"Росія від Варшави до Порт-Артура": купка московських націоналістів лякала Посольство Польщі

20:54 13 листопада 2013 р.

Фото до новини

Кореспондент польського телеканалу TVN в Росії повідомив, що "акція була такою короткою, що її навіть ніхто не помітив у посольстві".

Після нападу польських націоналістів на посольство Росії у Варшаві пішла "відповідна акція" в Москві. Активісти "Іншої Росії" в середу закидали територію польської дипмісії фаєрами та димовими шашками, а також розтягнули банер з гаслом "Росія від Варшави до Порт-Артура!", повідомляється на сайті цієї незареєстрованої партії. 

Прес-секретар Посольства Польщі у Москві повідомив "Інтерфаксу", що "ситуація нормальна, жодних проблем поки що не було, наша охорона не зафіксувала жодних заворушень".

Як повідомляє кореспондент "Граней", нацболи під час своєї "симетричної акції" скандували імперські гасла. Троє з них затримані і доставлені у відділок поліції "Пресненський". Іншим учасникам вдалося сховатися.

У прес-службі московської поліції підтвердили: "У середу за порушення громадського порядку було затримано чотири людини, яких доставили в територіальний відділ поліції для прийняття рішення про притягнення до адміністративної відповідальності".

Напередодні лідер партії Едуард Лимонов написав у своєму "Живому журналі", що польські націоналісти повели себе "як розсерджені діти". "У них величезний комплекс неповноцінності щодо Росії. Комплекс неповноцінності нації, що програла в історичному суперництві. (...) Взагалі - все прозоро ясно. Поляки назавжди будуть нас ненавидіти. Безсила пізня лють програної нації", - поділився своєю думкою Лимонов.

Пост-"проповідь", як висловився сам автор, закінчується такими словами, зверненими до поляків: "Посольство наше не чіпати!.. А то приїдуть наші друзі з Кавказу і з Монголії до вас за туристичними путівками погостювати, років на сто так".

Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла Російської Федерації для пояснень у справі про сьогоднішній напад на Посольство Польщі в Москві. Прес-секретар польського МЗС Марцин Войцеховський написав у Twitter: "Посол РФ у Польщі дає пояснення у польському МЗС у зв'язку з сьогоднішнім інцидентом перед Посольством Польщі в Москві".

Раніше сьогодні прес-служба ГУ МВС РФ по Москві повідомила, що Посольство Польщі в РФ закидали фаєрами. Три людини були затримані за порушення громадського порядку. Відповідальність за напад взяла на себе організація "Інша Росія", яка пояснила ці дії бажанням відповісти за напад на Посольство РФ у Варшаві 11 листопада. "Прихильники "Іншої Росії" 13 листопада провели біля Посольства Польщі в Москві акцію протесту проти погромів, влаштованих польськими націоналістами. Учасники акції розмістили перед посольством банер" Росія від Варшави до Порт-Артура!", - зазначили в організації і заявили, що учасники акції вимагали ставитися з повагою до Росії.

11 листопада, у День незалежності Польщі, 11 листопада у Варшаві польські націоналісти і праві радикали провели Марш незалежності, під час якого біля воріт Посольства РФ в Польщі підпалено поліцейську будку, а в бік дипмісії летіло каміння, фаєри і петарди. До цього демонстранти влаштували в центрі міста бійку, спалили інсталяцію у формі веселки і кілька автомобілів. Варшава оцінила збитки від дій хуліганів у 40 тис. доларів, оцінка збитків майна посольства ще не завершена.

Про це повідомляє Newsru.ua.

Президент Польщі Броніслав Коморовський, виступаючи на місцевому Radio ZET, назвав погроми біля посольства Росії у Варшаві "абсолютним скандалом, який не можна ніяк виправдати". "Від імені польської держави потрібно вибачитися. Можна тільки вибачитися", - підкреслив Коморовський. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів