Тарас Стецьків оприлюднив схему, за якою ділять крісла в парламенті та уряді

20:48 30 вересня 2014 р.

Фото до новини

Практика реального поділу місць в парламенті склалася після третіх виборів у 1998 році. І дотримується дотепер. Про це під час прес-конференції-бліц-дебатів кандидатів у народні депутати , які відбувається в рамках громадського мовлення Львівського прес-клубу,, кандидат в нардепи від партії «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко) Тарас Стецьків.


Відео: Львівський прес-клуб

За його словами, спочатку мусить бути домовленість окремих політичних сил, які складають більшість голосів. Інакше немає що ділити. Пізніше ця більшість починає ділити посаду голови ВР, його заступників і голів парламентських комітетів.

- Я вже не знаю автора цієї ідеї, але вона прижилася і всі каденції парламенту кожна посада за загальною домовленістю мала певний коефіцієнт. Наприклад, якщо якійсь партії дістається посада голови ВР, то це коефіцієнт найвищий. Відповідно, інша політична сила, яка йде другою за кількістю мандатів, може отримати, наприклад, три парламентські комітети. Це дорівнює посаді голови. Якщо інша партія дістала посаду першого заступника голови, то наступна – два парламентські комітети. Все, що не розділено між парламентською більшістю, дістається опозиції, - каже Тарас Стецьків.

Політик стверджує, що це правило виникло ще у 1990 році і з того часу не змінювалося, навіть в часи Януковича. У 1990 році народна рада мала ¼ депутатів, 120 осіб, і тоді Кравчук погодився віддати третину парламентських комітетів опозиції. Завжди парламентська більшість від 1/4 до1/3 посад голів комітетів віддає опозиції. Так було, і, мабуть, в головних рисах, так буде ділитися влада в майбутньому парламентів і після цих виборів.

- Що стосується  виконавчої влади, то це залежить від Конституції. Якщо Конституція була президенсько-парламенською, то все визначав Президент. В теперішньому варіанті буде парламентська об’єднана коаліція. Тепер уже квот нема. Квоти складаються від конкретної домовленості лідерів партій, які входять в урядову коаліцію. І ще буде впливати Президент, хоча він не має права, але без нього так само не можна. Тут уже традицій не склалося. Жорсткіша боротьба буде за поділ в уряді, бо це доступ до ресурсів. Тому як буде в цьому випадку, мені важко сказати, - стверджує політик.

За його словами, хотілося би, щоби втілювалася європейська практика. В Європі заздалегідь оголошують, хто з ким входить в коаліцію і хто на які посади претендує. А у нас, навряд чи, заздалегідь партії наважаться сказати, чи вони  будуть учасниками урядової коаліції, чи вони переходять в опозицію.

Довідка

Тарас Стецьків -  п’ятиразовий народний депутат. Три рази його обирали в округзі,і двічі - за списком. Двічі програвав парламентські вибори. Займається громадською роботою, свій політичний шлях починав з роботи в «Товаристві Лева».  Останнім великим досягненням вважає заснування Зарваницької громадської ініціативи. Бойовий командир Майдану 2004 року та активіст Європейського Майдану.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів