Росія сформувала на Донбасі два армійські корпуси чисельністю до 35 тисяч чоловік, – РНБОУ

15:48 27 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: oborona.ictv.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов попередив у четвер: «На окупованих територіях сконцентрована велика кількість важкого озброєння та військової техніки, відбувається ешелоноване накопичення великих обсягів паливно-мастильних операцій та боєприпасів, яке має забезпечити ведення активних наступальних дій».

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розповів сьогодні, 27 серпня:

«Упродовж літа 2015 року відбулись кардинальні зміни у характері російської участі у військових діях на сході України. Збройним Силам України тепер протистоять не змішані російсько-терористичні угрупування, як це було на початку окупації, а структуровані військові підрозділи регулярної армії РФ.

На окупованій території Донбасу військовим керівництвом РФ завершено створення потужного сухопутного з'єднання, основу якого становлять два армійські корпуси, що підготовані до проведення активних наступальних дій. Керівництво і забезпечення 1-го і 2-го армійських корпусів здійснюється спеціально створеним 12-м командуванням резерву Південного округу ЗС РФ (штаб розташований у м. Новочеркаськ, Ростовська область РФ).

Основні командні і штабні посади у цих армійських корпусах посідають кадрові російські офіцери. Рядовий склад корпусів складається до 40% з мешканців окупованої території Донецької та Луганської областей, а також з контрактників та найманців із Росії, які набули бойового досвіду під час військових дій на Сході України та у гарячих точках РФ.

Штатна чисельність двох корпусів до 35-ти тисяч чоловік. Додатково на окупованій території знаходиться військовий резерв у складі 21-ї тактичної групи збройних сил Російської Федерації (15 батальйонних і шість ротних) чисельністю понад 9 тисяч чоловік. На східному кордоні нашої країни сконцентровані ще 53 тактичні групи Збройних Сил РФ (39 батальйонних, 14 ротних) чисельністю 50,5 тисяч чоловік.

Особливості формування і функціонування 1-го і 2-го армійського корпусів свідчать, що росіяни обрали для їх створення модель, апробовану керівництвом Німеччини під час Другої світової війни і відому як «Ваффен СС».

«Ваффен СС» – військові підрозділи СС, які брали участь у боях на фронті під час Другої світової війни. У зв'язку з обмеженістю власного мобілізаційного ресурсу керівництво Німеччини прийняло рішення брати на службу добровольців, які були громадянами окупованих країн.

Згідно з офіційною політикою того часу, у вермахті (збройні сили Німеччини) могли служити виключно громадяни Німеччини. Для СС таких обмежень не було, тому у їх складі були створені спеціальні ваффен-дивізії, які складались з іноземців-добровольців і формувались, як правило, за етнічною чи релігійною ознакою.

Командний склад цих ваффен-дивізій складали німецькі кадрові офіцери СС, а добровольців з окупованих країн брали в якості гарматного м‘яса рядовими, або на найнижчі військові посади. Саме цей досвід побудови військових частин для ведення бойових дій на сході України взяв на озброєння Генштаб Збройних Сил Росії.

Ми маємо установочні дані на генералів та офіцерів російської армії, які входять до керівної ланки окупаційних військ РФ. Матеріали щодо них передаються до Генеральної прокуратури України для відкриття кримінальних справ.

Командування всім угрупуванням окупаційних російських військ здійснює генерал-полковник Андрєй Ніколаєвіч Сердюков, начальник штабу – перший заступник командувача Південним військовим округом (документи прикриття на прізвище – Сєдов). Зокрема, командування 1-м армійським корпусом до початку серпня 2015 року здійснювалось генерал-майором російської армії Алєєксєєм Владіміровічєм Завізйоном, відрядженим з посади начальника штабу 41-ї армії Центрального воєнного округу ЗС РФ, який використовував документи прикриття на прізвище Пілєвін.

Командир 2-го армійського корпусу – генерал-майор російської армії Євгєній Валєрієвіч Нікіфоров (документ-прикриття – на прізвище Моргун), відряджений з посади заступника командувача 58-ї армії Південного військового округу ЗС РФ. Тут також відбулася ротація. Донедавна корпусом командував генерал-лейтенант Сєргєй Сєргєвіч Юдін, який очолював штаб 20-ї армії Західного військового округу ЗС РФ.

Ще раз підкреслю, нам протистоять повноцінні військові підрозділи Збройних Сил Російської Федерації. На окупованих територіях сконцентрована велика кількість важкого озброєння та військової техніки, відбувається ешелоноване накопичення великих обсягів паливно-мастильних операцій та боєприпасів, яке має забезпечити ведення активних наступальних дій та за планом російського Генштабу буде підтримано введенням на територію України додаткових підрозділів Збройних Сил РФ».

Про це повідомляється сьогодні, 27 серпня, на сайті Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів