Сьогодні Верховна Рада вирішуватиме долю «законів 16 січня» та уряду Азарова (відео)

09:46 28 січня 2014 р.

Фото до новини

Ці питання – на порядку денному позачергової сесії законодавчого органу.


Відео: 5 канал

Згідно з офіційним сайтом Верховної Ради, тематика сьогоднішньої позачергової сесії – це відставка уряду та перегляд законів, прийнятих парламентом 16 січня. Саме парламент може стати ключем для виходу з полiтичної кризи.

А от за словами Олександра Бригинця, депутата фракції «Батьківщина», на порядку денному сесії – ще й питання відставки керівництва ВР. Але це, так би мовити, – «бажане за дійсне».

Утім, ніщо не завадить парламентарiям уточнити перелік добрих справ безпосередньо на сесії. Власне, Бригинець iз колегами готовий піти ще далі – заразом і прийняти конституційну реформу, а точніше, повернутися до редакції Основного закону 2004 року.

Необхідність зробити це саме 28 січня депутат пояснює тим, що без реформи Конституції відставка уряду не матиме значення, бо новий Кабмін формуватиме так само Президент. А треба було б, аби це робила Верховна Рада.

Колега Бригинця з іншого табору, «регіонал» Володимир Олійник (автор одного з найбільш одіозних законів 16 січня, котрий розв’язав руки силовикам і спровокував хвилю репресій) про порядок денний сесії взагалі не чув. Принаймні так він зазначив у коментарях «Україні молодій».

Почувши від «УМ», що планується перегляд законів від 16.01.2014, Олійник сказав таке: «Моя принципова позиція полягає в тому, аби ніколи не відмовлятися від удосконалень. Якщо пропонуються зміни до законів, які зроблять їх кращими, то чому я маю бути проти цього? Приміром, якщо пропонується лібералізувати норму щодо відповідальності за наклеп, залишивши тільки штраф, то чому не розглянути таку норму?». (Нагадаємо, що максимальна санкція за наклеп, згідно з законом Колесніченка – Олійника, – це обмеження волі на два роки).

«Я не можу казати, що однозначно голосуватиму за зміни до законів, не бачачи цих змін. Як не можу ствер-джувати, що й не підтримаю їх», – вів далі Олійник. На запитання «УМ», а чи підтримає він відставку уряду, «регіонал» відповів, що його фракція ще не визначилася з цього приводу.

«Ввечері буде засідання, там і розглянемо. Але, знову ж таки, – відставити уряд можна, але хто прийде замість нього?» – зауважив він.

Хоча, як відомо, 25 січня Віктор Янукович запропонував посаду Прем’єр–міністра Арсенію Яценюку, а посаду «гуманітарного» віце–прем’єра – Віталію Кличку. Формально обидва опозиціонери відмовилися, хоча їхні виступи на Майдані після наради у Януковича можна трактувати по–різному.

«УМ» уточнила у Бригинця, чи дійсно його партійний лідер не стане керувати урядом при Президенті Януковичі? «Уряд при Януковичі – це протез, – відрубав нардеп. – І не має значення, як той протез зватиметься: Яценюк, Азаров чи навіть Путін».

Далі Бригинець повторив те, про що вже йшлося на початку: потрібен такий Кабмін, який перебуватиме «у полі впливу парламенту», а не Президента. І от коли ми матимемо саме такий уряд, можна буде говорити і про персоналії, підсумував Бригинець.

Якщо з відставкою уряду та скасуванням законів усе більш–менш зрозуміло, то питання про відповідальність керівництва ВР є новим і несподіваним з огляду на можливі наслідки. Про те, аби пожертвувати ще й спiкером Рибаком, на зустрічі лідерів опозиції з Президентом не ¬йшлося.

Саме після цієї зустрічі Янукович і запропонував скликати позачергову сесію, але лише з двома пунктами порядку денного. Сюрприз, який спікеру ВР готує опозиція, може обернутися блокуванням трибуни (бодай теоретично), і тоді сесію як таку можна буде вважати проваленою.

Не досягне мети вона і в тому разі, якщо провладна більшість спробує протягти крізь парламент питання введення надзвичайного стану. Втім зараз ані «більшовики», ані «меншовики» про таку ймовiрнiсть не говорять.

Про це розповідає сьогодні, 28 січня, в столичній газеті «Україна Молода» Наталія Лебідь.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів