У Львові активісти вимагають закрити генконсульство Росії

10:50 27 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Диппредставництво РФ в найбільшому місті на заході України розташоване через паркан із регіональним управлінням Державної прикордонної служби, а, за чинним законодавством, відстань із режимно-секретними об’єктами має бути не менше, аніж 200 метрів.

Журналіст Галина Терещук розповіла в сьогоднішній публікації «Російське консульство у Львові займає приміщення на «пташиних правах»:

«Після суботнього обстрілу житлового району в Маріуполі місцеві активісти у Харкові та Одесі вимагають закриття російських консульств у цих містах. А раніше львівські рухівці звернулись з таким проханням до президента і уряду. До слова, Генеральне консульство у Львові розташовується у приміщенні нелегально. 

Львівські рухівці у своєму зверненні «звинувачують генконсульство Росії у Львові у причетності до фінансування і координації терористичних груп, у поширенні спотвореної інформації про перебіг українсько-російської війни». Також рухівці наголошують «про факти фінансування російським консульством діяльності антиукраїнських організацій і вважають неприпустимим публікації на сайті дипломатичної установи неправдивої інформації про ситуацію в Україні». А тому, мовиться у заяві, є недопустимою діяльність офіційного представництва країни, «терористичні війська якої сьогодні вбивають українських громадян». 

Звернення підтримали не всі рухівці, пояснює керівник міської організації Ігор Мартинюк. Оскільки Росія у відповідь може заборонити роботу українських дипломатичних установ, виникнуть незручності у простих громадян.

«Проблема виникне, якщо ми таки досягнемо того, що консульство закриють, то нашим людям доведеться їхати в Київ у посольство. А як бути українцям у Росії? То фахівці МЗС чи в уряді мали б знайти вирішення цієї проблеми», – вважає місцевий політик.

Будівля і територія, де розташоване консульство Росії, охороняється українським законодавством. Там постійно чергують львівські правоохоронці. А це, на думку рухівців, «є абсурдом у сучасній українській дійсності».

У нове приміщення російські дипломати переїхали тихо і незаконно 

У 2002 році російське консульство без попередження обласної влади, МЗС, переїхало у будинок у престижному районі Львова, який досі орендує. А в положення про «порядок розміщення дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних та іноземних організацій в Україні», передбачене постановою Кабміну від 1995 року, у наступні роки вносились зміни. Однак тоді у 2002 році на факт незаконного переселення консульства Росії у Львові ніхто не звернув увагу, бо якраз місто оговтувалось після Скнилівської трагедії, внаслідок якої 77 людей загинули. 

Російські дипломати пізнішенадіслали лист (ноту) в обласне представництво МЗС і опісля міністерство мало надати дозвіл або ж відмовити у розташуванні консульства за відповідною адресою. Досі це питання не врегульоване.

Але російське консульство понад тринадцять років розташоване через паркан із Західним регіональним управлінням Державної прикордонної служби. Згідно з чинним законодавством, відстань із режимно-секретними об’єктами має бути не менше аніж двісті метрів.  Цікаво, що Чехії тоді було відмовлено у розташуванні їхнього консульства у будинку, що знаходиться далі від орендованої Росією будівлі.

«Закриття консульства чи посольства є однією з форм оголошення чи не оголошення війни. Маємо всі розуміти ці емоційні стани, але не маємозабувати і про наших громадян в Росії, які потребують консульського обслуговування, там живуть і етнічні українці. Можливо, дійде, що буде оголошено війну Росією Україні чи Україною Росії, тоді вже це питання і буде вирішено. Але коли є можливість говорити, то треба говорити», – наголошує культуролог Тарас Возняк.

Консульство працює

Нині російське консульство працює. Генеральний консул Олег Астахов надалі виконує свої обов’язки, але уникає спілкування з львів’янами і місцевою владою. Відколи тривають бойові дії на Донбасі працівники консульства, як це було раніше, не виходять до львів’ян, якщо ті протестують під будівлею.

На ворота дипломатичної установи Росії львів’яни причепили українські прапори. Перед приміщенням розвішали численні плакати з написами проти військових дій Росії на території України, з вимогою до російського президента звільнити українських активістів, яких утримують у Росії, лежатьі шини, як нагадування про Майдан. 

Біля російського консульства проходять численні акції протесту з вимогою до Росії припинити війну, але досить часто вони відбуваються тоді, коли працівників у будівлі немає – у вихідний. «Інколи є акції, спровоковані самим консульством, проти самих себе. Було колись таке, що закликали підпалити будівлю, а це провокація. Але громада має відчувати, коли це є провокація з боку Росії, а коли щира акція, ініційована львів’янами», – каже Тарас Возняк.

Працівники консульства змушені звітувати Москві про все, що діється біля установи. А тому кожна акція це додатковий тиск на Росію, каже експерт, але наголошує, що протести мають бути толерантні і лише з користю для України».

Про це повідомляється у вівторок на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів