США дали Росії лише кілька днів на виведення диверсантів зі сходу України

23:45 18 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: gordonua.com

Про це заявила в п'ятницю радник президента Барака Обами з питань національної безпеки Сюзан Райс.

Російська Федерація має декілька днів, аби довести свою прихильність зобов'язанням щодо виведення проросійських озброєних угруповань зі східних областей України, досягнутих під час недавньої зустрічі в Женеві. Про це, як передає сьогодні, 18 квітня, власний кореспондент «Укрінформу», заявила в п'ятницю радник президента США з питань національної безпеки, посол Сюзан Райс.

«Ми очікуємо, і ми будемо стежити, чи дійсно Росія підтвердить свої зобов'язання, задіявши свій потужний вплив на стримування та виведення нерегулярних військових угруповань із захоплених будівель і місць окупації», – заявила Райс.

За її словами, американська сторона оцінюватиме дії Росії «впродовж кількох найближчих днів». Якщо ж позитивного результату досягнуто не буде, то адміністрація США запровадить санкції нового рівня проти Росії, які, за словами Райс, були вже підготовлені до проведення зустрічі в Женеві.

Як повідомляв «Укрінформ», після проведення чотирьохстороньої зустрічі по Україні в четвер у швейцарській столиці у форматі Україна-Росія-США-ЄС, глава російського МЗС Сергій Лавров озвучив наказ сепаратистам на Сході України роззброїтися та залишити захоплені будівлі. Натомість екстремісти відмовилися це робити, вигадавши додаткові умови та паралельно висунувши свої претензії до діючого українського уряду.

Натомість «Радіо Свобода» цитує сьогоднішню заяву речницю Держдепартаменту США Джен Сакі.ї, яка наголосила: «Невиконання Росією умов, закріплених у чотиристоронній заяві за підсумками переговорів у Женеві, матиме наслідки. Про це 

«Угода набуває чинності негайно. Отже, очевидними є кроки, які мають бути зроблені, – це стосується ролі ОБСЄ та дій українського уряду. Я не збираюся прогнозувати, наскільки ми впевнені (у виконанні домовленостей. – ред.)», – підкреслила речниця. Вона додала, що США чітко усвідомлюють, що Росія не виконувала домовленостей у минулому.

«Ми побачимо, чи вживатимуть вони необхідних заходів цього разу, і якщо вони не робитимуть цього, це матиме наслідки», – відзначила Джен Сакі.  Водночас вона не конкретизувала те, коли ж можливі такі наслідки. 

В ухваленій вчора Женевській заяві йдеться, що незаконно захоплені в Україні адміністративні будівлі мають бути звільнені і повернуті законним власникам. У документі також міститься вимога про роззброєння всіх незаконних збройних формувань. 

Російське зовнішньополітичне відомство вважає, що в документі ідеться про роззброєння не тих осіб, які захопили адміністративні будівлі на сході України, а «угруповань, що брали участь у лютневому перевороті в Києві».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів