Російський солдат навів в інтернеті докази вторгнення на схід України ЗРК «Бук» армії РФ

15:32 31 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: BuzzFeed

Алєксандр Соткін, який розповів, що працює зі зенітно-ракетного комплексом «Бук», опублікував в мережі «Instagram» фотографії зі сіл на Луганщині.

Російський солдат опублікував фотографії в «Instagram», які засвідчують використання військової техніки на території України. Крім того, він розповів про комплектування ракетної пускової системи на кшталт тієї, якою збили літак «Малазійських авіаліній».

24-річний Алєксандр Соткін спочатку опублікував власне фото з бази на півдні Росії, 23 червня. Наступного дня Росія почала формувати там свої сили. Тоді ж Київ звинуватив Москву в нападі на свою територію через кордон  мінометним вогнем та за допомогою «Градів».

За тиждень Соткін, з профілю якого стало відомо, що він є фахівцем з комунікацій, додав в «Instagram» фото з Красної Талівки, яка контролюється бойовиками на Сході України. Не зовсім зрозуміло, що робив Соткін в Україні і як довго він там був. Він зробив це фото в Росії 3 липня, коли начебто був у бронетранспортері.

Утім, ранньої години 5 липня Соткін поширив інше фото зі села Красний Деркул на українському боці кордону. У той же час Україна звинуватила сепаратистів у стрільбі з мінометів біля прикордонного пункту.

Згідно з фотомапою Соткіна фотографії були зроблені приблизно в 9 милях від бази в Волошино в Росія, де він, можна вважати, зупинився. До 7 липня він, здається, повернувся до Росії: «Що ми тут робимо, й досі не ясно, тож продовжуємо сходити з розуму».

У неділю Соткін поширив іншу фотографію, під якою розповів, що працює зі зенітно-ракетним комплексом «Бук». За словами українських та американських чиновників, терористи використовували «Бук» під час підбиття літака «Малазійських авіаліній» рейсу МН17 два тижні тому, коли загинули 298 людей.

Для роботи «Буку» сепаратистам потрібен був спеціально навчений фахівець з комунікацій, такий, як Соткін. Нічого безпосередньо не пов’язує Соткіна з авіакатастрофою «Боїнгу-7772, утім, Україна звинувачує Росію у стрільбі з такої установки з-за свого кордону.

Соткін не єдиний солдат, який у своїх соцмережах підтвердив участь Росії в конфлікті з Україною. Минулого тижня користувач «ВКонтакте», Вадим Григор’єв, поширив кілька зображень російських артилерійських позицій.

Одна зі світлин була названа «Всю ніч довбили по Україні». Потім Григор’єв зявився в ефірі «Россия24» та стверджував, що його сторінку було зламано хакерами.

У неділю США опублікували супутникові зображення, що доводять, що Росія обстрілювала українські позиції через кордон. Міністерство оборони Росії заявило, що ці ствердження не відповідають дійсності, тому посол США в Україні поширив знімки на своєму 2Twitter».

Інструмент в «Instagram», що визначає географічне місцезнаходження, є дуже точним. Єдина умова, за якої фотографії Соткіна могли позначити неправильне місцезнаходження, це «GPS-повтори», який може змусити «iPad» визначати місцезнаходження в іншій місцевості.

Хоч Соткін як фахівець із комунікацій мав можливість зробити це, утім, від браку розуму він не зрозумів, що «Instagram» автоматично відзначає всі фотографії на карті.

У вівторок російський законодавець оголосив про заборону для всіх солдат перебувати в соціальних мережах під час проходження ними військової служби.

«В умовах інформаційної війни, яку веде ворог, навіть незначні деталі можуть стати зброєю проти нас», – сказав Вадим Соловйов прокремлівській газеті «Известия».

Про це повідомляє в четвер телеканал «Espreso.tv» з посиланням на дослідження американського інтернет-видання «BuzzFeed»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів