У Росію вже повернулися з Донбасу «вантажем-200» понад 2 тисячі військових, – активіст

01:16 3 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Про це повідомила російська громадська активістка Олена Васильєва, яка створила в інтернет-мережі «Facebook» групу «Вантаж-200 із України в Росію».

Про останню статистику втрат російських військ у бойових діях в Україні повідомила Олена Васильєва – російська громадська активістка, яка створила  в інтернет-мережі «Facebook» групу «Вантаж-200 із України в Росію». Із Оленою Васильєвою, яка живе в Мурманську, поспілкувався кореспондент «Радіо Свобода».

Групу «Вантаж-200 з України в Росію» створено 21 серпня. На 2 вересня в ній зареєструвалися понад 13,5 тисяч учасників.

У цій групі акумулюються відомості про російських солдатів, які загинули і пропали в Донбасі. Олена Васильєва аналізує повідомлення в групі та інформацію ЗМІ, волонтерів. 

На підставі цієї інформації вона зробила висновок про кількість убитих російських солдат із 25 серпня, після вторгнення на територію України кадрових російських військових частин. «Судячи з того, що повідомляють люди, виходить, що, звичайно, більш ніж 2000 осіб тільки в серпні», – заявила Васильєва.

При цьому вона не змогла сказати про те, скільки громадян Росії загинуло протягом усього конфлікту на сході України, який розпочався у квітні. «Абсолютно неможливо визначити, скільки «ополченців» загинуло – тих, хто наймався і йшов воювати з травня (рекрути, найманці – називайте як хочете). Їхню долю практично неможливо відстежити», – говорить Васильєва.

Вона вважає, що, виходячи з повідомлень українських джерел, можна говорити, що до безпосереднього вторгнення російських військових частин, яке відбулося наприкінці серпня, в Україні загинуло ще понад 1000 російських найманців. «Це було до вторгнення. У день вторгнення, у першу добу, близько 700 російських солдат стовідсотково загинули. І в наступні кілька діб нараховуємо ще близько 1,5 тисячі», – говорить Васильєва.

Перші повідомлення про відкрите вторгнення російських військ в Україну з’явилися 25 серпня. При цьому, за інформацією Васильєвої, родичів убитих російських солдат залякують, щоб не розповідали про долю своїх близьких.

«Є багато інформації про те, що залякують безпосередньо: мовляв, у ліску закопаємо», – відзначає вона.

Цей тиск дає результати. Наприклад, одна мати, яка звернулася до Васильєвої, втратила зв’язок з сином близько двох місяців тому. Її син – десантник, і, за відомостями від батьків, він, швидше за все, тепер на війні в Україні. Але раптом вчора, після того як їй подзвонив невідомий чоловік, мати відмовилася від пошуку свого сина.

«Вона зі сльозами мене попросила прибрати інформацію: «Ми не будемо його шукати, ми будемо чекати», – розповідає Васильєва.

Є також відомості про те, що у батьків зниклих російських солдат невідомі вимагають гроші. «Їм кажуть: якщо ви будете мовчати, то ваш син повернеться в будь-якому вигляді. Якщо ви хочете пізнати правду про нього швидше, платите гроші. Називалися суми від 5 до 10 тисяч доларів», – повідомляє Васильєва.

Але не завжди мами погоджуються мовчати. Васильєва розповіла про ситуацію в Ульяновську, яка склалася після того, як туди прибув «вантаж-200». «Люди швидко відіслали запит в Міноборони – там їх відшили. Тому вони десь на 11-12 вересня збирають родини тих, хто воює, і хочуть поїхати в Москву, вийти на Красну площу і вимагати, щоб головнокомандувач до них вийшов і зробив звіт. Можливо, ці люди розбудять інших матерів», – зауважує Олена Васильєва.

Вона каже, що їй теж не раз погрожували: «Тиск іде. І по дружніх каналах мені також повідомляють, щоб я була дуже обережна і акуратна, бо тему «вантажу-200» велено замовчувати, а оскільки ми про неї говоримо, то стаємо мало не ворогами».

Васильєва зазначає, що вона постійно на зв’язку з главою українського Центру військово-політичних досліджень Дмитром Тимчуком. За його останніми повідомленнями, біля міста Красний Луч на Луганщині місцева влада отримали наказ виділити ділянку землі для поховання загиблих російських військовослужбовців.

«Також у соціальних мережах є відомості, що на території бойових дій з’явилися пересувні крематорії – але ця інформація не підтверджена», –наголошує Васильєва.

Натомість офіційна Москва заперечує присутність своїх вояків в Україні і заявляє про відсутність доказів, які б це підтверджували. Про це повідомляється на сайті Білоруської редакції «Радіо Свобода».

Як інформував «Щоденний Львів», до Ростовської області Росії відправили з Донбасу ще 15 «КамАЗів» із «200-ми» – від 800 до 1000 трупів, зокрема, на Донбасі знищено майже цілу роту псковських десантників.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів