У Женеві домовилися про звільнення адмінбудівель і роззброєння незаконних формувань в Україні (відео)

21:54 17 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Під цим підписалися в четвер в.о. міністра закордонних справ нашої країни Андрій Дещиця, держсекретар США Джон Керрі, керівник європейської дипломатії Кетрін Ештон і глава МЗС Росії Сєргєй Лавров.


Відео: ТСН.ua

Текст заяви за результатами їх сьогоднішньої зустрічі в Женеві опублікувала в четвер спільнота «Інформаційний Опір». Відтак наведемо його повністю:

«За результатами зустрічі в Женеві щодо ситуації в Україні було досягнуто домовленості щодо конкретних кроків, які на меті деескалацію напруженості і відновлення безпеки всіх громадян.

Усі сторони зобов'язалися утриматися від будь-яких форм насильства, залякування або провокаційних дій . 

Учасники зустрічі рішуче засудили і відкинули всі прояви екстремізму, расизму та релігійної нетерпимості, включаючи прояви антисемітизму.

Усі незаконні збройні формування мають бути роззброєні; всі незаконно захоплені будівлі повинні бути повернуті законним власникам; всі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах і містечках повинні бути звільнені.

Усім учасникам протестів і тим, хто звільнить будівлі та інші громадські місця і добровільно складе зброю, буде гарантована амністія, за винятком тих, хто буде визнаний винним у скоєнні тяжких злочинів.

Було домовлено, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде відігравати провідну роль у сприянні української влади і місцевим громадам негайної реалізації цих заходів, спрямованих на деескалацію ситуації вже в найближчі дні там , де це найбільш необхідно.

США, ЄС і Росія зобов'язуються підтримати цю місію, в тому числі шляхом надання спостерігачів.

Анонсований конституційний процес буде всеосяжним, прозорим і відповідальним.

Він включатиме негайний початок широкого національного діалогу, який враховуватиме інтереси всіх регіонів і політичних утворень України, а також дозволить врахувати громадську думку і запропоновані зміни.

Учасники зустрічі підкреслили важливість економічної та фінансової стабільності в Україні і висловили готовність обговорити додаткову підтримку в міру імплементації вищезазначених кроків».

Значно розгорнутіше розповів про сьогоднішні женевські домовленості міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров. Як повідомляє сьогодні, 17 квітня, російська інформагенція «ИТАР-ТАСС», він сказав у четвер журналістам:

«Ми домовилися, що всі сторони повинні утримуватися від будь-якого насильства. Серед кроків, які необхідно зробити, – всі незаконні збройні формування повинні бути роззброєні, а всі адміністративні будівлі – повернуті законним власникам. Повинна бути здійснена амністія всіх протестувальників – за винятком тих, хто скоїли тяжкі злочини. 

Заходи з роззброєння і звільнення будівель стосуються усіх винятків регіонів України і всіх без винятку проблемних питань. Неможливо вирішити проблему незаконно захоплених будівель в одному регіоні України тоді, коли незаконно захоплені будівлі не звільняються в іншому.

Це лише принцип, який ми проголосили , а «розрулювати» всі ці питання на місцевості, в кожному конкретному випадку належить самим українцям. Ми особливо виділили долю «народногого губернатора Донецька» Павла Губарєва».

За словами Лаврова, учасники женевської зустрічі визнали також, що кризу повинні врегулювати самі українці. «Рішення повинні бути прийнятними для всіх українців, це запорука забезпечення стабільності української держави при забезпеченні мовних особливостей різних регіонів країни», – підкреслив Лавров. Він також повідомив:

«Для цього необхідно, і ми це особливо підкреслили, щоб передусім ті, хто взяли владу в Києві в результаті перевороту, якщо вони вважають, що представляють інтереси всіх українців, повинні проявити ініціативу, протягнути руку регіонам, почути їх занепокоєння, сісти з ними і почати домовлятися. У заяві, яку було сьогодні прийнято, є також пункт про необхідність негайного початку широкого національного діалогу в контексті конституційної реформи, щоб усі регіони могли донести свої побажання. 

Ми не вживали будь-яких термінів, вони можуть бути найрізноманітнішими. Може бути федерація, де права суб'єктів врізані, може бути унітарна держава лише за назвою, з широкими правами регіонів.

Тому ми виходимо з того, що головною концептуальною основою зустрічі був факт , що всі приїхали на неї, щоб послати українцям сигнал, що на них лежить відповідальність за стабільність у країні, як кожен регіон може захистити свою історію, мову. Ось тоді Україна буде сильною державою , тим самим сполучною ланкою між Заходом і Сходом.

Я згадав, що сьогодні передав американським і європейським колегам документи , які направили на нашу адресу представники південного сходу (України. – Ред. ). У них викладено докладне бачення , як повинні бути їхні інтереси в новій конституції відображені , щоб усі регіони змогли донести своїм побажання . Вони почали вже надходити, тепер справа за владою в Києві.

З організаційних причин запросити до Женеви представників опозиції, насамперед, півдня і сходу України, не вдалося, але ми представили на цій зустрічі документи, які були прийняті президією «Партії регіонів», Луганською облрадою та новоствореним рухом «Південний схід України». Документи стосуються, насамперед, заходів з деескалації напруженості обстановки, щодо недопущення застосування сили або загрози сили і, найголовніше, – бачення південним сходом тих положень, які повинні бути в новій конституції. Насамперед, це децентралізація, істотне розширення повноважень регіонів вибирати свої законодавчі і виконавчі органи, використання російської мови в українському суспільстві».

«Зміна позаблокового статусу України підірве зусилля з врегулювання нинішньої кризи, – стверджував також Лавров. – В Україні діє закон про військово-політичний нейтралітет. Ми твердо заявили в наших дискусіях, що зміна цього статусу підірве всі зусилля по налагодженню співпраці і конструктивної взаємодії з усіх питань, пов'язаним з подоланням нинішньої кризи на Україну»

А на запитання українського журналіста про концентрації збройних сил у прикордонних районах Лавров відповів так: «Українські військовослужбовці мобілізовані незаконним наказом для придушення протестів. Стосовно ж наших військовослужбовців, то вони знаходяться на своїй території. Ваші, які зараз проводять мобілізацію, роблять це теж на своїй території. Єдина відмінність в тому, що наші військовослужбовці проти власного народу не виступають, а ваші, мобілізовані, взагалі-то, незаконним наказом, щоб придушувати масові протести».

«Стосовно ж Криму, то він взагалі не має відношення до справи, – твердив також Лавров. – Кримчани зробили свій вибір і ми його визнали. Ніякого там збільшення наших збройних сил не відбувається. Там є наша база, на якій несуть службу рівно стільки військовослужбовців і матросів, скільки необхідно для її нормального функціонування. Якщо з'являються якісь повідомлення, то їх чисельність збільшена, – це може бути пов'язано з тим, що більшість військовослужбовців бази Чорноморського флоту України обрало російське громадянство».

При цьому він збрехав двічі: по-перше, українського Чорноморського флоту насправді ніколи не було, оскільки в нашій країні – Військово-Морські Сили, а по-друге – аж ніяк не більшість їх особового складу перейшла на бік Росії, а, за різними даними, від третини до половини. А в той час, як закинуті в Україну з Росії «зелені чоловічки» зізнаються, що вони – співвітчизники Лаврова, він натомість заявив сьогодні:

«В Україні російських військовослужбовців, агентів, якихось диверсантів не було й немає. У Криму наші військовослужбовці були на військово -морській базі РФ , яка перебувала в Криму на українській території в той час абсолютно легітимно.

І ці військовослужбовці були приведені в підвищену бойову готовність тоді, коли почалися народні протести, коли були спроби того ж «Правого сектора» та інших бандитів проникнути до Криму й влаштувати там повторення подій Майдану. Наші військовослужбовці в той момент були готові не допустити реалізації подібних планів. Але впоралися самі загони самооборони. Стосовно ж України, то, вже залишаючи Крим осторонь, як казав пан Путін – не тільки декілька тижнів тому, він і сьогодні це повторив, – там наших військовослужбовців, агентів, якихось диверсантів не було і немає».

Лавров також повідомив: «Ми домовилися, що будемо продовжувати зустрічатися в різних форматах. США та ЄС виявляють щиру зацікавленість у тристоронніх зустрічах з Росією, щоб переконати всіх українців проявити відповідальність за долю своєї країни та вирішувати питання з урахуванням думки всіх регіонів».

«Росія буде підтримувати роботу місії ОБСЄ в Україні щодо налагодження діалогу між сторонами, – запевнив також Лавров. – Росія закликає місію ОБСЄ відігравати лідируючу роль, щоб сприяти самим українцям і владі в Києві в реалізації заходів з деескалації ситуації. Місія ОБСЄ повинна працювати чесно і об'єктивно, враховувати женевські заяви».

Російський міністр також назвав «обурливим» рішення про заборону в'їзду в Україну громадян Росії у віці 16-60 років. Однак, за його словами, «незважаючи на цей недружній акт», російська сторона не списує з рахунків можливості, які відкрила сьогоднішня зустріч.

Лавров також запевнив: «У нас немає ніякого бажання вводити війська в Україну. Це суперечить корінним інтересам Росії».

Своєю чергою, власний кореспондент УНІАН у Росії, повідомляє, що, за словами Лаврова, США запевнили Росію – конституційна реформа в Україні буде проведена. Дослівно ж глава МЗС Росії сказав журналістам: «Конституційна реформа відбудеться у будь-якому разі, у мене немає жодних сумнівів. У цьому нас запевнили насамперед американські партнери, які вирішально впливають на нинішнє київське керівництво». За його словами, в рамках цієї реформи права всіх регіонів і етнічних груп, мовних меншин України будуть повною мірою забезпечені».

Натомість «BBC Україна» інформує в четвер про те, що заявив на спільній з високим представником ЄС Кетрін Ештон прес-конференції в Женеві держсекретар США Джон Керрі. За його словами, російський міністр закордонних справ пообіцяв підтримку в процесі роззброєння незаконних воєнізованих формувань.

Джон Керрі заявив, що незважаючи на заперечення Росії, США надали російському міністру переконливі докази російської причетності до загострення становища в східних областях України. Держсекретар США також сказав, що Вашингтон вважає гідними поваги позиції українського уряду, який поводився з надзвичайною стриманістю і не застосував проти сепаратистів силу».

Як бачимо, з одного боку ані в тексті женевських домовленостей, ані в сказаному сьогодні Лавровим і Керрі не було промовлено словосполучення «федералізація України», з іншого ж – воно присутнє в тих «документах» із Південного Сходу, які російський міністр, за його словами, передав учасникам женевської зустрічі. А тому поспішати з висновками щодо сьогоднішніх рішень не доводиться. Тим паче, що ще канцлер Німеччини Отто фон Бісмарк попереджав, що ціна домовленості з Росією не еквівалентна навіть вартості паперу, на якому вони написані.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів