Українські війська ведуть бої за звільнення дев’яти міст Донбасу попри обстріли сил АТО з боку Росії (відео)

14:30 21 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр РНБО

Про це повідомляється в четвер у «Зведених даних ІАЦ РНБОУ».


Відео: «Телеканал новин «24»

У «Зведених даних ІАЦ РНБОУ (Інформаційно-аналітичного відділу ради національної безпеки і оборони. – «ЩЛ»)» повідомляються сьогодні, 21 серпня, такі новини з неоголошеної війни на сході України.

«Військові дії в зоні конфлікту

Триває військова операція сил АТО зі звільнення від терористів міст Донецьк, Луганськ, Іловайськ,  Красний Луч, Шахтарськ, Торез, Сніжне, Зугрес, Горлівка та Станиці Луганської (перші дев’ять із цих населених пунктів – міста, останній – селище міського типу. – «ЩЛ»).

За інформацією, яку повідомив сьогодні, у четвер 21 серпня, на першому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко, у бою під Луганськом українські військові захопили дві бойові машини десанту Псковської дивізії ПДВ Росії. У одній з машин виявлений повний пакет документів – від водійських прав до військової документації. Особовий склад і машина приписані до в/ч 74268 першої парашутно-десантної роти Псковської дивізії ВДВ. Серед речей знайдено особистий планшет командира взводу гвардії лейтенанта Попова. Екіпаж БМД покинув бойову машину.

Також під час наступу українські військові знищили 2 танки терористів та дві установки «Град», з яких російські найманці вели обстріл як позицій сил АТО та житлових будинків.

У окремих районах Іловайська Донецької області продовжуються бойові дії. Українські військові успішно відбивають контратаки терористів. Наразі до військовослужбовців сил АТО прибуває підкріплення.

У Луганській області неподалік селища Новосвітлівка терористи збили літак військово-повітряних сил України Су-24М, який повертався після виконання завдання. Обидва пілоти катапультувалися.

Упродовж доби сили АТО вступали в вогневий контакт з терористами 30 разів, а саме в районах н.п. Георгіївка, Лужки, Амвросіївка, Шевченко, Сонцеве, Стукалова Балка, Авдіївка, Макарове, Комишуваха, Іловайськ, Дзеркальне, Станиця Луганська.

Російські військові продовжують обстріли позицій сил АТО зі своєї  території. Так, з напряму російського селища Селезньове артилерією проведено обстріли в районі Амвросіївки.

Околиці села Василівка обстріляли з російської Марфінки. Окрім того, з території РФ завдано артилерійських ударів по блокпосту та позиціях Збройних сил України в районі села Благодатне під Амвросіївкою, сіл Комишуваха та Макарове, Лужки на Донеччині.

Прикордонники щодня фіксують розвідувальні польоти російських безпілотних літальних апаратів над населеними пунктами азовського узбережжя – Сєдове, Новоазовськ, Маріуполь, а також над місцями дислокації сил АТО.

У зв’язку з появою інформації про начебто перетин автомобілями з російським гуманітарним вантажем російсько-українського кордону МЗС України повідомляє, що станом на вечір 20 серпня українські прикордонні та митні служби не здійснювали відповідних процедур по його оформленню.

Українська сторона без зволікань розпочне відповідну роботу, як тільки отримає остаточне підтвердження від Міжнародного комітету Червоного Хреста про готовність доставити вантаж до місця призначення. Серед іншого, йдеться про те, що МКЧХ, який взяв на себе відповідальність за всі логістичні аспекти, у тому числі маршрут транспортування, зберігання та розподіл допомоги на території України, має отримати всі гарантії безпеки для персоналу і вантажу.

Такі гарантії Червоному Хресту мають надати, насамперед, контрольовані російською стороною терористичні угруповання та сама Російська Федерація. При цьому в Україні виходять з необхідності синхронізації Червоним Хрестом усіх поставок допомоги для цивільного населення Луганщини, включно із тими, що надаються українською стороною у взаємодії з іншими державами та міжнародними інституціями.

Станом на 12:00 сьогодні прикордонно-митне оформлення російського гуманітарного вантажу не проводились. Однак, віддані всі розпорядження для початку оформлення вантажу найближчим часом.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи на Луганщині обстріляли ще одну машину з біженцями. Трагедія сталася 20 серпня знову ж таки в районі селища Хрящувате. За словами очевидців, машина їхала з великим білим прапором, але це не зупинило бандитів.

Бойовики стріляли з боку селища Самсонівського Краснодонського району. В автомобілі перебувала сім’я з п’ятирічною дитиною. Чоловік і дитина загинули на місці. Жінка померла на руках українських військових медиків.

Внаслідок обстрілу терористами пошкоджено Ясинівський коксохімічний завод. Наразі підприємство знеструмлене, відсутня подача води.

Також обстріляно шахту «ім. Кірова-1». Там пошкоджено 2 опори високовольтних електромереж, частково зруйнована адміністративна будівля шахти.

Унаслідок артобстрілу терористами з боку Луганська пошкоджено лінію електропередачі у місті Щастя, яке давно перебуває під контролем українських військових. Це спричинило зупинку роботи 13-го блоку теплоелектростанції.

За оперативною інформацією, диверсанти замінували усі мости через річку Кальміус, розташовані неподалік селищ Горбачево-Михайлівка, Придорожнє та Менчугове Старобешівського району у Донецькій області. Терористи ще раз обстріляли Верхньокальміуську фільтрувальну станцію, внаслідок чого її було знеструмлено. Водопостачання здійснюється в обмеженому режимі.

Декілька днів тому під час штурму Іловайська був затриманий громадянин Словаччини Мирослав Рохач, який служив у терористів мінометників. Учора неподалік села Новотроїцьке на Донеччині українські спецслужби затримали громадянку України, яка передавала терористам дані про пересування та дислокацію підрозділів ЗСУ, що беруть безпосередню участь в АТО під  Донецьком. Затримана передана в руки правоохоронців та вже дає свідчення.

Учора під Слов’янськом бійці батальйону МВС особливого призначення «Київ-1» затримали одного із лідерів місцевих бандугрупувань, який організовував роботу блокпостів терористів на Донеччині, забезпечував їх охорону і координацію. Проводяться слідчі дії.

Міжнародна підтримка України

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з заступником Генерального секретаря ООН з політичних питань Джефрі Фелтманом, який перебуває в Україні за дорученням Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна. Президент висловив подяку Генеральному секретарю за підтримку миру та деескалації ситуації на Донбасі.

Глава держави наголосив, що в Україні немає внутрішнього конфлікту. «Люди в Донецьку та Луганську прагнуть миру. Імплементація мирного плану, який ми запропонували, визначає наші дії. Ми свідомі того, що ситуацію не можна вирішити лише військовими засобами», – зазначив Президент.

Глава держави також повідомив про ініціативу України направити міжнародну гуманітарну допомогу до Луганська, який, перебуваючи під контролем терористів, опинився на порозі гуманітарної катастрофи. Валері Амос Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань відвідає Україну 21-24 серпня  та оцінить шляхи надання гуманітарної допомоги на Схід України.

Гуманітарна допомога

21 серпня колектив Південно-Західної залізниці відправив гуманітарну допомогу до пункту короткострокового перебування тимчасових переселенців у Волновасі Донецької області. Частина вантажу від колективу Південно-Західної залізниці  залишиться у Волноваському пункті, решту співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Донецькій області розвезуть у Центри допомоги переселенцям на узбережжі Азовського моря, де лише за офіційними даними перебуває понад 22 тисячі переселенців.

Загалом колектив залізниці відправив мирним мешканцям Сходу понад 35 тонн продуктів харчування та предметів першої необхідності. Окрім цього, залізничники зібрали набір медикаментів для Першотравневого центру первинної медико-санітарної допомоги.

Завтра на Схід України також має прибути колона з гуманітарною допомогою з Дніпропетровська. 200-тонний вантаж містить товари першої необхідності – крупу, борошно, цукор,  рибні та м’ясні консерви, а також дитяче харчування.

Як працює російська пропаганда

Чергова брехня від російської пропаганди.Сьогодні вночі російська телерадіокомпанія «Звезда» Збройних сил Росії звинуватила сили АТО у тому, що в боях за Макіївку  українська армія обстріляла місто з ракетного комплексу «Точка-У». У сюжеті заявлялось, що ЗСУ бомблять місто для того, щоб звільнити його до Дня незалежності. 

На додачу, показуючи відео, росіяни погрожували Україні міжнародним скандалом. Проте як виявили аналітики нашого Інформаційно-аналітичного центру, картинка, яка демонструє застосування зброї масового ураження у Маківці, тобто ракету, що нібито була запущена українськими військовими, насправді стосується іншої події – вибуху російської ракети 2 липня 2013 у Байконурі (Казахстан). Пропонуємо вашій увазі порівняти відеоряд з сюжету російського телеканалу і справжнє відео вибуху на Байконурі (http://youtu.be/mV6ct4GW7pw).

Нагадаємо, Росія неодноразово і безпідставно звинувачувала Україну у застосуванні балістичних ракет у населених пунктах. Це відео наглядно підтверджує, як працює фабрика російської пропаганди, не соромлячись перекручувати  не тільки факти, а й підтасовувати відеосупровід».

Про це повідомляється в четвер на сайті Інформаційно-аналітичного відділу ради національної безпеки і оборони, речник якого Андрій Лисенко повідомив також під час брифінгу речник інформаційно-аналлітичного центру РНБО Андрій Лисенко, коментуючи інформацію про те, що начебто луганчани не бачили у місті українських військових:

«Дійсно буда інформація про те, що місцеві мешканці не бачать ні українських військових, ні терористів. Насправді там йде велика битва. На вулицях ви не побачите  українських  танкових колон, тому що військові діють невеличкими  мобільними групами, які знищують вогневі опорні пункти бойовиків.

Андрій Лисенко нагадав, що нещодавно була змінена тактика ведення бойових дій в зоні АТО: «Ми зараз перейшли до більш обумовленої тактики – перерізання шляхів постачання зброї, блокування головних міст і населених пунктів, де знаходяться головні угруповання терористів, розсічення їх на сектори і їх відпрацювання. Вже немає загальної лінії наступу. Зараз йде точкова робота».

Це повідомлення передає в четвер телеканал «Еспресо.TV».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів