Російська армія призупинила наступ на Донеччині, – військовий експерт

14:33 3 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: vesti.ua

Як повідомив у середу військовий експерт і головний редактор інтернет-порталу «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов, активні бої тривають тільки на північному фронті в Луганській області.

Військовий експерт і головний редактор інтернет-порталу «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов повідомив у середу вранці таку «Оперативну обстановка на 3 вересня, 6.00»: 

«Угруповання російських військ призупинили наступ вглиб України. Активні бої тривають тільки на північному фронті в Луганській області.

Командування АТО тут вчинило таку ж помилку, що й на півдні – наказ на відступ був відданий занадто пізно, тепер відхід триває в умовах активного впливу противника. Викликає занепокоєння те, чи зуміє командування АТО організувати цей маневр чітко й злагоджено, не втратити техніку і транспорт.

Тим не менш, в цілому наші війська відриваються від противника, і стабілізують нову лінію фронту. На жаль, ми продовжуємо нести відчутні втрати. 

Головна проблема – створення ударних угруповань, організація активної оборони на нових рубежах.  Однозначно необхідно на південному фронті утримати райони Маріуполя, Волновахи, Курахового, Артемівська. 

Російський наступ досяг обмежених цілей. Противник усунув можливість швидкого захоплення Донецька й Луганська, яка його вкрай турбувала останній місяць.

Завдано серйозної поразки українським угрупованням, які оточили Луганськ і Донецьк, а також військам сектору «Д», котрі здійснювали прикриття державного кордону й утримували безнадійні під масованим артвогнем позиції в районах Амвросіївка-Савур-Могила-Торез-Шахтарськ. На жаль, сприятливі можливості з концентрації всіх сил та захопленню Донецька командуванням АТО були упущені. 

Слід зазначити, що без допомоги російських військ дії терористичних банд «ДНР» і «ЛНР» втрачають бойову ефективність. Російські найманці без підтримки артилерії і бронетехніки РФ не можуть вести наступальні дії. Однак вони захоплюють ті населені пункти, які, внаслідок втрати командуванням АТО управління військами, залишаються українськими військовими без опору. 

Проте в цілому очевидно, що на фронті виникла оперативна пауза. Зустрівши героїчний опір українських військ навіть в умовах повного оточення під Іловайськ і Луганськом, російське командування не досягло своїх стратегічних цілей – повного краху українського опору в Донбасі.

Черговий етап ескалації Путіним війни в Донбасі провалився. Але РФ не зупиниться, і буде далі розгойдувати обстановку. А поки що є ймовірність, що Україна отримає невеликий час для реорганізації своєї системи оборони. 

Припускаю, що цього тижня відбудуться спроби деяких мирних переговорів по ситуації в Донбасі не тільки на вищому рівні, а й на регіональному – з метою домогтися тимчасового припинення вогню і подолання наслідків гуманітарної катастрофи, а також для обміну полоненими. 

Розслаблювати ця пауза не повинна. Пауза може бути короткою. Необхідна термінова заміна командування АТО та міністерства оборони, й термінові заходи щодо зміцненню боєздатності військ, організації нормальної бойової підготовки з розрахунку на тривалий військовий конфлікт. Необхідне формування оперативних резервів і навчання поповнення сержантського і молодшого офіцерського складів. і поповнення їх бойовою технікою».

Юрій Бутусов повідомив це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Як інформував «Щоденний Львів», головний редактор проектів «InformNapalm» і «BurkoNews» Роман Бурко повідомив у середу, що російські війська наступатимуть на Волноваху, Авдіївку, Світлодарськ, Попасну, Дебальцеве й Щастя, в сьогоднішніх «Зведених даних «Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України повідомляється, що сили АТО перегрупувалися, закріпилися на нових рубежах і перейшли до активної оборони, сайт «Інформатор.su» з посиланням на місцевого жителя повідомив у середу, що штурм російських окупантів готуються відбивати в райцентрі Новоайдарі на Луганщині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів