У Львові протестували проти антиукраїнських книг (оновлено)

23:15 9 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: unn.com.ua

Організатори планують подібні акції й завтра та післязавтра біля Палацу Мистецтв.

 «У Львові напередодні відкриття Форуму видавців активісти організували акцію протесту проти антиукраїнських книг. Організували протест Львівська громадська організація «Меморіал», – повідомив сьогодні, 9 вересня, кореспондент інформаційної агенції «УНН». Натомість у київському часописі «День» розповіли в середу:

«На знак протесту проти  антиукраїнських книг харківського видавництва «Фоліо» Львівська громадська організація «Меморіал» обіцяє провести кілька акцій під час Львівського форуму видавців. Перша відбулася сьогодні біля філармонії – під час урочистого відкриття форуму.

Аналогічні «Меморіал» обіцяє завтра, 10 вересня, і післязавтра, 11 вересня, – біля Палацу мистецтв на вулиці Коперника, де, власне, й розгортатимуться головні події форуму. Про це ГО повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці і наводить звернення Секретаріату національної спілки письменників країни  до віце-прем’єр-міністра – міністра культури України В. Кириленка, голови СБУ В. Грицака та голови Держкомтелерадіо України О. Наливайка.

«Секретаріат Національної спілки письменників України звертає вашу увагу на те, що опубліковано шорт-лист однієї з найпрестижніших російських книжкових премій «Російський букер 2015», де першу позицію посідає книжка Платона Беседіна «Учитель. Роман перемен», видана в 2014 р. харківським видавництвом «Фоліо»,  – йдеться у документі. – Ця книжка має виразно антиукраїнський та нацистський характер і відверто принижує українців і кримських татар. Немає сумніву, що саме ця книжка українофоба Беседіна за нинішньої російсько-української війни на Донбасі та масштабної пропаганди, яку розгорнув Кремль у своїх ЗМІ, здобуде одне з призових місць цієї премії. У романі Беседіна з позицій російського шовінізму обґрунтовується ідея відокремлення Криму від України.

Книжкові експерти вважають, що за цей українофобський роман директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький одержить грошову винагороду в розмірі 40 тисяч доларів за свій внесок у пропаганду російського світу та руйнування України. Це видавництво підготувало до друку і видало книжки Дмитра Табачника і Григорія Крючкова «Фашизм в Україні. Угроза или реальность»; Дмитра Табачника і Віктора Вороніна – «Убийство Столыпина», «Убийство Петлюры»; Дмитра Табачника «Утиный суп» по-украински» та інші українофобські видання».

Секретаріат НСПУ звертає увагу, що «Фоліо» продовжує щорічно «освоювати» мільйони гривень державних коштів, що виділяються на реалізацію програми «Українська книга». Також зазначає, що після Революції Гідності в Україні не відбулася люстрація серед керівництва в гуманітарній сфері і зокрема серед організаторів державної програми «Українська книга». Тож колишні однодумці Д. Табачника досі перебувають на свої посадах, продовжуючи займатися корупцією і антидержавною діяльністю».

Про це повідомили сьогодні, 9 вересня, в київському часописі «День».

Як інформував «ЩЛ», президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль запевнила в середу: «Російських видавництв на форумі не буде. Це було би вже зовсім дно».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів