Співака зі Львова може врятувати від 10-річного ув’язнення в Польщі за бронежилети військовим РНБО, – активіст

22:42 26 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: pohlyad.com

Про це повідомила агенції «Укрінформ» керівник варшавського Євромайдану Наталія Панченко.

Як інформував «Щоденний Львів», «серед волонтерів, котрі активно переносили каски та бронежилети через кордон і котрим загрожує до 10 років ув’язнення в Польщі, фігурує і відомий львівський співак та громадський діяч, Заслужений артист України Андрій Хавунка». 

Із цього приводу власний кореспондент агенції «Укрінформ» у Варшаві Юрій Банахевич зокрема повідомляє в сьогоднішній публікації «Історія про бронежилети з Польщі: боротьба букви з духом закону»: «Керівник варшавського Євромайдану Наталія Панченко повідомила «Укрінформу», що вирішити проблему може один офіційний лист від українського органу влади вищого рівня, наприклад РНБО України».

Відтак наведемо публікацію Юрія Банахевича повністю:

«У Польщі та Україні впродовж останніх днів набула розголосу справа із затриманням польськими митниками на кордоні з Україною кількох партій бронежилетів та касок на значну суму грошей. Більшість із них закупила польська фундація «Відкритий діалог» для потреб української військових, Нацгвардії та журналістів, які перебувають у зоні конфлікту.

Але ці здатні врятувати життя речі так і не потрапили до адресатів. А волонтерам, які перевозили вантаж, загрожує тривале ув'язнення...

Як розповів «Укрінформу» заступник окружного прокурора у місті Замосць Мірослав Бучек, йдеться про три партії бронежилетів та касок, по яким здійснюються три окремі провадження. Зокрема, наприкінці березня цього року на пункті пропуску «Гребенне - Рава-Руська» затримано партію з 42 бронежилетів, наприкінці червня на пункті пропуску «Зосін – Устилуг» – партію з 551 каски і кількох бронежилетів, і на початку червня на «Гребенне – Рава-Руська» – ще 5 бронежилетів.

Дві справи веде прокуратура у місті Замосць, одну – в Томашові-Любельському. Усього по справах проходять п'ятеро осіб, які безпосередньо перевозили вантаж.

За словами Мірослава Бучека, затримуючи партії касок і бронежилетів, митники керувалися положенням польського законодавства про заборону (без дозволу відповідних органів) вивезення вантажу військового призначення, що має стратегічне значення для безпеки країни. Покарання за порушення цієї норми закону доволі суворе – до 10-ти років ув'язнення.

Заступник прокурора у місті Замосць визнав, що осіб, які перевозили вантаж, вже викликано до прокуратури. Утім, він не захотів повідомити в якій якості – свідків чи підозрюваних, мотивуючи це таємницею слідства.

У фундації «Відкритий діалог» не приховують своєї стурбованості діями прокуратури. Речник організації Томаш Чувара зазначив, що у пориві солідарності з українцями було бажання якомога швидше закупити і передати в Україну такий необхідний у зоні АТО вантаж. Однак у фундації не врахували всіх складнощів, які можуть виникнути з переправленням касок і бронежилетів, і потрапили у правову пастку

Зараз у «Відкритому діалозі» виправили ситуацію і підписали угоду з фірмою, яка має необхідні дозволи від міністерств внутрішніх справ та економіки РП на вивезення з Польщі в Україну. Втім, це не може призупинити розгляд вже відкритих кримінальних справ.

Чувара підкреслив, що фундація ще від зими почала активно допомагали українцям на Майдані грошима, медикаментами тощо. «У прокуратурі знають про роботу фундації і те, що ми переправляли бронежилети і каски для допомоги українцям, а не для їхнього подальшого збуту. Прокуратура може закрити кримінальне провадження, наприклад, з формулюванням про завдання державі «незначної соціальної шкоди», але чомусь не поспішає цього робити», – підкреслює речник «Відкритого діалогу».

Заступник окружного прокурора Бучек у відповідь на аргументи фундації зазначив, що «незнання законів не звільняє від відповідальності», а отже справу треба довести до кінця. Він не виключив, що у прокуратурі можуть визнати: порушення мало «незначну соціальну шкоду». Однак Бучек не захотів заздалегідь робити якісь остаточні висновки.

Аби справа набула розголосу і могла швидко владнатися, фундація звернулася за допомогою до окремих українських і польських депутатів. Ті, в свою чергу, написали звернення, зокрема, до польської прокуратури і МЗС Польщі з проханням взяти до уваги обставини, за яких вчинено порушення.

Керівник варшавського Євромайдану Наталія Панченко повідомила «Укрінформу», що вирішити проблему може один офіційний лист від українського органу влади вищого рівня, наприклад РНБО України. «Потрібен один офіційний лист про те, що бронежилети направляли не бойовикам, а підрозділам української армії. Якщо б РНБО або будь-хто на рівні влади звернувся з проханням до польської сторони аби віддати ці бронежилети і каски, то їх, безумовно, віддали б і прокуратура могла б закрити провадження по справі», – заявила Панченко

 За її словами, в Україні, і зокрема в РНБО, дуже добре знають фундацію «Відкритий діалог» і варшавський Євромайдан, які багато чим допомагали українцям під час зимових подій на Майдані і далі продовжують допомагати бійцям в зоні АТО, зокрема висилаючи медикаменти. Вона підкреслила, що на складах польської митниці зараз знаходяться бронежилети високої якості – четвертого класу по західній класифікації, що вважаэться п'ятим-шостим класом за українськими стандартами.

Міністр національної оборони Польщі Томаш Сємоняк нещодавно в інтерв'ю польським ЗМІ заявив, що бронежилети і каски не вважаються «спецзасобами, призначеними для знищення», а тому немає підстав для того, щоб польські митні служби блокували експорт цього вантажу в Україну. Він зазначив, що Президент України Петро Порошенко розмовляв з главою польського уряду Дональдом Туском про «прискорення митних процедур, які гальмують ввезення бронежилетів в Україну».

Польща є однією з небагатьох європейських країн, яка не на словах, а справами підтримувала і підтримує Україну й українців у боротьбі за свободу, виступає проти агресії Москви щодо Києва. У цьому контексті трохи дивними виглядають дії польської прокуратури, яка починає викликати людей у цих справах (не виключено, що і в якості підозрюваних).

Перевезення через кордон з Польщею бронежилетів і касок для українців в зоні АТО, хоч, звичайно, і є порушенням, але його навряд чи можна розглядати з точки зору завдання дуже великої шкоди польській державі й кримінальної відповідальності до 10-ти років. У цьому випадку очевидною є суперечність між буквою закону (є факт порушення, що вимагає втручання) і духом закону (морально-етичні обставини – для чого і з якою метою перевозилися каски і бронежилети).

Поки ж залишається сподіватися, що переважить саме останній і найближчим часом каски і бронежилети потраплять до захисників України, а люди, які їх купляли і перевозили, не будуть притягнуті до кримінальної відповідальності».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів