СБУ ліквідувала на Херсонщині агентурну мережу розвідуправління Чорноморського флоту Росії

17:24 9 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Фото прес-служби СБУ

Як повідомляє в середу Служба безпеки України, окрім збору інформації військового характеру, дорученням їй від іноземних кураторів була підготовка умов для здійснення диверсійних акцій.

Прес-служба СБУ інформує сьогодні, 9 квітня, в повідомленні «Викрито агентурну мережу, що працювала на підрив обороноздатності України»:

«Служба безпеки України викрила і припинила незаконну діяльність агентурної мережі військової розвідки Російської Федерації, яка здійснювала підготовку акцій, спрямованих на підрив обороноздатності нашої держави. Затримано мешканця Херсонщини, колишнього військовослужбовця, який за завданням представника Розвідувального управління Чорноморського флоту РФ залучив групу українських громадян до збору інформації військового характеру в Херсонській області.

Ще одним дорученням від іноземних кураторів була підготовка умов для здійснення на Херсонщині диверсійних акцій. Група встановлювала місця базування й передислокації, ступінь бойової готовності, чисельність особового складу, види та кількість озброєння і військової техніки частин та з’єднань ЗС України.

Окрема увага надавалась облаштованим у зв’язку із загостренням ситуації на південно-східних кордонах держави лініям оборони та замаскованій важкій військовій техніці. Для отримання таких відомостей залучені до протиправної співпраці громадяни виїжджали автівками до районів Херсонської області, що межують з АР Крим, де особисто спостерігали за змінами дислокації українських військових частин та переміщеннями військової техніки.

Зібрані агентурою дані передавались російському шпигуну із дотриманням вимог конспірації. За оцінкою експертів, інформація, яку збирали та передавали іноземній стороні, містить відомості, що становлять державну таємницю, а її розголошення завдає шкоди обороноздатності нашої держави.

У результаті вжитих контррозвідкою СБУ заходів резидента, що керував агентурною мережею, затримано. На підставі здобутих матеріалів розпочато кримінальне провадження за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст.111 КК України «державна зрада». Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі до 15 років.

Служба безпеки України звертається до громадян нашої держави з проханням не втрачати пильність та інформувати компетентні органи у разі спроб їх залучення представниками іноземної держави до проведення розвідувально-підривної діяльності. Нагадуємо, що згідно ч.2 ст. 111 Кримінального кодексу України, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, який на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій у цьому напрямі не вчинив, та добровільно повідомив компетентні органи про факт встановлення зв’язку та отримання завдання».

Як інформував «Щоденний Львів», речник міністерства закордонних справ Євген Перебийніс заявив у середу, що МЗС має свідчення про безпосередню участь громадян Росії в координації та реалізації планів із силового захоплення об’єктів в Донецькій, Луганській та Харківській областях; СБУ затримала озброєну російську шпигунку й диверсантку, котра, за її словами, поранила в Миколаєві трьох осіб; за словами офіцера Військово-морських сил Олексія Мазепи, ситуацію на сході України дестабілізують блокувальники військових частин у Криму, керівник прес-центру СБУ Марина Остапенко повідомила, що за місяць в Україні затримали більше диверсантів і шпигунів, аніж за всі часи незалежності; російський політолог Сєргєй Марков не приховував від газети «USA Today» близько тисячі «добровольців» із РФ на сході України, а на запитання «Чи будуть ці так звані «добровольці» воювати проти українців?» відповів ствердно; редактор «Новостей Донбасса» Олексій Мацука заявив, що будівлю Донецької ОДА захопили не донеччани, – вони погано орієнтувалися в тому, де знаходяться в місті ключові адмінбудівлі та інші стратегічні об’єкти; «харківські сепаратисти» також засвідчили, що вони не місцеві, – вимагали під театром опери й балету, щоб звідти до них вийшов міський голова, інакше погрожували штурмувати споруду; екс-радник Путіна Андрій Ілларіонов прогнозує вторгнення військ Росії в Україні після застосування у ній сили щодо її диверсантів, конкретизуючи: «Сепаратисти направлять свої загони на українсько-російський кордон, спробують роззброїти українських прикордонників і відкрити пункти пропуску з Росією. Через ці пункти хлинуть додаткові орди професійних спецназівців, тисячі яких вже проникли на територію України в попередні тижні». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів