У наших бійців під Дебальцевим закінчуються набої, але наказу відступати вони не отримували (відео)

22:10 16 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Заступник начальника Донецького облуправління МВС Ілля Ківа повідомив у понеділок: «Утримувати позиції українським військовим стає складніше, проте про втрату Дебальцевого не йдеться».


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

«Ворог окопується у Логвиновому. Звідти добре контролювати трасу Дебальцеве-Артемівськ. З боями нашим військовим вдається прориватися цією дорогою, аби забрати поранених та підвезти боєприпаси. Те що набої вже закінчуються, не приховують самі солдати, які стоять на передовій», – повідомила сьогодні, 16 лютого, «Телевізійна служба новин» каналу «1+1».

Тим часом речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко повідомив агенції «Інтерфакс-Україна» в понеділок увечері:

«Режиму припинення вогню в Дебальцевому бойовики не дотримуються, українські військові залишаються на своїх позиціях. Наказу про відхід від Дебальцевого немає.

Це місто залишається під контролем українських військових, сили АТО залишаються на своїх позиціях. Ситуація в Дебальцевому залишається напруженою. «Послаблення ситуації немає. Противник стріляє».

Натомість на сторінці прес-центр АТО в інтернет-мережі «Facebook» повідомили сьогодні, 16 лютого,

«У зоні проведення АТО не припиняються обстріли позицій українських військ та мирних населених пунктів. Протягом сьогоднішнього дня бандформування зосередили свої зусилля на Дебальцівському напрямку. Терористи 27 разів вели вогонь з «Градів», артилерії і мінометів по Чорнухиному, Санжарівці, Золотому. Крім того, піхота незаконних збройних формувань намагалася штурмувати Дебальцеве і Міус.

Терористичні групи активізувалися і на Донецькому напрямку. Піски, Авдіївку і Водяне зазнали вогню із стрілецької зброї, гранатометів та мінометів.  Окуповане місто Донецьк бойовики обстріляли зі сторони Макіївки, аби потім звинуватити українських військових.

Загалом, за добу незаконні збройні формування 38 разів застосували зброю проти наших військ. Тричі злочинці вели вогонь з артилерії, 15 – з реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Крім того, 11 разів стріляли ворожі міномети та двічі танки».

Своєю чергою, «Радіо Свобода» інформує сьогодні, 16 лютого: 

«Донецькі сепаратисти заявили сьогодні, що пропонують українським військовикам у Дебальцеві відкрити коридор, щоб ті, склавши зброю й залишивши її, вийшли з міста. «Ми навіть не пропонуємо їм здаватися в полон», – цитують російські агентства слова одного з ватажків угруповання «ДНР» Едуарда Басуріна, який називає себе «заступником командувача корпусу міністерства оборони».

Українські військовики, які контролюють Дебальцеве, не розглядають таких пропозицій. Речник Генерального штабу Збройних сил Владислав Селезньов у відповідь на заяву сепаратистів нагадав агентству «Reuters», що, відповідно до мінських домовленостей, це місто залишається під контролем влади України, тож військовики не мають наміру залишати його.

Сепаратисти вже тривалий час стверджують, що взяли кілька тисяч українських військовиків в оточення під Дебальцевом, яке вони називають «дебальцевським котлом». Українські силовики, а також добровольці, які привозять військовим допомогу, спростовують це.

Зокрема, керівник прес-центру штабу АТО Олександр Мотузяник заявив: «Дійсно, терористи чинять спроби атакувати наші позиції, витіснити наші війська. Але ніякого котла там немає». Як сказав він агентству УНІАН, «є відповідні комунікації, що дозволяють забезпечувати підрозділи Збройних сил України та інших військових формувань». Українські силовики також заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення застосування зброї, тому становище там постійно напружене.

Натомість журналісти програми «Подробиці» телеканалу «Інтер» передали сьогодні, 16 лютого:

«Збройні Сили України відхилили пропозицію терористів про відкриття коридору для виведення армійських з'єднань з Дебальцевого, повідомив виконуючий обов'язки спікера Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов. «Згідно мінським домовленостями, Дебальцеве наше. Ми не підемо», – сказав Селезньов у телефонній розмові з кореспондентом «Reuters».

«Разом з тим, протистояння в Дебальцеве до вечора посилилося, – заявляє заступник начальника ГУ МВС України в Донецькій області Ілля Ківа.

«Військові України відповідають тільки на повноцінні удари супротивника», – зазначив Ківа.

«На «коридори» після Іловайська українська сторона не погодиться», –зазначив Ківа.

«Йдуть бої. Короткочасні бої. У районі Чорнухине йдуть постійно атаки противника. Йдуть мінометні обстріли, обстріли з гаубиць, систем «Град» в центрі Дебальцевого. До вечора протистояння посилюється », – сказав Ківа в ефірі« 5 каналу ».

На питання про те, чи відповідає українська артилерія на вогневі удари бойовиків, замначальника облміліції сказав: «Ми відповідаємо тільки на повноцінні удари по наших позиціях. На мінометні поодинокі обстріли ми не відповідаємо, а мовчимо».

Ківа підкреслив, що, оскільки був даний наказ дотримуватися режиму тиші, українські військові «б'ють тільки у відповідь». Також він додав, що утримувати позиції українським військовим стає складніше, проте «про втрату Дебальцеве мови не йде».

Раніше терористи ДНР запропонували українським військовим покинути Дебальцеве, чи не здаючись в полон. «Ми пропонуємо відкрити коридор, щоб вони склали зброю і вийшли», - заявив представник терористів ДНР Едуард Басурін.

Як повідомлялося, військові під постійними обстрілами утримують Дебальцеве. Україна не відведе техніку з Донбасу до припинення вогню.

Попри підписані в Мінську угоди, на Донбасі тривають повномасштабні бойові дії. За першу добу перемир'я по позиціях українських силовиків терористи завдали 112 ударів.

Найбільш запекло противник атакував на Дебальцевському напрямку, ведучи вогонь з усіх видів зброї, а також в районі Широкино під Маріуполем, де за останню добу загинули п’ятеро бійців з добровольчого полку «Азов» і ще 22 військовослужбовців отримали поранення».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів