У Львові лікуються більше півсотні майданівців

11:44 17 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/euromaidan

Половина з них – мешканці з інших областей України, зокрема – з Донбасу.

У шпиталях Львова на лікуванні перебуває більше півсотні людей, які постраждали під час подій у Києві. Частині потрібне протезування. Клініки Заходу готові його провести безкоштовно.

Серед тих, хто у Львові лікується, половина – мешканці з інших областей України, зокрема і з Донбасу. Дехто з людей каже, що боїться повертатись додому.

В обласній клінічній лікарні у Львові лікуються двоє мешканців з Донеччини – колишній гірник Володимир Білик з міста Українськ і підприємець Сергій Майор з Авдіївки. Чоловіки познайомились на Майдані у Києві, бували там не один раз і обоє постраждали під час сутичок 18 лютого, коли йшли до парламенту. 

Володимир Білик розповів: «Беркут» пригнав водомет і поливав нас рідиною рожевого кольору, з кислим присмаком, нас намагались розігнати. Мене затиснули у воротах. Беркутівці оточили людей і почав бити з двох сторін. Хтось падав, хтось втікав, мене вдарили дубинкою чи чимось іншим, я втратив свідомість, думав, що це останній день життя, але впав у кювет. Якось дійшов потім до Майдану. Поранених було дуже багато, а в вечері почався штурм. Було дуже мало людей, всі прості люди залишились, а координатори нас просто кинули».

«Тітушки нас притиснули до будинку, закидали камінням, а «беркутівці» добивали. Мені дісталось по нозі, грудях, дубинками били скрізь», – продовжив Сергій Майор, якому зламали руку. 

На Майдан за гідним життям

Чоловіки не вважають себе героями, бо герої кажуть, ті, хто полягли. Володимир Білик працював довгий час на шахті, потім у магазині. Приїхав на Майдан, бо втомився від несправедливості і беззаконня у країні. Він пояснив також: «Життя таке набридло, щоб влаштуватись на шахту потрібно заплатити не менше 8 тисяч гривень начальнику відділу кадрів, ніде без грошей нічого не вирішиш, ні в міліції, ні в прокуратурі, ні в суді. Я звільнився і поїхав на Майдан».

Днями невідомі люди побили шибки у вікнах його помешкання у місті Українськ і написали «бандеровец». Володимир Білик наразі боїться повертатись додому, а ось Сергій Майор їде в Авдіївку, бо там у нього залишилась 14-річна донька і він побоюється, що російські війська окупують не лише Крим, але й Донбас. Сергій Майор розповів також: «Не знаю, що там буде. Раз там стоять війська, то вони підуть далі і будуть захоплювати, це війна. Поїду там донька, син має 28 років, а це вже самостійна людина. 80% людей на Донбасі налаштовані бути в Україні, люди проти російської окупації». 

У настроях східняків винна влада

Сергій Майор стверджує: «Те, що так багато мешканців східних регіонів України проросійськи налаштовані є вислідом політики, яку останні 10 років проводить українська влада».

Майданівець вважає, що це – зумисне нагнітання ситуації довкола мови, залякування людей «бандерівцями», щоб відвернути увагу гірників від соціальних злиднів і низького рівня життя. Сергій Майор додає, що великий вплив має й російське телебачення, яке займається суцільною пропагандою і маніпулюванням думкою донеччан.

Мешканець Авдіївки пояснює: «Основний козир на Сході України перед виборами – мова. Людям все вдовбують у голову, що прийдуть «бандерівці» і заставлять їх розмовляти українською. А це робилось для того, щоб шахтарі, які мають мізерні пенсії, не виходили на вулиці з плакатами і вимогами збільшити виплати і умови праці. Ось кинемо, мовляв, їм мову і нехай мають», 

Як складеться життя мешканців Донбасу після Майдану – вони самі не знають, але не зможуть вже жити як раніше. Бо те, що пережили, що відчули незабудуть ніколи. Володимир Білик залишився без роботи, а Сергій Майор займався підприємництвом, часто їздив у Росію, але нині годі сподіватись на якісь заробітки. 

Втім, обоє майданівців точно знають, що не хочуть у країні з корупцією, хабарництвом, беззаконням, несправедливістю. Потерпілі вважають: «Важливо, щоб не було кровопролиття», «я простий українець, який хоче життя доброго для себе і людей».

Про це інформує в понеділок журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів