Кінець Луганського вузла оборони бойовиків доволі близький, – військовий журналіст (відео)

19:23 21 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Radiosvoboda.org

Цього висновку дійшов експерт спільноти «Інформаційний Спротив» і редактор відділу підготовки військ та реформування Збройних Сил Центрального друкованого органу Міністерства оборони України «Народна армія» підполковник Костянтин Машовець.


Відео: ТСН

Експерт спільноти «Інформаційний Спротив» і редактор відділу підготовки військ та реформування ЗСУ Центрального друкованого органу Міністерства оборони України «Народна армія», підполковник Костянтин Машовець, розповідає в сьогоднішній публікації «А зараз почнеться найцікавіше» в своєму блозі на сайті телеканалу «Espreso.tv»:

«Можна прогнозувати вельми запеклу боротьбу за Алчевско-Дебальцевський вузол, а так само за Торезький і Ізварінскій коридори. 

1. Історія з Лисичанско-Сєверодонецьким виступом наочно демонструє той факт, що ведення сучасної маневреної війни не найсильніша сторона у обох протиборчих сторін. Жодна з них так і не зуміла скористатися черзі відкриваються у них можливостями, звівши все в кінцевому підсумку до позиційних, що виштовхує або навпаки стримуючим діям. 

2. Ані марш-кидок групи Мозгового на Первомайськ, ані Тарана дії архаровців Безлера на Курдюмівку й Зайцеве (з метою зірвати блокуючі дії Артемівської групи українських військ) жодним чином до виразних і осмислених дій не віднесеш. 

3. Своєю чергою, командування українських військ замість удару через Попасну до правого берега Сіверського Дінця, який обіцяє значні оперативні перспективи, вирішило перенести головні зусилля з Артемівської угруповання військ (яка, втім, продовжила позначати свої дії з оперативному оточенню Лисичанського «наросту» саме в цьому напрямку) на Авдіївському-Костянтинівську, прагнучи на широкому фронті вийти на північно-західні окраїни Донецька. Все це вилилося замість стрімкого прориву до Сіверського Дінця у виштовхування угруповань убік Гольмівського – Первомайська –Стаханова й одночасного згортання їх бойових порядків через Рубіжне і Сіверськодонецьк. 

4. Зрештою, командуванню українських військ наприкінці 20 липня все-таки вдалося досягти більшої частини поставлених перед собою оперативних завдань (передусім завдяки тому, що воно, чергуючи напрямки головних ударів і переносячи свої головні зусилля по черзі з одного на інший напрямок, зуміло домогтися розтягування тих небагатьох оперативних резервів, які ще перебували в розпорядженні командування НВФ (незаконних військових формувань. – «ЩЛ») на той момент). У результаті загальне оперативне становище угруповань бойовиків різко ускладнилося. В основному це стосується Донецької області. 

5. Однак слід мати на увазі, що наразі терористи контролюють район Стаханов – Алчевськ – Перевальськ, а також Дебальцевський транспортний вузол, штурм Донецька представляється передчасним. Ось чому в другій половині дня 21 липня вельми виразно позначилися дії українських військ по загальному напрямку від Лутугиного та Білого саме на Перевальськ.

Поки цей «трикутник» контролюється терористами – у них зберігається зручний стартовий район для проривів та ударів, наприклад, за загальною директрисою Красний Луч – Антрацит – Ровеньки – Свердловськ для прориву до кордону або через Торез – Сніжне на Красну Зорю з тією ж метою. Враховуючи той факт, що в цих районах українські війська обороняються з «перевернутим фронтом», піддаючись постійним ударам зі суміжної території, а основні сили АТО зосереджені в північних секторах, така комбінація командування НВФ, на відміну від Маринівських «подвигів» Гіркіна й Ходаковського, цілком може бути успішною. Навіть попри те, що командування АТО вводить свіжі підрозділи однієї з своїх механізованих бригад через Амвросіївку у фланг Торезької угруповання противника. 

6. Судячи з усього, кінець Луганського вузла оборони бойовиків доволі близький. Разом із відсікаючими діями в північно-західній та північно-східній частинах Донецької області, командування українських військ зайнялося впритул «Ізваринсько-Молодогвардійським» коридором – останньою діючою комунікацією луганських бойовиків, якою вони могли отримувати якесь виразне постачання. Я так розумію, перерізання її в районі Краснодон-Суходілля поставить хрест на якому-небудь організованому опорі в Луганському вузлі оборони. 

7. Разом з тим, я б не поспішав «святкувати перемогу». Варто звернути увагу, що навіть заняття українськими військами охоплює положення щодо Горлівського угруповання НВФ (безлерівська бригада) не змусило останню відступити всередину зовнішнього периметру оборони Донецька. За великим рахунком, Безлер разом із Гіркіним, якщо знайдуть можливість відновити боєздатність цього угруповання, збережуть оперативну можливість діяти на свій розсуд за двома напрямками – або через Єнакієве на південний схід, або спробують відновити зв'язок зі залишками угруповання Мозгового, яке відійшло в район Первомайськ-Кіровськ-Стаханов. 

8. На сьогоднішній день впевнено можна прогнозувати лише те, що командування НВФ у будь-якому разі спробує утримати зручні вихідні райони для «прориву навпаки». Значить, можна прогнозувати вельми запеклу боротьбу за Алчевско-Дебальцевський вузол, а також за Торезький та Ізварінскій коридори. 

Однак слід мати на увазі – всі ці розрахунки і прогнози будуть мати сенс тільки в тому випадку, якщо загальна оперативна ситуація РІЗКО НЕ ЗМІНИТЬСЯ в результаті початку російського вторгнення...».

Телеканал «Espreso.tv» також підвів у понеділок «Підсумки наступу української армії на Донбасі на 21.07»

«Силовики продовжують активний наступ у зоні АТО

Підрозділи Національної гвардії повністю зачистили місто Рубіжне від терористів. Над міською радою піднято державний прапор.

Українська армія звільнила важливий населений пункт - Георгіївка під  Луганськом. У цьому населеному пункті з'єднуються дороги з населених пунктів Алчевськ, Ровеньки і Краснодон. Контроль над цими комунікаціями дозволяє перекрити можливість постачання зброєю та боєприпасами бойовиків, які поки що перебувають в Луганську. За даними місцевих мешканців, військові знищили дві установки «Град», з яких бойовики обстрілювали аеропорт.

Крім того, сили АТО частково заблокували Лисичанськ. При спробі прориву з Лисичанська була розбита колона бронетехніки бандформування: три бронемашини знищено, 23 бойовика взято в полон, в тому числі й поранений ватажок. Серед полонених є представники чеченської національності. Всі бойовики мають російське громадянство. Також тривають бої за місто Попасна на Луганщині. Це стратегічне місто сепаратисти перетворили на свій бастіон, щоб українська армія не відрізала велике терористичне угруповання в районі Лисичанська-Рубіжного-Сєвєродонецька від основної території, яку вони контролюють. Однак за даними нашого джерела, терористи відкрили прицільний вогонь по військовим із житлових кварталів і сили АТО змушені були відступити.

Селище Ювілейне контролюється збройними силами України. Український прапор в селищі був встановлений ще позавчора.  В даний момент представники АТО зміцнюються на підступах до Луганська в цьому напрямку.

Українська авіація завдала бомбово-ракетного удару по базам бойовиків в місті Суходольськ на Луганщині. Суходольськ -  ключове  транзитне місто бойовиків та зброї з Російської федерації.

Тривають бої в передмісті Луганська – місті Лутугине. Українська армія повністю заблокувала дорогу між цими населеними пунктами, відрізавши луганських бойовиків в  напрямку Луганськ – Красний Луч, Антрацит.

Взято під контроль частину передмістя Донецька - населений пункт Піски. Контролюючи населений пункт Піски, сили АТО забезпечують безпеку Карлівського водосховища.

Українські військові фактично взяли Дзержинськ, над місцевою адміністрацією майорить український прапор, а сили АТО завершують зачистку міста від залишків бандформувань. Тепер жорстокі бої  тривають в районі Горлівки, де засів «Бєс». 

За дорученням президента України, припинені бойові дії в 40-кілометровій зоні катастрофи літака «Боїнг-777».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів