Справа Власенка для Януковича – контрольний постріл в євроінтеграцію, – експерт

11:33 12 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: thekievtimes.com

«Факт наявності заручників дає можливості вирішувати якісь тактичні питання».

Політичний експерт Сергій Таран пояснив сьогодні, 12 листопада, в ефірі радіостанції «Голос Столиці»: «Що б не відбулося підписання Угоди про асоціацію, влада відкрила справу проти Власенко». Дослівно ж експерт сказав про це наступне: 

«Голос Столиці»: Пане Сергію. Як ви гадаєте, усі бійки між подружжями розглядає генеральна прокуратура? Це її компетенція? Чи генпрокуратура розбирається лише бійками віп-персон?

Сергій Таран: Якби справи Власенка не було, то в ці дні її треба було б придумати. Тому що все суспільство очікує, про що ж таке домовилися між собою Янукович і Путін, що буде заважати європейській інтеграції.

Тому зараз є очікування, що якось ця євроінтеграція може зірватися, тому що не даремно там два президента таємно зустрічаються, не даремно не має просування в справі Тимошенко, – щось має це підтверджувати. І от якраз суспільство, журналісти і експерти очікували щось, що має підтвердити ці побоювання.

Тому справа Власенка, вона якось логічно випливає з цих всіх негативних очікувань. І в цій ситуації, яка зараз є, по суті для Януковича справа Власенка – це такий контрольний постріл у євроінтеграцію. Якщо раптом Європа піде на величезні поступки і згодиться вести перемовини з Україною щодо асоціації навіть попри те, що Тимошенко досі перебуває у в’язниці, то справа Власенка є тим контрольним пострілом, що раз і назавжди перекреслить євроінтеграцію і виконає можливі домовленості між Путіним і Януковичем.

«Голос Столиці»: Тобто, це конкретний сигнал? Це не випадковість, і це потрібно в першу чергу президенту?

Сергій Таран: Якщо Янукович не хоче підписувати угоду про асоціацію – йому потрібно зробити так, щоб цього не захотіла Європа. Йому буде дуже незручно це робити самому, адже останній рік він постійно заявляв про те, що євроінтеграція – це пріоритет для України.

Тому потрібно, щоб Європа відмовилася від цього. По справі Тимошенко, звичайно, є, так би мовити, надія, що щось вирішиться, але ця надія достатньо мала.

І щоб раптом Європа не захотіла попри все підписувати угоду про асоціацію – потрібна ще якась справа. Тобто поки що такий нейтральний курс України, на який поступово схиляється Янукович, який йде до того, щоб не підписувати Угоду про асоціацію, а, можливо, взяти кредит у Росії і поки що нікуди не йти. І якщо це правда, то справа Власенка якраз цьому допомагає, тому що вже не Янукович, а Європа не буде хотіти того, щоб Україна підписала Угоду про асоціацію.

Дуже мало віриться в те, що саме напередодні завершення місії Кокса і Квасьнєвського генпрокуратура раптом починає викликати на допит людину, яка дуже тісно асоціюється зі справою Тимошенко, і, до речі, зі справою того, як у нас позбавляють мандатів опозиційних депутатів. Про це теж вже мало хто згадує, але це теж величезна проблема.

І якраз нагадувати Європі про це зараз… Мало хто повірить, що це випадково.

«Голос Столиці»: Наскільки серйозним може бути розвиток цієї справи?

Сергій Таран: Я думаю, що поки що справа обмежиться лише попередженням, лише зривом Угоди про асоціацію. Річ в тім, що, напевно, дехто в оточенні Януковича зрозумів, а може й він, що от такі політичні заручники – насправді, це дуже гарний предмет торгу.

Тобто, факт наявності заручників дає можливості Януковичу вирішувати якісь тактичні питання, міжнародні, політичні. Напевно, чим їх буде більше – тим легше буде вирішувати ці питання.

Тому не виключати варто і той факт, що, можливо, і Власенко потрапить під арешт. Звичайно, ця політика веде в нікуди і вона не може виправити себе в довготривалій перспективі, але якісь тактичні кроки для того, щоб, наприклад, загрожувати ув’язнити Власенка, а потім випустити – це, теоретично, можливий варіант. Принаймні, для Януковича справа Тимошенко дала можливість якось спробувати торгуватися в достатньо небезпечній грі, але все-таки якось торгуватися між Заходом і Сходом в той час, коли Тимошенко перебувала у в’язниці.

«Голос Столиці»: На вашу думку, влада обмежиться Власенком? Чи можливо буде пресування інших людей опозиції, вже не для зриву підписання Асоціації, а так, для себе?

Сергій Таран: Такі побоювання були. Але, я думаю, масово поки що Янукович на це не здатен.

«Голос Столиці»: Народний депутат фракції «Батьківщина» Павло Петренко, повідомив радіостанції «Голос Столиці», що вчора відбувалося в ГПУ.

Павло Петренко: Я особисто провів разом з депутатами з «Батьківщини», з лідером нашої фракції Арсенієм Яценюком понад шість годин у головному управлінні генеральної прокуратури. Такі дії з боку влади напередодні підписання угоди у Вільнюсі говорять тільки про одне, що президент і Партія регіонів прийняли рішення змінювати курс з Європейського союзу в сторону Митного союзу.

Тому що настілки зухвала, абсолютно немотивована дія з боку генпрокуратури, відповідно до адвоката, захисника Тимошенко. Мало того, що вони не випускають Тимошенко на лікування, вони ще й вирішили затримати Власенка. Ціла низка надуманих кримінальних справ по Сергію Власенко вже декілька років розслідується.

Це і було питання, коли його не випускали за кордон, нібито тому, що він не виплачував аліменти, це і питання щодо позбавлення його депутатського мандата, так само це чергова надумана замовлена кримінальна справа, яка не має жодного підґрунтя. Тому що зібрані абсолютно незрозумілі епізоди за декілька років, які далекі від реальності. Жаль, що його дружина стає активним учасником політичних переслідувань.

«Голос Столиці»: Разом з тим, колишня дружина Сергія Власенка, Наталя Окунська, відкидає будь-які політичні мотиви того, що Сергія Власенка викликали в ГПУ. З обвинуваченнями в побитті, вона звернулася до правоохоронних органів ще в січні 2010-го року. Які-небудь взаємозв'язок з цими звинуваченнями і політичною діяльністю Сергія Власенка Наталія Окунська заперечує.

Наталія Окунська: Це дуже велика помилка вважати, що я заявила прямо зараз. Коли це сталося вчетверте, я заявила в міліцію.

Але Власенко, який володів тоді адмінресурсом, закрив усі справи, все, що можна було закрити, і мої адвокати не розуміли взагалі, як можна пробити цю стіну. Рівно через рік після того, як мені написали відмови, я змогла це відновити, мої заяви датуються 2011-им роком.

Я хочу нагадати, що тоді, коли він мене бив, і коли він у мене дітей відсуджував, я написала три відкриті листи Тимошенко, і це вже всі забули. Тобто ця ситуація, ця історія була вже тоді. Вона не розпочалася зараз, коли щось змінилося, правильно?

Тобто мене звинувачують у політичних репресіях, зараз мене звинуватять ще у зриві євроінтеграції, тому що опозиції дуже вигідно використовувати мене, як інструмент проти влади – ні більше, ні менше. Насправді, ні аліменти, ні позбавлення батьківських прав, ні розділ майна, коли відбирається абсолютно все, ні побої не можуть бути політичними репресіями.

Відтак «Голос Столиці» нагадує, що в березні цього року було закрито кримінальну справу за заявою Наталії Окунської про невиконання судового рішення Сергієм Власенко. Воно стосувалося розділу спільного майна.

А в квітні відносно Сергія Власенка залишалося тільки одна незавершена справа – по виплати аліментів. Вона залишається поки відкритою – до того моменту, коли його дитина досягне повноліття. 

Як повідомляв «Щоденний Львів», Власенка випустили з ГПУ після шестигодинного допиту під заставу в 22 тисячі грн.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів