі, за словами полковника Дергілева, говорили днями на одній з нарад керівники Міноборони».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів