«Rzeczpospolita»: Янукович хотів декларацію, але ЄС відмовив

22:15 29 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsradio.com.ua

Сподівався підштовхнути нею Путіна, який обмежується усними обіцянками, до реальних вливань, але Сікорський відповів: «Знаємо, в чому полягає гра. Не дамо себе обвести навколо пальця».

Як повідомляє сьогодні «Rzeczpospolita» (в перекладі інтернет-видання «ПіК»), «Президент України вчора намагався переконати лідерів Євросоюзу ухвалити спільну декларацію, яка могла б «шахувати» Володимира Путіна. Однак Захід відповів: «Це не базар!»

Віктор Янукович минулого четверга призупинив підготовку підписання Угоди про асоціацію з ЄС, однак взамін отримав від Кремля лише усні, ні до чого не зобов’язуючі обіцянки підтримки, які будуть конкретизовані щонайшвидше у грудні. У такій ситуації вчора Янукович подбав про те, аби не спалювати мости з Брюсселем.

Не лише приїхав на урочисту вечерю до Палацу великих князів литовських, але й попередньо зустрівся тет-а-тет із Президентом Франції Франсуа Олландом, як і з головою Європейської ради Германом ван Ромпеєм, а також керівником Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. «Я впевнений, що в п’ятницю знайдемо позитивне рішення», – сказав із цього приводу у четвер у Вільнюсі перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов.

Однак у ЄС у це мало хто вірить. «Надіюся, що Арбузов має рацію», – іронічно прокоментував українського урядовця шеф польської дипломатії Радослав Сікорський.

Високопоставлений євродипломат перед вечерею повідомив «Rzeczpospolita», що Євросоюз немає наміру у Вільнюсі підписувати з Україною жодної спільної декларації. «Знаємо, в чому полягає гра Януковича. Не дамо себе обвести навколо пальця», – заявив він.

Керівництво ЄС із порогу відкинуло ідею про переговори в трикутнику Росія–Україна–Берлін, яку запропонував прем’єр України Микола Азаров. «Вважаємо, що це дві окремі, суверенні держави», – відсік Сікорський.

Євросоюз готовий повернутися до серйозних переговорів про асоціацію, якби з’ясувалося, що Янукович реально змінив точку зору. Єврокомісар із питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле навіть у Вільнюсі запропонував, що завершення такої домовленості могло б відбутися з нагоди саміту ЄС-Україна весною наступного року.

«Наразі впевнено можна говорити лише про підписання у Вільнюсі Угоди з Україною про лібералізацію повітряних перевезень, завдяки якій до Києва і Львова можуть здійснювати рейси дешеві авіалінії», – повідомила «Rzeczpospolita».

Як повідомляв «Щоденний Львів», у Вільнюсі сперечалися до другої години ночі, ЄС пропонував Януковичу 50 мільярдів, але він хоче «євроінтегруватися» лише разом із Путіним.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів