Україні треба прийняти ще 15 законів для підписання угоди про асоціацію з ЄС

23:00 17 жовтня 2013 р.

Верховній Раді потрібно ухвалити ще 15 законопроектів для виконання критеріїв Європейського союзу для підписання угоди про асоціацію. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив директор Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" Дмитро Шульга.

За словами Шульги, експерти громадського моніторингу виконання умов підписання угоди про асоціацію сформували пакет пропозицій з 20 рекомендацій, 17 - з них адресовані Верховній Раді.

«З них 15 – це потрібні закони. Зокрема, новий закон про вибори народних депутатів; закон про суспільне телебачення й радіомовлення; закон про реформування («роздержавлення») друкованих ЗМІ; закон про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо покращення умов відбування покарання засуджених; внесення змін до закону про державний бюджет для належного фінансування системи безоплатної правової допомоги; внесення змін до закону про всеукраїнський референдум; новий закон про прокуратуру; корекція запропонованих змін до Конституції для посилення гарантій незалежності суддів; внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів; закон про мирні зібрання; закон про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики; зміни до закону про державну службу; внесення змін до закону про здійснення державних закупівель для посилення прозорості закупівель державних підприємств; закон про державну допомогу суб’єктам господарювання; скасувати закон про утилізаційний збір на автомобілі», - заявив Шульга.

З більшості з цих питань є готові законопроекти, зауважує експерт, хоча чимало - потребують доопрацювання.

«Потрібно утворювати трьохсторонні робочі групи у парламенті з представників більшості, опозиціі та експертів (вітчизняних і європейських, коли є можливість) і знаходити компромісні варіанти, які б наближали нас до європейських стандартів. А не заявляти «або ви голосуєте за те, що ми назвемо євроінтеграційним, або ви проти євроінтеграції», – наголосив Шульга.

За його словами, ці закони необхідні для виконання 11 критеріїв зі «списку Фюле».

«Слід чітко розуміти, що у цьому списку вимог ЄС не зазначена кількість законів, які слід прийняти. Там зазначені якісні зміни, яких потрібно досягнути. У багатьох сферах йдеться не тільки і навіть не стільки про прийняття нових законів, а про якісне виконання уже наявних, утримування від маніпуляцій та політичного тиску на правові інститути тощо. Тим не менше, ми часто чуємо у публічній дискусії згадки про якийсь "євроінтеграційний пакет законів". Але це міф, ніде такого офіційного пакету чи списку не знайдете. Можливо, єдина людина, яка може мати такий список, але досі його не публікує - це спікер Рибак, бо саме він як правило є першоджерелом, з посиланням на кого медіа повідомляють, що той чи інший закон є «євроінтеграційним», – зазначив він.

Європейський Союз прийматиме остаточне рішення про підписання Угоди про асоціацію з Україною 18 листопада. 

А у порядку денному Верховної Ради на 22-25 жовтня і на 5-8 листопада немає законопроектів, які мають бути проголосовані для підписання Угоди між Україною і ЄС. Про це у своєму блозі написав народний депутат від «Батьківщини» Анатолій Гриценко.

«На сайті Ради з'явився проект розкладу пленарних засідань на 22-25 жовтня і на 5-8 листопада. Законопроектів із "списку Фюле" (про реформування прокуратури і про вдосконалення виборчого законодавства, які належать до взаємно погоджених Україною і ЄС умов успіху Вільнюського саміту) - у розкладі пленарних засідань НЕМАЄ», - написав Гриценко.

Він зазначив, що наступні пленарні засідання сплановано аж на 19-22 листопада.

«Якщо не буде внесено змін до розкладу роботи Ради, то "список Фюле" зависає - прийняти ці проекти у цілому як закони вже просто не залишиться часу... Припускаю, що більшість може включити їх до розгляду оперативно, у будь-який день, але тим не менше відсутність ключових законопроектів у плановому режимі роботи Ради - насторожує. Що це? Нерозторопність у плануванні? Чи Янукович натиснув на гальма?», - пише депутат.

Нагадаємо, директор Європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" Дмитро Шульга в коментарі Тиждень.ua заявив,Верховній Раді потрібно ухвалити ще 15 законопроектів для виконання критеріїв Європейського союзу для підписання угоди про асоціацію.

Саміт у Вільнюсі має відбутися 28-29 листопада цього року.

Про це написав Тиждень.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів