Росія планувала вторгнення в Україну через Суми і Чернігів, – Маломуж

15:39 5 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Росія планувала розпочати широкомасштабний наступ на Україну у квітні минулого року, підготувавши для цього майже 150 тисяч військовослужбовців.

Про це розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми упередили одну надзвичайно глибоку операцію РФ, яка планувала вторгнення у квітні. Тоді 146 тисяч військовослужбовців мали перейти кордон України і піти у широкомасштабний наступ починаючи від Сум, через Чернігів, Харків, Донецьк на інші регіони», - сказав Маломуж.

За його словами, завдяки складним міжнародним перемовинам Росію змусили відвести війська. «Нами проводилася складна операція, я виходив на західних лідерів, на очільників РФ. Були тяжкі розмови з керівництвом Адміністрації президента Росії, Шойгу, іншими щодо упередження таких дій, виходячи зі стратегічних проблем не лише в Україні, а світі. Зрозуміло, що в разі російського наступу мирний формат переходив у формат глобальної війни, що стало б величезною втратою Росії. Вагомі аргументи змусили їх зупинитися та відвести війська. Вони тоді заявили, що припиняють навчання і відводять війка від кордону», - повідомив колишній глава СЗР.

Водночас, Маломуж зазначив, що Росія планувала анексувати південно-східні регіони України, інспірувавши масові сепаратистські виступи в Україні, втім, не отримала підтримки населення і була вимушена перейти до силового сценарію.

«Сценарій анексії східних областей передбачав, що у цьому регіоні мали бути ініційовані масові, до 1 млн осіб, виступи людей під різноманітними приводами та формування так званих «народних республік», не лише «ЛНР» та «ДНР», - розповів Маломуж.

За його словами, ініціаторами мали стати російські спецслужби. «Основним ініціатором цих процесів мали бути російські сили, Їх законспірована агентура, яка довгий час знаходилася в Україні і, зрозуміло, спецслужб и РФ, які б направили сюди своїх офіцерів», - зазначив екс-глава СЗР.

Втім, українці не піддалися на російські провокації, тому РФ була вимушена змінити тактику. «Тоді підняти людей не вдалося, адже вони набагато мудріші. Замість масових виступів росіяни побачили лише локальні, тому Росія вийшла на інший формат - безпосереднє залучення бойових,  диверсійних структур, захоплення органів влади, зброї», - наголосив Маломуж.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів