У Новоазовську російська армія чекає підкріплення, щоб наступати на Маріуполь, – джерело (відео)

12:45 28 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: РИА Новости

Один із місцевих жителів розповів у четвер журналісту: «У Новоазовську дійсно стоять неукраїнські війська без розпізнавальних знаків».


Відео: 112 Україна

За повідомленнями низки ЗМІ та місцевих жителів, місто Новоазовськ на Донеччині зайнятий бойовиками і, ймовірно, російськими військовослужбовцями. Один із місцевих жителів розповів кореспонденту газети «Сегодня»:

«У Новоазовську дійсно стоять неукраїнські війська без розпізнавальних знаків. Солдати всі молоді, одягнені з голочки. БТРи нові, ледве чутний шум двигуна. Точної кількості не знає, алекаже, що багато. Українських військових немає».  

За його словами, автобуси з людьми з Новоазовська вбік Маріуполя не випускають. У самому Маріуполі обстановка поки спокійна – хоч місцеві жителі знаходяться в напруженому очікуванні й уже почали запасатися продуктами.

Борошно, крупи, цукор в прямому сенсі змітаютьз прилавків. Місцевий житель Ярослав каже: «У магазинах багато товарів розмели ще в понеділок. В іншому життя міста наразі йде взвичайному режимі».  

Бойовиків тут ніхто не бачив. А от українські військові з'явилися сьогодні вранці. 

Городяни розповіли: «З боку Запоріжжя пройшла колона української техніки, близько 80 одиниць. Вони попрямували вбік Безіменного, це на півдорозі до Новоазовська».

Своєю чергою, військові та міліція Новоазовська жодних коментарів не дає. Натомість прес-секретар АТО Олексій Дмитрашківський заявив »Сегодня»:  «Мені сказали нічого не говорити доти, поки не утвердять текст».  

Тим чаксом радник керівника МВС Антон Геращенко вже заявив  на своїй сторінці у «Фейсбуці» про те, що в країні пора вводити воєнний стан і провести загальну мобілізацію, пояснивши: «Путін де-факто переводить Україну на військовий стан, спеціально в той час, коли президент України підписав Указ про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових виборів, що робить неможливим введення воєнного стану де юре». 

Своєю чергою, родичі бійців АТО, незадоволені вищими військовими чинами, сьогодні перекрили дорогу перед Генштабом в Києві. Присутні, порядку 1000 чоловік, зажадали відставки міністра оборони Валерія Гелетея. Мітингувальники вважають : «Весь склад Генштабу потрібно відправити на фронт!». 

Про це повідомляється в четвер на сайті газети «Сегодня». Натомість «Громадське телебачення» передає сьогодні, 28 серпня:

«Бойовики «ДНР» та проросійські військові формування захопили місто Новоазовськ неподалік Маріуполя на Донеччині. Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на очевидців.

За повідомленням, 27 серпня артобстріл міста почався близько 10:45, і до того моменту в Новоазовську вже фактично не було українських військових. Як відзначає спеціальний кореспондент видання »КоммерсантЪ» Ілля Барабанов, вони почали залишати місто ще 26 серпня, коли артобстрілу піддалися його північні і західні околиці.

Повідомляється, що українська армія відійшла до населеного пункту Безіменне в 20 кілометрах від Маріуполя. В інтерв'ю »Associated Press» мер Новоазовська Олег Сидоркін підтвердив появу в місті сепаратистів.

«Інформації про те, скільки бійців так званих «народних республік» там знаходиться, поки немає, – пише »Дождь».

Російська служба «ВВС», посилаючись на представника штабу бойовиків, повідомляє, що зараз проросійські формування взяли під контроль КПП «Успенка» та «Новоазовськ». Поруч з КПП «Новоазовськ» і на інших ділянках російсько-українського кордону зараз тривають бої.

Свою чергою, джерела в оточенні губернатора Донеччини Сергія Тарути неофіційно підтвердили «Громадському» факт російської присутності в Новоазовську, а також те, що там не залишилося української армії.

Про це повідомляється в четвер на сайті «Громадського телебачення». Тим часом сайт Маріуполя «0629.com.ua» інформує сьогодні, 28 серпня:

Голова Новоазовської районної адміністрації Олег Сидоренко заявив, що місто знаходиться в оточенні. За словами Сидоренка, Новоазовськ знаходиться в оточенні танків з прапорами самопроголошеної «Донецької народної республіки».

У той же час, траса Маріуполь-Новоазовськ контролюється українськими військовими. Сили АТО зараз знаходяться в селі Безіменне.

Як повідомляє видання, в Маріуполі ніч пройшла спокійно. За повідомленням волонтерських організацій, представники яких перебували на блокпостах разом з українськими військовими, ніяких спроб штурму міста не робилося.

Сили АТО в Маріуполі зміцнюють захисні споруди. Сьогодні зранку до міста підійшла додаткова колона нової бронетехніки із Запоріжжя. У місті також почали формувати партизанські загони для боротьби з терористами.

Про це повідомляється в четвер на сайті Маріуполя «0629.com.ua». Натомість «Мариупольские новости» інформують сьогодні, 28 серпня:

«Ще вчора, 27 серпня, в РНБО рапортували про те, що Новоазовськ повністю під контролем української армії. Однак зараз обстановка змінилася – райцентр в оточенні військової техніки з прапорами ДНР. 

Цю інформацію підтвердив міський голова Новоазовська Олег Сидоренко. За його словами, траса Маріуполь-Новоазовськ контролюється силами АТО, українські війська зараз знаходяться в селі Безіменне. 

В мерії відзначили, що зараз в Новоазовську спокійно. Про обстановку в місті пишуть у соцмережах місцеві жителі:

«В Новоазовську на даний момент тихо. Не чути вибухів і пострілів. Але в місті знаходяться російська військова техніка і військові з прапорами ДНР»;

«Зайшли тихо, і так само тихо стоять. Поки нічого не відбувається. Але кажуть, що «влада перемінилася». Тепер ми під ДНР, і надовго у нас ці танки не затримаються, а готуються їхати на Маріуполь. А нам бігти нікуди, дороги вже перекрили, на трасі в напрямку Маріуполя для вірності й зовсім розтягнули стрічку з шипами»

За словами очевидців, в місті близько 30 танків і до півтисячі піхотинців. Натомість колишній заступник командувача батальйону «Азов», нині глава Центру інформаційної, соціальної та правової підтримки учасників АТО Ігор Мосійчук підкреслив

«У разі їх просування на Маріуполь, очевидно, що протистояти танкам навіть з великокаліберними кулеметами, які є у батальйонів «Азов» і «Шахтарськ», не просто неможливо – безглуздо».

За деякими даними, в 12 км від Новоазовська зараз стягуються українські війська і техніка. Допомога прийшла і в Маріуполь – колона техніки та військових готується до оборони приморського міста».

Про це інформують у четвер на сайті «Мариупольских новостей». Натомість інтернет-видання «Хвиля» передає сьогодні, 28 серпня:

«В Новоазовську, який був вчора окупований російськими військами, «ввічливі люди» повідомили місцевому населенню, що будуть наступати на Маріуполь.  Про це «Хвилі» повідомило джерело в СБУ Маріуполя. 

«У Новоазовську танки і БТР РФ, «ввічливі люди» просять мирне населення не знаходиться поруч з ними, оскільки їх будуть бомбити, й кажуть: «Ми чекаємо підкріплення і йдемо на Маріуполь».

Про це інформують у четвер в інтернет-виданні «Хвиля».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів