Українській меншині в Польщі затвердили 10-ть проектів з 15-ти і дали 1,1 млн

12:47 21 березня 2017 р.

Національні меншини у Польщі скаржаться на зволікання з боку польського Міністерства внутрішніх справ із фінансуваням їхньої діяльності.

Про це інформує Польське радіо з посиланням на газету "Rzeczpospolita".

«Національні меншини чекають на дотації» - «Rzeczpospolita» пише про зволікання з боку польського Міністерства внутрішніх справ із фінансуваням діяльності нацменшинних організацій у Польщі.

«Представники цих організацій скаржаться, що не мають за що видавати свої газети, платити працівникам, і змушені брати кредити на поточну діяльність», - читаємо. «Конкурси на підтримку діяльності «в рамках охорони, збереження і розвитку культурної ідентичності меншин, а також збереження регіональної мови» були розписані ще у вересні минулого року», - повідомляє газета.

Але, як додає, перший етап поділу коштів на діяльність меншинних організацій відбувся у грудні (призначено 11 мільйонів злотих), а другий – у лютому цього року (виділено 3,5 мільйона злотих). Генеральний секретар Товариства словаків у Польщі Любомір Моліторіс каже виданню, що в лютому відбувся циклічний огляд фольклорних колективів, грошей товариство не отримало, на проведення фестивалю взяло позики, і тепер мусить їх сплаучувати. «Об’єднання українців у Польщі висунуло на дофінансування 15 проектів, відомство затвердило 10 і надало 1,1 мільйона коштів на їхню реалізацію», - повідомляє "Rzeczpospolita". Дофінансування не отримало, зокрема, проведення вшанувань 70-х роковин операції «Вісла».

«Ситуація не є критичною, але проблеми матимуть переважно невеликі організації», - говорить представник німецької меншини Ришард Ґалла, віце-голова сеймової Комісії національних та етнічних меншин. Як каже, у середу відбудеться засідання комісії, на якому меншинні організації шукатимуть виходу із ситуації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів