У Львові відзначили День Соборності України (оновлено)

10:30 23 січня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівського Національного університету імені Івана Франка

На Личаківському кладовищі вшанували пам'ять загиблих воїнів.

У п’ятницю, 22 січня, у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулася урочиста Академія з нагоди Дня Соборності України. На урочистому заході зібралися громадські діячі, науковці, духовенстсво, військові, а також керівництво області та міста.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх полеглих за волю і незалежність Української держави. Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зазначив під час свого виступу: «Нас – мільйони. І коли ми стоїмо пліч-о-пліч, то нема сили, яка б здолала таку величну українську натуру. Рахуються тільки з сильними, нападають на слабких, поважають лише справжніх. Ми – сильні та незламні, ми зупинили московську орду і захистили Європу. Ми – спадкоємці великих перемог Київських князів та Галицьких королів, Запорізьких гетьманів та Січових стрільців, воїнів УПА та Героїв АТО. Ми об’єднаємо в єдину соборну державу від Сяну до Дону і збудуємо сильну могутню європейську Україну. Ми переможемо, бо правда на нашій стороні, з нами Бог і Україна».

Керівник області також вручив державні нагороди за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення та багаторічну сумлінну працю. Зокрема, звання «Заслужений працівник культури України» отримав директор філії «Палац культури імені Т.Г.Шевченка» акціонерного товариства «Трускавецькурорт» Михайло Кіселичник, «Заслужений працівник фізичної культури України» – учитель комунального закладу ЛОР «Львівське училище фізичної культури» Ярослав Дмитрасевич, «Заслужений художник України» –старший викладач кафедри Львівської національної академії мистецтв Михайло Царик, «Заслужений шахтар України»- головний інженер акціонерного товариства «Шахта «Надія» Микола Пиріг та «Заслужений енергетик України» – майстер виробничої дільниці Старосамбірського району електричних мереж ПАТ «Львівобленерго» Зенон Нусь.

Про це повідомили сьогодні, 23 січня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де раніше розповіли в п'ятницю:

«22 січня відбулися заходи з нагоди Дня Соборності України. Представники обласної та міської влади, волонтерських організацій, а також громадськість зібралися на Личаківському кладовищі вшанувати пам'ять загиблих воїнів Української Галицької Армії, ЗУНР, Січових Стрільців та Новітніх Героїв, загиблих під час Революції Гідності та в зоні проведення АТО.

Учасники заходу поклали кошики з квітами до могил Героїв Небесної Сотні, Меморіалу воїнам Української Галицької Армії, учасників АТО. Священики відслужили чин панахиди за усіма, хто загинув за волю та незалежність України. А голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зазначив. «Ворог у нас залишився той самий, що був у наших дідів у 1919 році – це імперська Росія. І треба пам’ятати: якщо ми не переможемо в цій війні, то знову, як і тоді, прийдуть в’язниці, голодомор, кати. Тому маємо об’єднатися і разом побороти ворога, щоб наша держава була з нами, нашими дітьми і онуками».

Також сьогодні, о 15:45 біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбудеться акція-флешмоб «Побажання Україні» . А о 17: 00 – урочиста академія з нагоди Дня Соборності України у Львівському Національному Академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької та проект «Земля – Пісня «Древо».

Натомість у прес-службі міської ради повідомили 22 січня, «Щоденному Львову»:

«22 січня Україна відзначає День Соборності України та 97-му річницю Акта Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки. З цієї нагоди у місті відбулися урочисті покладання квітів до могил українських героїв на Личаківському кладовищі.

В урочистих заходах взяли участь представники влади міста і області, духовенство, громадськість. Зокрема, від Львівської міської ради покладав квіти перший заступник міського голови Віктор Пушкарьов.

О 10:00 відбулося урочисте покладання квітів до могили учасника Євромайдану, Героя України Юрія Вербицького на Личаківському кладовищі, після чого відправили панахиду біля могил Героїв Небесної Сотні на полі почесних поховань №67 Личаківського кладовища.

Покладанням квітів до Меморіалу воїнам Української Галицької Армії на Личаківському кладовищі вшанували пам’ять вояків Галицької армії. Також поклали квіти до могил Держсекретаря військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського, коменданта Січових Стрільців Михайла Галущинського, керівника і засновника «Пласту» Олександра Тисовського, воїна УГА Северина Левицького та новітнього українського героя – учасника АТО Віктора Гурняка. Опісля вшанували пам’ять Президента Національної Ради ЗУНР Євгена Петрушевича, а об 11:00 засвітили лампадки на могилах загиблих воїнів АТО та відправили за ними панахиду.

О 17.00 відбудеться урочиста академія у Львівському Національному Академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. А о 20:00 в Оперному театрі відбудеться Фестиваль Традиції «Древо».

Цей унікальний захід творитимуть справжні майстри Наталія Половинка (співачка, актриса, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка); «Древо» – засновники славетного ансамблю із села Крячківка (Полтавщина), майстри традиції українського багатоголосся; «Tempvs fvgit» – хранителі традиції корсиканського багатоголосся (Франція); театральний центр «Слово і голос» – актори Юлія Цвях, Назар Романюк та учасники проекту «Земля – Пісня».

Своєю чергою, у прес-службі Національного університету імені Івана Франка повідомили сьогодні, 22 січня, «Щоденному Львову»:

«Ректор, проректори, викладачі, працівники і студенти Львівського національного університету імені Івана Франка 22 січня 2016 року взяли участь в урочистостях з нагоди Дня соборності України та покладанні квітів до пам’ятника Михайлові Грушевському. Культорганізатор Центру культури та дозвілля ЛНУ ім. Івана Франка, ведуча Тетяна Судомляк зазначила: «22 січня 1919 року в Києві на Софіївській площі відбулась подія, про яку мріяли покоління українських патріотів – на велелюдному зібранні було урочисто проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки». 

Розпочали урочистості спільним виконанням духовного гімну України. Доктор історичних наук, доцент кафедри історичного краєзнавства Василь Чура наголосив під час виступу: «Сьогодні ідея соборності постає з новою силою. Героїзм українських воїнів, які доблесно захищають кодони України, свідчить: нація розуміє цей запит часу і вестиме боротьбу до повної перемоги».

Проголошення Акту Злуки науковець назвав «могутнім виявом волі українців до етнічної і територіальної консолідації, свідченням їх ідентифікації як великої європейської нації».

Крізь призму історичної ретроспективи доцент Василь Чура окреслив ідею соборності України.

Історик вважає: «Сьогодні зводиться воєдино собор людських душ. Фундаментом єднання держави є духовна злука всієї української спільноти. Провідниками цього процесу є державницька ідеологія й духовна сила Церкви».

За словами Василя Чури, починаючи з часів великокняжої доби, ідея державного соборного самоутвердження завжди була головною для всіх поколінь українців. Історик переконаний: «Об'єднуючи зусилля навколо державності України, народ здатний вразити світ своїми величними здобутками».

На підтвердження своїх слів науковець процитував латинську сентенцію «Ubiсоnсоrdia, ibivictoria» – «Де злагода, там перемога!»  Заслужена хорова капела України «Боян» імені Євгена Вахняка Львівського національного університету імені Івана Франка під керівництвом Василя Чучмана та всі присутні завершили  урочистості спільний виконанням Гімну України».

Як інформував «ЩЛ», у Львові також відзначили День Соборності флешмобом «Побажання Україні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів