Українські війська перейшли в наступ на Луганщині, – РНБО (відео)

16:12 30 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони

Про це повідомив у суботу речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.


Відео: «Телеканал новин «24»

Речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко повідомив сьогодні, 30 серпня, на брифінгу:

«Українська армія почала наступ у Луганській області. Українські військові знищили понад 40 терористів, провели оперативне відпрацювання кількох населених пунктів у Слов‘яносербському районі, а також селищ Кримське і Сокольники.

Протягом доби сили АТО 21 раз вступали у вогняний контакт із терористами в районі населених пунктів Многопілля, Станиця Луганська, Георгіївка, Маломиколаївка, Комсомольське, Червона Поляна, Лутугине, Макарове, Майорськ і аеропорту Луганськ.

Разом із тим, регулярні частини Збройних сил України одержали наказ залишити селища Хрящувате і Новосвітлівка Краснодонского району». 

Це його повідомлення передає в суботу кореспондент УНІАН. Натомість у прес-центрі АТО інформують:

«Сьогодні, 30 серпня, ворогами нашої держави було розповсюджено дві брехливих інформації. Перша з них про те, що терористи прорвали позиції Збройних Сил України і рухаються в бік Краматорська. Це повідомлення є відвертою брехнею.

Також хворобливими мріями російських найманців є і повідомлення про відступ сил АТО від Донецька.  Прес-центр АТО уповноважений заявити, що українські військовослужбовці впевнено тримають свої позиції та на визначених напрямках успішно знищують ворога».

Про це повідомляється сьогодні, 30 серпня, на сторінці прес-центру АТО в інтернет-мережі «Facebook». Своєю чергою, в сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру РНБО сказано таке:

«Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні проведення АТО залишається складною. Продовжується контрнаступ підрозділів ЗС РФ та бандформувань у південно-східній частині Донецької області. 

Бронетехніка росіян та їхніх найманців розташована в околицях Новоазовська. Сьогодні Збройні сили України кілька разів вступали у вогневий контакт з бойовиками у районі сіл Золоте та Горське Луганської області.

На інших ділянках зони  проведення АТО тривають активні позиційні бої у передмістях Луганська, під Новосвітлівкою та Хрящуватим, Донецьком та Іловайськом, Мар’їнкою, Старобешевим та Оленівкою Волноваського району Донецької області. У населених пунктах Перевальськ, Зоринськ, Малоіванівка, Мала Фащівка, Вергуліївка, Розсипне зафіксоване надходження підкріплення для терористів.

Бойовики продовжують обстрілювати Дебальцеве з мінометів, встановлених на автомобілях. 26 та 27 серпня позиції сил АТО в районі Новоазовська були обстріляні з установок залпового вогню «Град».

Помічено, що під час вибухів їх снарядів виділялася невідома речовина, яка викликала сльозогінність. За попереднім аналізом, це може бути наслідком згоряння застарілого твердого ракетного палива, яке використовується у 220 мм реактивних некерованих снарядах.

За наявним маркуванням, встановлено, що вказані снаряди – 9 М 27, перебувають на озброєнні Збройних сил РФ. Це додатково підтверджується даними класифікатора Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони РФ.

На Маріупольському  напрямі об’єднані сили АТО удосконалюють інженерно-фортифікаційне обладнання блокпостів та опорних пунктів та здійснюють профілактичні заходи на території міста. Мешканці разом з переселенцями із захоплених терористами міст, допомагають військовим будувати укріплення, щоб не допустити штурму російськими військовими віддалених районів міста. Маріупольці масово йдуть у військкомати, висловлюючи бажання захищати своє місто від вторгнення російської армії.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Видача терористами місцевому населенню гуманітарної допомоги у Луганську носить переважно показовий характер: харчі роздають перед телекамерами у російських журналістів. Після їх від’їзду процес видачі допомоги одразу припиняється.

Сьогодні  в Луганській області відновлено газопостачання 4-х населених пунктів: селищ Самсонівка, Придорожнє Краснодонського району, Ірміно Перевальського району, Станиця-Луганська (до 12 тис. абонентів). Загалом без газопостачання залишаються частково – 24, повністю – 56 населених пунктів Луганської області.

Рятувальники ДСНС України продовжують відновлювати інфраструктуру у звільнених від терористів містах Луганської області. Нині там працює зведений аварійно-рятувальний загін Міжрегіонального центру швидкого реагування з Сумської області.

Протягом серпня рятувальники розібрали 4 завали будинків, вивезли 1147 тонн зруйнованих будівельних конструкцій, розчистили півтора кілометри вулиць та доріг від сміття та 4750 кв. метрів території від уламків, відновили 460 кв. метрів покрівель будівель та огорож. Крім відбудови зруйнованих будівель, рятувальники постійно доставляють на Луганщину гуманітарну допомогу: продукти харчування, речі першої необхідності та одяг.  Загалом до регіону вже доставлено 341 тонну гуманітарного вантажу та 52 кубометри питної і 24 кубометри технічної води.

У Донецькій області навчальний рік розпочнеться в 569 школах – це більш, ніж половина, тобто 52,1% загальноосвітніх шкіл. 1 вересня святкуватиме  понад 170 тисяч учнів. До 1-го класу планується зарахувати понад 18 тисяч учнів. Для школярів, які залишилися в зоні бойових дій  буде організоване дистанційне навчання.

З  1 вересня  для учнів та вчителів сільських шкіл, які розпочнуть роботу,  буде організований безкоштовний підвіз та харчування.  Багато дітей з числа вимушених переселенців, що покинули зону антитерористичної операції, підуть до шкіл інших населених пунктів у різних регіонах країни. Лише у столичних школах за парти сядуть понад 3,5 тис. дітей вимушених переселенців із тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції.

Міжнародна підтримка

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні направила групу з двох спостерігачів до Маріуполя, які відсьогодні вже почали працювати в місті. Нагадаємо, що вчора на засіданні Радбезу Організації об’єднаних націй заступник Генсека ООН з політичних питань Джефрі Фельтман заявив, що ОБСЄ направляє моніторингову групу у Маріуполь, щоб з’ясувати, чи є там російські військові.

Міністр закордонних справ Японії Фуміо Кісіда заявив, що вторгнення російських військ на територію України порушують суверенітет і державну цілісність цієї країни. Міністр заявив, що Японія закликає Росію припинити військове втручання та використати свій вплив на сепаратистів з метою якнайшвидшого припинення вогню.

Японія докладатиме всіх зусиль з метою мирного врегулювання кризи шляхом політичного діалогу. З цією метою Японія підтримуватиме необхідний політичний діалог з Росією.

Міністерство закордонних справ Республіки Польща висловило рішучий протест у зв’язку зі збільшенням введення військових збройних сил Російської Федерації на територію України, заявивши: «Ми вважаємо що ці дії Росії проти України відповідають визначеним в документах ООН – резолюція Генасамблеї ООН 3314 (визначає ознаки агресії) – ознакам агресії».

Про це повідомляється в суботу на сайті Інформаційно-аналітичного центру РНБО.

http://www.unian.ua/politics/957233-ukrajinski-viyskovi-v-luganskiy-oblasti-pereyshli-v-nastup-rnbo.html 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів