Росія намагається створити новий фронт збройного протистояння на півдні Донеччини, – ІАЦ РНБО

13:42 26 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр РНБО

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних Інформаційно-аналітичного відділу Ради національної безпеки і оборони».

У «Зведених даних Інформаційно-аналітичного відділу Ради національної безпеки і оборони» станом на вівторок повідомляється:

«Сьогодні розпочався робочий візит до Мінська (Республіка Білорусь) Президента України Петра Порошенка, де відбудеться зустріч президентів України, Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Російської Федерації та Високого представника ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Кетрін Ештон.

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні проведення АТО відзначається активізацією дій бойовиків та ЗС Російської Федерації на східному і південному напрямках у Донецькій області, збільшенням провокацій на українсько-російському прикордонні. Таким чином Росія намагається зі свого боку створити новий фронт збройного протистояння на півдні Донеччини.

Після вчорашнього прориву кордону в районі Новоазовська  високоточними ударами української артилерії та авіації було знищено 12 БМД супротивника.Зараз українські військові закріпились на оборонних рубежах під Новоазовськом.

Обстріл самого Новоазовська російськими найманцями триває і в ці хвилини. За оперативною інформацією, у місті горить лікарня. Про це розповів на традиційному щоденному брифінгу речник Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко.

Продовжуються активні бойові дії у передмістях Донецька, Луганська та Іловайська Донецької області, наші військові спрямовують зусилля на перекриття усіх доріг та під’їзних шляхів до Донецька та Горлівки  для їх повного блокування. Найзапекліші бої ідуть у районі Іловайська та Хрящуватого.

Протягом доби сили АТО 29 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі н.п. Кутейнікове, Світле, Щербак, Гусельщикове, Сабівка, Городище, Весела Гора, Вергулівка, Ясинувата, Чумаки, Червона Поляна, Мар’їнка, Красногорівка, Авдіївка, Старобешеве, Моспине, Хрящувате, Фащівка, Стила. За минулу добу втрати противника у живій силі складають понад 200 осіб. Сили АТО знищили 2 танки, 8 бойових броньованих машин, 2 установки «Град», 2 автомобіля і одну гармату.

Українські військові ведуть бої за Родакове Луганської області. Лінія контрольованої Збройними Силами України зони проходить по рубежу: Жовте, Родакове, Біле, Іллірія, Маломиколаївка, Червона Поляна, Круглик, Успенка, Лутугіне, Георгіївка, Новосвітлівка та Хрящувате.  Під селищем Дзеркальне Донецької області спільна група ЗС України та СБУ затримала 10 військовослужбовців Повітрянодесантних військ Росії з в/ч 71211, 331 полку 98 дивізії. Росіяни, затримані із особистими документами та зброєю, вже дали свідчення.

За словами десантників, їх батальйон 23 серпня 2014 року був передислокований залізничним транспортом до Ростовської області РФ, а близько 3 години ночі 24 серпня підрозділ був піднятий по тривозі і отримав наказ здійснити марш у складі колони з кількох десятків бойових машин десанту. Лише офіцерському складу було повідомлено, що російські військові вторгнуться на територію України. За фактом цього вторгнення розпочате кримінальне провадження.

У зв’язку з такими випадками, ми звертаємось до громадян РФ і родичів російських військовослужбовців із надією, що росіяни усвідомлять, що їхні сини десятками гинуть в Україні щодня. Просимо з’ясовувати, куди відправляють ваших рідних. Офіційно вони перебувають на навчаннях в різних куточках  Російської Федерації, а насправді беруть участь у військовій агресії проти України.

Прикордонники фіксують вторгнення і на інших ділянках кордону. 25 серпня на ділянці «Красна Талівка» Луганської області було виявлено диверсійно-розвідувальну групу, яка перетнула кордон з території Росії.

О 15:00 добре замаскований прикордонний наряд автоматним вогнем зупинив просування диверсантів. Для підкріплення до місця бою прибули додаткові оперативно-бойові групи прикордонників.

Запеклий бій з російськими найманцями тривав 2,5 години. Диверсійна група підтримувалася вогнем з Російської Федерації – з мінометів, 2-х БТР та 2-х БМП.

Крім того, українських прикордонників обстріляли некерованими реактивними снарядами 2 бойових вертольоти Мі-24 Збройних сил РФ. Під час бою загинули 4 прикордонники, трьох поранено.

Завдяки діям героїв прорив через кордон не відбувся. Противник зазнав значних втрат.

Поранених та вбитих диверсантів з поля бою до Росії евакуювали на БМП під прикриттям вогню БТРів та вертольотів. Ми перевіряємо інформацію про те, що у Суходольськ з території Росії зайшла велика колона військової техніки.

Збройні сили України отримали підмогу вітчизняною технікою в зоні АТО. Протягом доби до зони бойових дій вже прибула броньована техніка, яка приймала участь у військовому параді на День Незалежності України. Це броньовані автомобілі «Кугуар», призначені для ведення бою в місті, модернізовані броньовані автомобілі «КрАЗ» для перевезення особового складу, гаубичні батареї та системи залпового вогню.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують обстрілювати житлові квартали у населених пунктах. Ми вже говорили, що під обстріл потрапив Новоазовськ. У Луганській області у Станично-Луганському бойовики обстріляли будівлі районної лікарні та житлові квартали.

За даними Головного командного центру Міноборони, бойовики у взаємодії із російськими замовниками організували демонтаж обладнання стратегічних підприємств військово-промислового комплексу, зокрема, Луганського заводу електронного машинобудування та заводу «Юність» у Краснодоні.

На даний час 4 машини з високоточним обладнанням вивезені з донецького заводу «Точмаш» до Макіївки, для ймовірного вивозу до Росії. За інформацією «Укртелекому» відучора з 12:25 поновлено телефонний зв'язок та інтернет у населених пунктах Алчевськ, Рубіжне, Сєверодонецьк, Кремінна Луганської області та Олександрівка, Селідове, Слов’янськ, Добропілля, Краматорськ, Костянтинівка, Дружківка Донецької області.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко обговорив ситуацію в Україні з Президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм. Мова йшла про перетин українського кордону російською бронетехнікою та намір Росії повторно направити в Україну так званий «гуманітарний» конвой. Також Президент України закликав Президента Європейської Ради вжити спільних заходів, щоб зупинити війну в центрі Європи.

Співрозмовники домовились, що українське питання може стати предметом окремого обговорення главами держав та урядів країн ЄС. Для детального обговорення ситуації та позиції Європейського Союзу, Президент України та Герман Ван Ромпей мають зустрітись 30 серпня у Брюсселі.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт назвав чергове вторгнення російських військових на територію України 25 серпня новим рівнем конфлікту. МЗС Чехії закликало Росію припинити поставки важкого озброєння, обстріл українських підрозділів, а також інші кроки, спрямовані на подальшу дестабілізацію ситуації на сході України. При цьому офіційна Прага засудила вбивство почесного консула Литви в Луганську».

Про це повідомляється у вівторок на сайті Народного фронту оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів