У містах місцеві вибори мають відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками, – експерти

21:26 30 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот з «YouTube»

Підстав для перенесення виборів або їх відтермінування наразі немає. Є порядок відтермінування виборів. Передбачається, що парламент встигне внести і проголосувати в першому читанні зміни до Конституції України, де в перехідних положеннях буде зазначено, що до прийняття чинної Конституції місцеві вибори не проводять.

Про це сьогодні, 30 березня, у Львівському прес-клубі під час дискусії на тему «Правила гри для місцевих і парламентських виборів: чого чекати від виборчої реформи?» заявив директор з розвитку “Інтерньюз-Україна”, головний експерт групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ Євген Радченко.

- Це єдиний законоподібний механізм відтермінувати вибори. В разі, якщо не станеться жодних правових змін, підстав для відтермінування виборів, відповідно до чинної Конституції, немає, - каже він.
За його словами, на сьогодні зареєстровано тільки два законопроекти змін до місцевих виборів, і обидва ці законопроекти стосуються виключно кількісної зміни депутатського складу у місцевих радах.

- Ні керівництво парламенту, ні Адміністрація Президента, ні фракції зеленого поняття не мають, що вони хочуть робити з законодавством про місцеві вибори. Звідси й з’являється величезна кількість чуток та експертних думок, які говорять про те, що вибори будуть перенесені. – каже Євген Радченко.
За словами експерта, громадські організації вважають, що у великих містах місцеві вибори мають відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками, яка комбінується з двотуровими виборами міських голів. Робиться це для того, щоби урівноважити сильним мером сильну раду.

- Рада, обрана за пропорційною системою, буде достатньо жорстко партійно структурованою. І якщо мер буде у нас обраний 11-12 відсотками голосів, то ми отримаємо диктат ради. Натомість, якщо ми будемо намагатися обрати раду за мажоритаркою, то мер, обраний у два тури, отримає достатньо високий рівень легітимності. І ми отримаємо диктат мера, - вважає він.

З приводу сільських, селищних, районних рад, міських рад невеликих міст, то тут пропонують обирати за мажоритарної системою, але в багатомандатних округах.
- На обласному рівні застосувати пропорційку з відкритими списками для того, щоб врахувати представництво територіальних громад, можливо. На районному рівні – ні, - каже Євген Радченко.

Він також зауважив, що якщо ми будемо проводити вибори за старою виборчою системою і за старим законом, то експерти сумніваються в їх прозорості.
- Нас тут багато є, які знають де, в умовах, якщо немає жорсткого адміністративного пресу, територіальна і навіть дільнична виборча комісія може таке нахомутати, що потім ніхто не розбереться. Я стверджую, що закон про місцеві вибори в чинній редакцій латаний-перелатаний настільки, що його вже долатувати нема куди, - вважає експерт.

Депутат Львівської обласної ради Олександр Ганущин зазначив, що, за найкращими прогнозами, новий закон може бути прийнятий нардепами тільки у вересні. Отже важко собі уявити місцеві вибори наприкінці жовтня за новим законом.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів