У Львові – затишшя перед бурею, – ЗМІ (доповнено відеосюжетом)

20:10 23 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.ua

Оскільки сьогодні в найбільшому місті Західної України вшановують пам’ять жертв Голодомору, велелюдне віче за ЄС тут заплановане на завтра.

Як повідомляє 23 листопада «ICTV», сьогодні у Львові затишшя перед бурею – жителі вшановують пам’ять жертв Голодомору. Однак вулицями міста їздять автомобілі з символікою України та Європейського Союзу. А велелюдне віче за ЄС тут заплановане на завтра.

«Наша влада їде відпочивати в Європу, їхні діти навчаються в Європі. А ми відпочиваємо тут. Ми хочемо в Європу», – каже місцевий мешканець Богдан Литвин.

Своєю чергою, в Івано-Франківську міська рада провела позачергову сесію просто неба. 42 депутати із 60 обраних закликали владу відновити євроінтеграційний курс.

«Ми давно уже в Європі. І географічно, і ментально, і історично, ми невід’ємна частина Європи. Залишилося лише це узаконити як юридичний факт», – каже депутат Івано-Франківської міської ради Володимир Чорноус.

Ближче до вечора людей на Євромайданах більшає. Вони обіцяють стояти аж до саміту у Вільнюсі, аби світ побачив, що українці прагнуть бути частино євроспільноти. А щоб активісти не мерзли, на Майдані Незалежності у Києві небайдужі розгорнули домашню кухню.

Натомість миколаївський Євромайдан уночі розганяла міліція, де півсотня активістів намагалася поставити на площі Леніна намети. Правоохоронці одразу  прибрали два.

Третій мітингувальники оточили. На них ланцюгом пішли 80 міліціонерів.

У штовханині постраждала дівчина, яку сильно потоптали. Декілька людей дістали легкі травми.

«Мені просто хочеться, бачачи це, плакати. Тому що молоді хлопці, лейтенанти, які повинні захищати нас, вони йдуть проти свого народу», – каже мітингувальниця Кристина Скляренко.

Сьогодні активісти написали скаргу до прокуратури. А міськвиконком подав до суду позов про заборону акції протесту. 

У Києві теж не минулося без сутичок між правоохоронцями та активістами. Зранку тут почали зводити паркан, звільняючи площу для новорічної ялинки, та встановлювати ярмаркові будиночки. Тож людям довелося виборювати місце для мітингу.

Зрештою, правоохоронці таки витіснили євроінтеграторів, але ті не здалися. Вантажівку, яка мала завезти на майдан конструкції для ковзанки, активісти змусили розвернутися й поїхати.

Люди впевнені, підготовка до новорічних свят розпочалася активно не просто так. У такий спосіб їх намагаються витіснити з Майдану.

«Вони намагаються огородити парканом ті будиночки, ялинка займає значно більше місця, ніж могла – це їхній спосіб самозахисту», – говорить активіст Євромайдану Павло.

Як інформував «Щоденний Львів», на Євромайдані у Львові не хочуть в азійський простір, українців кличуть протестувати завтра о 12:00 біля пам’ятника Шевченку в Києві, Вакарчук також закликає студентів їхати туди, зі Львова до Києва вже почався рух автотранспорту, зокрема, й кияни переправляють львів’ян до себе на Євромайдан.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів