У Львові вшанували пам’ять героїв українських національно-визвольних змагань (відео)

15:42 24 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Свято День Героїв розпочалось об 11:00 покладанням квітів до пам’ятника головному командирові Української Повстанської Армії генерал-хорунжому Романові Шухевичу у Білогорщі.

Зокрема квіти до пам’ятника Романові Шухевичу поклав міський голова Львова Андрій Садовий, який також дав старт пробігу студентів Львівського державного університету фізичної культури. Згодом міський голова долучився до урочистої ходи та покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку, зазначивши:

«Сьогодні ми маємо дуже багато новітніх Героїв. Але Шухевич – це той Герой, який надихає сьогоднішніх Героїв. Він військовий Герой. В історії бувають різні періоди – хтось більше, хтось менше хоче бути героєм, а він – справжній.

Сьогодні, в цей день, я дякую всім, хто не погордив, хто прийшов. Нас мало, можливо, у інших частинах міста сьогодні більше людей. Ми повинні плекати нашу добру традицію кожного року тут вшановувати пам'ять наших героїв і пам’ять Шухевича, справжнього українського героя».

Після покладання квітів до пам’ятника Шухевичу стартував пробіг естафети студентів Львівського державного університету фізичної культури за маршрутом: площа навпроти пам’ятника Шухевичу – Поле почесних поховань № 76 Личаківського кладовища. Це щорічна естафета студентів Львівського державного університету фізичної культури, присвячена пам’яті героїв національно-визвольної боротьби.

О 12:00 представники влади та громадськості вшанували новітніх Героїв України і поклали квіти до могил на полі почесних поховань № 67. Звідси учасники заходу перейшли до Поля почесних поховань № 76, де поклали квіти до могил учасників АТО. Тут же відбулась панахида, після якої учасники вирушили урочистою ходою до проспекту Свободи.

Також о 12.00 з нагоди Свята Героїв поклали квіти до пам’ятника Степану Бандері. Тут же відбулось віче за участю влади міста й області, громадськості.

Від пам’ятника Бандері колона пройшла маршрутом: пам’ятник Бандері – вулиця Бандери – вулиця Коперника – проспект Свободи. Учасники ходи зупинялись та покладали квіти до пам’ятних дошок, присвячених видатним діячам боротьби за незалежність України. Опісля представники молодіжних громадських організацій та студентської молоді зустрілись з представниками ветеранських і патріотичних громадських організацій на проспекті Свободи, спільно поклали квіти до пам’ятника Шевченкові та виконали Державний Гімн України.

Про це повідомили сьогодні, 24 травня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради. Натомість у прес-службі обласної ради розповіли:

«Сьогодні, 24 травня, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний, депутати Львівської обласної ради, представники ветеранських, молодіжних та патріотичних громадських організацій взяли участь у заходах з нагоди Свята Героїв.  За участі представників влади і громадськості відбулося покладання квітів до пам’ятника Степанові Бандері, опісля якого – урочисте віче.

До присутніх звернулися голова Львівського крайового братства ОУН-УПА Олесь Гуменюк, отець Михайло Нискогуз.  Голова Львівської обласної ради Петро Колодій, виступаючи на вічі, подякував ветеранам за їхню боротьбу за Українську державу, а також зазначив:

«Не одне століття українська нація боролася за свою державу. Високою оцінкою вашого внеску у цю боротьбу є слова генерала Шарля де Голя: «Якщо би я мав таку армію, як УПА, жоден німецький чобіт не ступив на територію Франції».

Мільйони героїв – відомих і невідомих – полягли за нашу Українську державу. Інші герої сьогодні на Сході України відстоюють державу Україну. Обов’язок кожного з нас – зробити все для того, щоб була перемога. За це ми несемо велику відповідальність». 

Окрім того, голова Львівської обласної ради нагадав присутнім, що у Львівській області діє програма, яку затвердила Львівська обласна рада на початку шостого скликання – програма вшанування пам’ятних місць, вшанування наших героїв. Петро Колодій закликав надавати інформацію з метою вшанування пам’яті про кожного героя України. 

Далі учасники заходів урочистим маршем вирушили від пам’ятника  Степанові Бандері до проспекту Свободи. Вони поклали квіти до пам’ятних дощок, пам’ятників, присвячених видатним діячам боротьби за незалежність України, встановлених на вулицях Степана Бандери – вулиці Коперника у Львові: до меморіальних дощок Євгенові Коновальцю, Романові Шухевичу (Романові Чупринці), Йосифу Сліпому, Олексі Гасину, Романові Дашкевичу, до підніжжя пам’ятника жертв комуністичних злочинів та до пам’ятника Маркіянові Шашкевичу, до меморіальної таблиці «Пам’яті жертв НКВС, гестапо, МГБ 1939-1953 років», встановленої на приміщенні колишньої тюрми на Лонцького. 

На завершення відбулося урочисте проходження колон за участі представників ветеранських та патріотичних організацій проспектом Свободи. За ними рухалася колона молодіжних громадських організацій та студентської молоді, колона ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут, колона учнівської молоді.

Опісля учасники урочистостей віддали шану великому Кобзареві, поклавши  квіти до його пам’ятника у центрі Львова. У рамках заходів до Свята Героїв на Львівщині відбулися покладання квітів  пам’ятника Романові Шухевичу, що у селищі Білогорща. 

Звідси стартувала естафета студентів Львівського державного університету фізичної культури, яка пройшла за маршрутом: площа навпроти пам’ятника Романові Шухевичу – Поле почесних поховань № 76 Личаківського кладовища (поховання учасників АТО). На Личаківському кладовищі вшанували Героїв покладанням квітів до могил на полі почесних поховань № 67 та до могил учасників АТО на Полі почесних поховань № 76».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів