США подбають про світліше майбутнє України в Європі

19:46 13 грудня 2013 р.

Фото до новини

Група членів Конгресу США, які входять до «Українського кокусу», надіслали листа президенту Януковичу.

Подаємо текст цього листа:

"12 грудня 2013

Його Високоповажність Президент України Віктор Янукович

Адміністрація Президента України

Банкова, 11

Київ, Україна

Шановний Пане Президенте:

Як давні прихильники України та її європейських прагнень, ми засуджуємо у найрішучіших словах використання українською владою сили проти мирних демонстрантів на Майдані Незалежності в Києві. Ми рішуче підтримуємо заклики Білого дому і Державного департаменту до стриманості та підтримуємо дипломатичні зусилля помічника секретаря Нуланд і посла Пайєтта.

За останні два десятиліття Конгрес США надавав незмінну підтримку українським зусиллям щодо створення сучасної, демократичної європейської держави. У тому ж дусі ми підтримали ініціативу щодо встановлення стратегічного партнерства між США і Україною, і підтримували прагнення України підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Тому ми вважаємо безсовісним і повністю неприпустимим, що ваш уряд використав силу для розгону мирних демонстрантів , які виступають за європейську інтеграцію України, політику довго підтримувану вами особисто і вашим урядом.

Свобода зібрань є важливою рисою демократії, як і право громадян на звернення до свого уряду. Грубе ігнорування українськими силами безпеки цих основних прав несумісне з принципами і поведінкою демократичної європейської держави. Тому ми закликаємо вас наказати силам безпеки України відступити і видати чіткі інструкції про те, що застосування сили проти мирних демонстрантів не допускатиметься. Ми також закликаємо вас вжити негайних заходів, щоб притягнути винних насильства до судової відповідальності та дати розпорядження про звільнення затриманих.

Ми закликаємо вас виконати раніше дані обіцянки вступити в конструктивний діалог з представниками громадянського суспільства і опозиційних партій. Сполучені Штати підтримують мільйони українців, які мріють про справедливіше, демократичніше і відкритіше суспільство. Враховуючи небезпечну економічну ситуацію в Україні, ми розуміємо, що діалог з ЄС і МВФ може здаватися менш доцільним шляхом, але це правильний шлях – шлях, який найкращим чином гарантує незалежність, суверенітет України та її майбутнє процвітання. Будьте впевнені, що Україна не буде на самоті, якщо ви виберете цей шлях. Як з часу, коли Україна стала незалежною від Радянського Союзу, Сполучені Штати і далі будуть підтримувати українські зусилля по створенню світлішого майбутнього, твердо основаного в Європі.

Світ спостерігає і ще довго буде пам’ятати ті дії, до які ви вдаєтеся в цей важливий момент в історії України. Ми звертаємося до вас, щоб ви продемонстрували лідерство і мужність, поставивши Україну назад на шляху до європейської демократії і економічного благополуччя.

З повагою,

Вільям Р. Кітінґ, член Конгресу

Еліот Л. Енґел, член Конгресу

Сендер М. Левін, член Конгресу

Марсі Каптур, член Конгресу

Джим Ґерлах, член Конгресу

Копії:       Почесний Джозеф Байден, віце-президент США

                Почесний Джон Ф. Керрі, держсекретар США

                Почесна Вікторія Нуланд, помічник держсекретаря США

                Почесний Джеффрі Пайєтт, посол США в Україні

                Почесний Олександр Моцик, посол України в США

                Почесний Арсеній Яценюк, член Верховної Ради

                Почесний Віталій Кличко, член Верховної Ради

                Почесний Олег Тягнибок, член Верховної Ради".

Цей лист опублікував "Голос Америки".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів