Сьогодні у Львові громадські активісти зняли й спалили лише одну «колорадську» стрічку (відео)

17:42 9 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

«З цією георгіївською стрічкою наші хлопці майже рік воюють на Донбасі», – зазначив активіст.

У Львові вшанування Дня перемоги традиційно відбулось на пагорбі Слави, де запалили вічний вогонь, люди прийшли, щоб покласти квіти.  Ветеранів Другої світової війни було одиниці, переважно вшанувати День перемоги прийшли симпатики комуністів і СРСР.

Жодна ветеранська організація не проводила мітингів. Чимало людей прийшли з причепленими червоними маками. 

Один з учасників з заходу з «георгіївською стрічкою» спровокував галас. Йому пропонували замінити стрічку на мак, але він відмовився. 

Після цього громадські активісти, які стежили за порядком, зняли з нього стрічку і спалили її. «Цей один чоловік спеціально прийшов, щоб спровокувати ситуацію», – заявив начальник головного управління МВС у Львівській області Дмитро Загарія. – Я дякую львів’янам за розуміння і сподівають, що увесь день у Львові мине спокійно, без жодних провокацій».

За порядком у Львові пильнують понад 800 правоохоронців і представники 30 громадських організацій. Львівські байкери усю ніч чергували біля монументу радянським воїнам.

Також сьогодні представники об’єднання «Свобода» зранку облили кефіром керівника львівського Антифашистського комітету, комуніста Олександра Калинюка і таким чином перешкодили йому взяти участь у заходах. За словами «свободівців», комуніст мав намір піти на пагорб Слави з червоним маком і георгіївською стрічкою. 

Як повідомили в прес-службі головного управління МВС у Львівській області, до міліції надійшло повідомлення від львів’янина, який поскаржився, що йому заблокували двері у помешканні, мовляв, неможливо відчинити замок, в який влито якусь речовину.

Про це інофрмує сьогодні, 9 травня, «Радіо Свобода». Своєю чергою, «Телеканал новин «24» повідомив сьогодні, 9 травня:

«Незважаючи, що заходи до 9 травня загалом у Львові проходять спокійно, однак без ексцесів не обійшлося – на Пагорб Слави прийшов чоловік з георгіївською стрічкою. Активісти з ВО «Свободи» одразу відреагували на чоловіка, зірвавши та знищивши ворожий символ.  «З цією георгіївською стрічкою наші хлопці майже рік воюють на Донбасі», – зазначив активіст.

У заходах, що відбулись на Марсовому полі та на Пагорбі Слави взяли участь кілька десятків людей старшого покоління, ветеранів серед них було небагато. «Це свято зі сльозами на очах. Це було така радість. День Перемоги я зустрічала у Берліні в своїй частині», – зазначила учасниця акції.

Обидва заходи у Львові охороняють кілька сотень силовиків. Це люди із «Самооборони» та Нацгвардії. Крім того там були присутні львівські байкери. Додамо, що Львівський окружний адміністративний суд дозволив проведення масових акцій у День Перемоги усім політичних силам, які подали заявки до міської ради».

Натомість інтернет-видання «iPress.ua» розповіло в суботу:

«У Львові та області заходи, присвячені 70-й річниці перемоги над нацизмом у Європі, пройшли без порушень громадського порядку. Про це повідомив начальник обласного управління МВС Дмитро Загарія.

За його словами, сьогодні громадський порядок у Львові забезпечують 820 працівників міліції, тоді як минулого року в цей день були задіяні 1,2 тис правоохоронців. Ветерани Другої світової війни на всі охочі змогли безперешкодно покласти квіти на місцях вшанування загиблих на війні.

Дмитро Загарія розповівтакож: «Наразі заходи на Пагорбі Слави завершені, тут ми залишаємо резервну групу правоохоронців для забезпечення громадського порядку. Також їм допомагатимуть представники громадських формувань».

Водночас на Пагорбі Слави у Львові, де поховані бійці Червоної армії, представники ВО «Свобода» зірвали георгіївську стрічку з літнього чоловіка, який підійшов до меморіалу.

Інших інцидентів зафіксовано не було.

Своєю чергою, представники ВО «Свобода» також облили кефіром голову львівського Антифашистського комітету України Олександра Калинюка та перешкодили йому взяти участь у відзначенні 9-го травня. Пізніше сам Калинюк повідомив, що його заблокували у власному будинку.

За його словами, представники «Свободи» залили замкову щілину в дверях його квартири якоюсь речовиною, ймовірно клеєм, і він не може вийти з дому, щоб потрапити на заходи, присвячені Дню Перемоги. Калинюк повідомив, що кілька людей, яких він індетифікував, як членів ВО «Свобода» перебувають на сходовій клітці його квартири.

Львівська міська рада хотіла заборонити заходи в Львові на 9 травня. Мерія міста отримала 8 заявок на проведення масових заходів 9 травня у Львові від різних політичних сил і громадських організацій.

Однак сьогодні зранку стало відомо, що суд дозволив масові заходи 9 травня у Львові. Раніше Кабінет міністрів вирішив не скасовувати відзначення Дня перемоги в Україні 9 травня, але разом з тим запропонував належним чином вшановувати 8 травня, як це роблять Європі. 8 травня разом із країнами Європи Україна відзначала День пам’яті та примирення».

Як інформував «Щоденний Львів», начальник обласного управління МВС Дмитро Загаріязапевнив, що вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні пройшло у Львові спокійно.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів