Третина виборців на Львівщині ще не визначилася, – КВУ (відео)

09:40 22 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: dt.ua

Фаворити перегонів – праві та націонал-демократичними сили, в більшості округів балотуються герої Майдану й бійці зі зони бойових дій.

До дострокових парламентських виборів залишилися лічені дні, а третина виборців на Львівщині, за даними експертів, ще не визначились, за кого голосувати. Фаворити перегонів – праві та націонал-демократичними сили.

Водночас громадські активісти зафіксували під час кампанії використання кандидатами адмінресурсу. Хоча загалом порушень виявили небагато.    

Два роки тому на парламентських виборах на Львівщині стовідсотково спрацював бренд опозиційності. У мажоритарних округах, окрім одного, перемогли представники тодішньої об’єднаної опозиції. 

На цих дострокових виборах виборчі штаби зловживають брендом «узгоджений кандидат», але не в усіх округах ця технологія спрацює. У більшості округів балотуються герої Майдану і бійці із зони бойових дій. 

Особливістю цієї кампанії є те, що кандидати агітують не стільки за себе, як проти конкурента. Змагаються поміж собою націонал-демократичні сили і лідери цих партій вже відвідали регіон. Натомість політики, які об’єднались у партії «Опозиційний блок» і «Сильну Україну», у цій передвиборчій кампанії на Львівщині навіть не показувались.

«У всіх 12 округах Львівщини є по два-три кандидати, які мають шанс на перемогу і там немає колишніх регіоналів, комуністів. І йде боротьба між правими і націонал-демократичними силами. Ми маємо можливість вибрати кращого серед претендентів, які є», – говорить активіст громадської мережі «Опора» Наталія Радиш.

Порушення – незначні   

Представники громадської мережі «Опора» і Комітету виборців Львівщини зафіксували невелику кількість порушень під час кампанії. Зокрема, є використання адмінресурсу – організовані зустрічі з кандидатами працівників Львівського університету Франка і політехніки, чимало кандидатів і партії розпочали виборчу агітацію ще до початку використання виборчих фондів; переважна більшість проігнорувала вимогу прозорості фінансових звітів.

Кандидати і штаби нищать зовнішню рекламу конкурентів, зафіксовані випадки застосування адмінресурсу в Яворівському і Бродівському районах. «Тим часом випадків підкупу виборців у регіоні не зауважено», – каже керівник Комітету виборців Львівщини Соломія Сологуб.

«Є радше підкуп цілих громад, не можна довести, що це підкуп виборців, це ремонт доріг, будівництво церков, встановлення вікон у школах. Ці випадки, на жаль, є. Так само один із кандидатів укладає публічні угоди з виборцями, що він, коли стане депутатом, це виконає», – каже Соломія Сологуб. Один із кандидатів на минулих парламентських виборах організовував паломництво в Єрусалим для священиків, на цей раз на Святій землі вже побували голови сільських рад. 

Третина виборців ще не визначилась 

За оцінками Комітету виборців, третина мешканців Львівщини ще не визначились зі своїм вибором, але участь у виборах візьме близько 75% виборців області. У суспільстві є запит на нові обличчя у політиці, водночас виборці не готові голосувати за нових людей, які їм не відомі. Власне ці вибори інтригують непередбачуваністю, що змінить риторику багатьох у парламенті. 

«Ілюзій немає щодо цього парламенту, але яка різниця, яка ця Рада буде, вона все одно буде проукраїнською. А головне, що у виборців пропаде пієтет і на парламентських виборах, як це вже було на президентських. Ця кампанія вирізняється цинізмом і відмиванням грошей», – наголошує Оксана Кузенко, представник руху «Чесно» у Львові.

Два роки тому львів’яни пророкували, що парламент перетвориться на виставу політиків на тлі економічного і соціального занепаду й не протримається весь термін. На цей раз теж подейкують, що нові політики не засидяться у парламентських кріслах.

Про це повідомляється в сьогоднішній публікації «На дострокових виборах на Львівщині зловживають брендом «узгоджений кандидат» кореспондента «Радіо Свободи» Галини Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів