Українських військових відтіснили під Дебальцевим, – «ІС» (відео)

10:25 10 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Романа Туровця в інтернет-мережі «Facebook»

Народний депутат і координатор групи «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив у вівторок, що ворог зайняв позиції в районі Логвинового, а спостерігачі ОБСЄ стверджують, що наші були відкинуті на чотири кілометри в районі Чорнухиного.


Відео: «Espreso.tv»

Народний депутат і координатор групи «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив сьогодні, 10 лютого, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«У районі міста Дебальцеве ситуація різко ускладнилася. Російсько-терористичні війська за останні три доби змогли різко наростити ударну міць своїх флангових тактичних груп і з учорашнього (9 лютого) ранку перейшли до активних наступальних дій.

Удари української артилерії по районах зосередження та шляхам висунення ударних тактичних груп противника лише відтягнули початок атак і дали частковий ефект. Попри понесені втрати (близько 11 одиниць бойової техніки і кількадесят знищених терористів), бойовики та російські війська одночасно на двох ділянках спробували спочатку взяти під вогневої контроль трасу Артемівськ Дебальцево, а потім, з підходом головних сил, перерізати шляхи постачання до Дебальцевого.

У результаті противник зміг відтіснити українські війська в кількох напрямках, зокрема, зайнявши позиції в районі Логвинового (село в Артемівському районі Донеччини. – «ЩЛ»). Українська артилерія завдала послідовно два масованих вогневих удару по позиціях бойовиків у даному районі, проте в результаті спостерігався лише частковий відхід розрізнених груп терористів. Також українські війська завдали ряд ударів по позиціях бойовиків у районі н.п. Вуглегірська (місто в Артемівському районі Донеччини. – «ЩЛ») й Новогригорівки  (село в Артемівському районі Донеччини. – «ЩЛ»), також з частковим ефектом.

Східніше Дебальцевого вогневим ударом українських РСЗВ БМ-21 «Град» була накрита рота з т.зв. бригади «Привид» (командир – Мозговой), яка здійснювала марш у район позицій українських військ. Знищено два «Урали» й один БМП-2, є втрати в живій силі бойовиків. Також українська артилерія завдала масованих вогневих ударів по виявлених позиціях артилерії бойовиків у районі Алчевська (накриті позиції ворожих РСЗВ), східніше Луганська (накрито вогневу позицію самохідної гаубичної батареї) та в районі Донецька (завдано вогневих ударів по виявленим позиціях 120-міліметрових мінометів противника).

На позиціях на лівому фланзі Дебальцевського плацдарму відбувається заміна так званих «козацьких» формувань зведеними тактичними групами, сформованими з прибулих з РФ найманців і російських військовослужбовців. «Козаки» відводяться вглиб території, контрольованої «ЛНР».

У район Брянка-Первомайськ триває перекидання формувань російсько-терористичних військ. Перекидання здійснюється через Алчевськ і Перевальськ. Зокрема, за добу зафіксовано переміщення двох конвоїв (близько 20 критих вантажівок зі живою силою й боєприпасами) та близько 10 одиниць броньованої техніки (з них чотири – танки).

Також триває перекидання формувань російсько-терористичних військ в район Донецька. Зокрема, зафіксовано переміщення колони з 26 одиниць бойової техніки (до 10 одиниць танків, а також ББМ, вантажні й спеціальні автомобілі). За попередніми даними, в Донецьк перекидається батальйонна тактична група (БТГ) російських військ.

Так звані «міністерство держбезпеки ДНР» і «військова поліція ДНР» приступили до «розслідування» вибухів на Донецькому казенному заводі хімічних виробів (ДКЗХВ), які мали місце увечері 8 лютого. На місці події йде збір «речових доказів». Відзначено прибуття на місце вибухів групи російських військових фахівців, які пересуваються на двох джипах у супроводі БТР-80».

Своєю чергою, у черговому звіті спеціальної моніторингової місії ОБСЄ повідомляється, що Збройні Сили України були відкинуті на чотири кілометри в районі Чорнухиного, яке знаходиться у 8 км на схід від Дебальцевого. Спостерігачі у своїх даних посилаються на українського генерал-майора з Центру контролю та координації.

Натомість члени терористичного угруповання «ЛНР» зі свого боку заявили місії ОБСЄ, що без узгодження з іншими учасниками конфлікту евакуювали 200 мешканців Чорнухиного на окуповану бойовиками територію. Куди саме було евакуйовано мешканців села – терористи не повідомили.

Також в «ЛНР» заявили, що конвой з евакуйованими мешканцями нібито потрапив під обстріл і троє мирних жителів було поранено. Але ця інформація не може бути незалежно перевірена спостерігачами ОБСЄ.

Своєю чергою, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк повідомив сьогодні, 10 лютого, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«Війна з путінською РФ триває. Ситуація в районі Дебальцевого залишається дуже напруженою.

Російська регулярна армія та кремлівські терористичні банди продовжують безперервні атаки на позиції сил АТО поблизу Дебальцевого та ін. Ворог увійшов у с. Логвинове й здійснює накопичування значних сил для подальшого наступу в районі Дебальцівської дуги.

Під снарадами терористів тотально знищуються житлові квартали населених пунктів в зоні проведення активних бойових дій. Є нові жертви серед мирних громадян (кількість уточнюється). 

Наразі спроби ворога взяти під котроль трасу Дебальцеве-Артемівськ не вдалися. Ця дорога залишається під контролем сил АТО.

Втім, терористи не припиняють спроб відрізати трасу і загнати українських військових у «мішок». Наша артилерія наносить удари по бойовикам і щільно накриває воневі точки ворога.

Ми продовжуємо здійснювати вогневий контроль входу і виходу з Вуглегірська. Сили АТО зупинили кілька спроб прориву загонів російсько-терористичних військ на Дебальцівському напрямку.

Ворог поніс значні втрати у живій силі та техніці. Протягом ночі, знищено понад 30 терористів та близько півтора десятка одиниць важкої техніки бойовиків.

Рашисти безперервно здійснюють обстріли населених пунктів Мар’янка, Авдіївка, Піски, Станиця Луганська, Чорнухине, Попасна, Трьохізбенка та ін. Кремль продовжує надсилати на нашу територію колони з важкою зброєю і технікою для терористів, перекидають загони найманців та військовослужбовців елітних частин ЗС РФ для війни проти України.

Наразі сили АТО утримують свої позиції та мужньо відбивають усі атаки агресора. Артилерія ЗСУ – на висоті! Усі командири, включаючи керівництво сектором «С» залишаються на передовій зі своїми бійцями».

Натомість на сторінці прес-центру АТО в інтернет-мережі «Facebook» повідомили сьогодні, 10 лютого:

«Ніч в зоні АТО, з 10 на 11 лютого, характеризується збільшенням ворогом штурмових дій українських позицій.  Двічі, близько 10 та 12 години вечора терористи намагались атакувати армійські підрозділи в районі селища Новогригорівка.

Також, стався бій з противником, поблизу Дебальцево. Тактика терористів – розвідка боєм у цих зіткненнях не спрацювала. Після відповіді українських військових злочинці відступили зі значними втратами. 

Цієї ночі противник активізувався на Маріупольському напрямку. З «Градів» обстріляли селища Мирне та Новоселівка.

У той же час, вже традиційно, найгарячішою точкою на Сході України залишається місто Дебальцево, та навколишні населенні пункти. За ніч противник практично зі всіх видів зброї 18 разів вів вогонь на цьому напрямку.

Найбільше постраждали Новогригорівка та Попасна. Саме ж місто Дебальцево вже стало своєрідним символом героїчного протистояння. По ньому бандити ведуть вогонь цілодобово. Руйнується міська інфраструктура. Та незважаючи на це українські військові мужньо тримають позиції і залишати їх не збираються. 

Загалом, протягом ночі незаконні збройні формування 35 разів вели вогонь по наших позиціях. У відповідь українська артилерія нанесла низку точних ударів та примусила злочинців припинити вогонь».

Як інформував «Щоденний Львів», під Дебальцевим вирішується результат зустрічі Порошенка, Меркель, Оланда й Путіна в Мінську – якщо ворогу вдасться закріпитися на плацдармі під Дебальцевим, то у Путіна буде на зустрічі у Мінську безапеляційний козир у вигляді багатьох тисяч заручників. І тоді не треба бути провидцем, щоб передбачити результат переговорів і хто диктуватиме умови капітуляції.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів