Тезу про закріплення статусу окупованих районів перенесено в «тіло» Конституції України, – джерело

09:00 16 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: nbnews.com.ua

За словами джерела «Української правди», президент України переніс до Верховної Ради проект змін до Конституції, в якому була переписана одна норма: теза про закріплення статусу окупованих районів була перенесена з перехідних положень Закону про внесення змін до Конституції до перехідних положень Конституції, тобто в тіло Основного закону України.

Положення про особливості місцевого самоврядування деяких районів Донецької та Луганської областей можуть бути закріплені в тексті Конституції. Про це повідомляють джерела інтернет-видання «Українська правда».

За словами його співрозмовника, президент України переніс до Верховної Ради проект змін до Конституції, в якому була переписана одна норма: теза про закріплення статусу окупованих районів була перенесена з перехідних положень Закону про внесення змін до Конституції до перехідних положень Конституції, тобто в тіло Основного закону України. «Для внесення змін до цієї норми в майбутньому, потрібно буде пройти повну процедуру внесення змін до Конституції, що передбачає дві сесії Верховної Ради та 300 голосів для остаточної редакції», – зазначив співрозмовник.

Згідно з інформацією, відповідні зміни відбулися в процесі візиту до України Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд. За інформацією «Української правди», профільний комітет уже підтримав запропоновані президентом зміни. Про це повідомили сьогодні, 16 липня, в інтернет-видання «Українська правда», яке додає:

«Своєю чергою, віце-спікер Ради Оксана Сироїд підтвердила на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook», що на депутатів «здійснюється тиск» з метою змусити їх проголосувати за ці зміни.

«В ці години і хвилини здійснюється шалений тиск на народних депутатів з боку міжнародної спільноти для того, щоб «ДНР» і «ЛНР» отримали особливий статус в нашій Конституції. Аргументують необхідністю «продемонструвати виконання Мінських домовленостей», – зазначила вона.

16 липня Верховна Рада голосуватиме питання про включення цього проекту у порядок денний і передачу його на розгляд Конституційного суду. Після висновку КС, для набрання чинності проект має отримати 226 голосів депутатів у першому читанні і 300 у другому читанні.

Як відомо, раніше у перехідних положеннях Конституції визначалося, що особливості місцевого самоврядування у деяких районах Донецької та Луганської областей регулюється відповідним законом,ухваленим Верховною Радою 26 червня».

Натомість на сторінці заступника Голови Верховної Ради Оксана Сироїд в інтернет-мережі «Facebook» повідомляється також:

«Кому і що ми маємо демонструвати? Кремлю? Путіну? Хіба весь цивілізований світ і без того не бачить, ХТО насправді є агресором і ХТО порушує всі норми міжнародного права і всі домовленості? Чи ХТОСЬ вірить, що ця «демонстрація» зупинить кремль?

Чому ж світ так хоче нав’язати нам зараз «особливий статус» для «ДНР» і «ЛНР»? Лише для того, щоб це перестало бути «війною», за яку повинні нести відповідальність також і ті країни, які гарантували Україні територіальну цілісність за Будапештським меморандумом. Світ хоче, щоб це стало «внутрішнім конфліктом», тому що він втомився і хоче позбутися цієї вкрай незручної теми.

І Кремль мріє, щоб для всього світу це стало «українською кризою», бо від початку нав’язує світу історію про те, що немає російських військ на сході, немає найманців, немає чеченців, немає градів, буків. Є лише купка «шахтарів» та «трактористів», яких «Київ не чує».

А ще кремль хоче аби саме ці «відсутні» російські війська та найманці через свій «особливий статус» отримали перепустку до політичного процесу України, можливість впливати на зовнішню політику та фінансування з державного бюджету коштом українського народу.

Текст таких змін до Конституції вже підготовлений в адміністрації президента. Зараз він на розгляді в комітеті. Завтра - буде запропонований на розгляд парламенту…

Хіба не очевидно, що тиск на Україну стосовно внесення змін до Конституції – це заперечення права Українського народу на самовизначення?

Хіба не очевидно, що будь-який особливий статус для Донбасу у Конституції - це ЛЕГІТИМАЦІЯ російських військ та найманців на території України? А їхня інтеграція в українську політику – це кінець не те що європейських перспектив для України, це успіх плану кремля і кінець української держави?

Хіба не очевидно, що для хлопців, які воюють і воювали на сході України, для родин тих, хто загинув від рук російських солдат і найманців, для українців, які понад рік підтримують військо і один одного в стані страшного спротиву агресії та окупації – визнання особливого статусу «ДНР» та «ЛНР» - це державна зрада і зрада Українського народу?

П.С.:  «Присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми діями боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу». Ці слова з присяги народного депутата завтра можуть набути нового звучання.

Оксана Сироїд написала це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів