У газовій війні Львівської облради перерва на обід

14:06 3 жовтня 2013 р.

Депутати обідають і о 14.30 мають намір відновити газові дебати у сесійній залі.

Хоча голова облради Петро Колодій оголосив у роботі сесії облради 15-хвилинну перерву для наради керівників фракцій, ця перерва плавно перейшла в обідню і тепер уже сесія продовжить працювати о 14.30. Якщо, звісно, депутати від ВО "Свобода" припинять блокування трибуни, яке вони розпочали годину тому.

Вдатися до блокування їх змусила ситуація, за якої 60 депутатів Львівської облради вчора підписали документ про бажання заслухати сланцеву угоду у порядку денному сесії, а відтак - уже сьогодні 66 депутатів проголосували за це на сесії.

А це означає, що погодження на видобуток вуглеводнів на Олеській ділянці американською компанією "Шеврон", НАК "Нафтогаз України" і одним маленьким СП буде, мабуть, дане сьогодні у Львові. Хіба що депутати від "Свободи" заблокують роботу сесії.

На запитання "Щоденного Львова" з приводу ситуації, що склалася, народний депутат Михайло Хміль (ВО "Батьківщина") сказав, що сланцевий газ, безумовно, треба видобувати в Україні - за всіма світовими безпечними технологіями. Проте доходи від видобутку вулеводнів слід розподіляти трохи інакше, аніж передбачає ця угода: не 50% - для "Шеврон", 45% - для "Нафтогаз України" і 5% - для маленького приватного СП. Треба внести зміни у Бюджетний кодекс для того, щоб місцеві територіальні громади мали право - тепер вони цього права позбавлені - на фіксований прибуток від видобутку сланцевого газу впродовж усіх 50-ти років дії угоди. І щоб територіальні громади одержували не менше 10% цього прибутку. Тоді місцеве населення знатиме, задля чого дозволяє використовувати народні надра.

Незалежні експерти, щоправда, висловлюють сумнів щодо того, що такі зміни у Бюджетний кодекс будуть внесені на користь територіальних громад, оскільки вони не в інтересах Партії регіонів. Київ зацікавлений, щоб максимально сконцентрувати всі важелі управління і фінансові потоки у столиці. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів