Сепаратисти отримують від $400 на місяць, але іноді їх «кидають», – екс-полонений

18:39 26 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: censor.net.ua

Сепаратисти дивляться українське телебачення, бо там показують російські серіали, – звільнений з полону журналіст.


Відео: Львівський прес-клуб

Бойовий дух сепаратистів дуже високий. Вони дуже хочуть завоювати Харків, Київ, Львів. І у них немає жодного сумніву, що вони переможуть.
Про це під час он-лайн інтернет-відеомосту між Львовом і Харковом на тему: «Медіа і війна: які стандарти журналістики найчастіше порушують ЗМІ, що пишуть про АТО, у Харкові та Львові?» заявив журналіст, громадський активіст, який перебував у полоні бойовиків «ЛНР» 4 місяці, Роман Черемський.

- Всі вони – ідейні. Всі. Можливо, з тими, хто не ідейні, я не говорив. Так, вони отримують гроші, від 400 доларів на місяць, іноді не отримують, інколи там є «кидалово», але всі вони – ідейні, - стверджує журналіст.

За його словами, бойовики щодня проходять військову підготовку, вивчають тактику, їм читають лекції.
- Там все – за вищим розрядом. І я думаю, що єдине, що їх стримує від наступу, це те, що немає команди. Як тільки буде команда, вони не задумуючись підуть воювати вперед, - каже він.

Вихованням бойовиків займається Росія і це видно неприхованим оком, каже журналіст.
- Те, що там є Росія, це все на поверхні. Прислали форму їм з шевронами триколора. Керівний старший офіцерський склад – російський. Але рядовий і молодший офіцерський склад – це місцеві мешканці. І вся зброя, форма, техніка, харчування – російське. Навіть мене годували російськими харчами, - наголосив колишній полонений.

Водночас він стверджує, що вся та ідейність – це зазомбованість. Переконати їх в протилежному неможливо.
- Росіяни дивлять там українські телеканали. Бо там показують російські телесеріали. У мене склалося враження, що «ватниками» стають саме завдяки телебаченню, - каже він.

Головний редактор львівської газети «Ратуша» Микола Савельєв зауважив, що зараз окремі зомбовані відчувають розгубленість.
- В мене зараз багато знайомих в Маріуполі, які спілкуються з місцевим населенням, які в своїй основі є “вата”. Ця “вата” чекає, щоби їм хтось пояснив, як так сталося, що по них стріляє “братня Росія”, “днр-лнр”, а їм ніхто не пояснює. Чому Україна цю прогалину не заповнює? А Росія вже спішить пояснити, що це стріляла Україна, щоб спровокувати ситуацію, – каже він.

Учасники відеомосту згадали, що в часи Другої світової війни були розроблені методи донесення інформації до мешканців окупованої території. І хоча тоді ще не було телебачення, але радіо й листівки робили свою справу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів