Росія боїться не тільки фінансової відповідальності за Голодомор, але й політичної

23:23 28 жовтня 2013 р.

23 країни світу нині офіційно визнали Голодомор в Україні 1932-1933 років геноцидом українського народу і засудили його. Серед цих держав немає жодної із так званого "Митного союзу".

Італійський історик Андреа Ґраціозі, фахівець з історії України та Радянського Союзу, вважає, що однією з головних причин неповного визнання у світі українського Голодомору геноцидом, є боязнь Росії перед фінансовими зобов’язаннями.

Як зазначив історик, визнання якоїсь події актом геноциду має правове значення і спричиняє дуже серйозні юридичні наслідки. «Якби тепер у світі визнали український Голодомор геноцидом, тоді Росія як спадкоємниця СРСР повинна б була фінансово розплачуватися за трагедію. Це одна з головних перешкод на шляху до визнання Голодомору геноцидом», - сказав Ґраціозі в інтерв’ю «Радіо Свобода». Він також зауважив, що якби факт визнання не ніс за собою правових наслідків для Росії, тоді було б набагато легше.

Андреа Ґраціозі наголосив, що період з 1928 до 1953 року був страшним в історії України, і Голодомор - швидше як символ, бо трагедія була найбільшою. «Йдеться загалом про руйнування селянської родини, сільського підприємництва, про неможливість ведення сімейного бізнесу. Це все спричинив репресивний режим, де Голодомор виступає як показовий символ».

Нині Голодомор в Україні 1932-1933 років офіційно визнали геноцидом українського народу і засудили: Австралія, Андорра, Аргентина, Бразилія, Ватикан, Грузія, Еквадор, Естонія, Іспанія, Італія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, Словаччина, США, Угорщина, Чехія, Чилі.

Цього року відзначають 80-і роковини Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні. Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору, створений у 2010 році, вже розпочав підготовку до проведення пам’ятних заходів 23 листопада.

Про це повідомив Центр досліджень визвольного руху.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів