Російський окупант зізнався в полоні, що для нього війна проти України є альтернативою ув’язненню в РФ (відео, оновлено)

08:50 27 січня 2015 р.

Фрагмент обкладинки книги Владіміра Першаніна «Штрафник, танкіст, смертник»

Фрагмент обкладинки книги Владіміра Першаніна «Штрафник, танкіст, смертник»
Фото: epubbooks.ru

У прес-центрі АТО повідомили в понеділок: «Замість відсидки чергового тюремного строку начальник поліції м. Ростова-на-Дону запропонував крадієві на місяць відправитись на схід України захищати «руський мир».


Відео: Військове телебачення України

У прес-центрі АТО передали 26 січня в повідомленні «Армія ЛНР» – штрафбат для російських кримінальних злочинців»:

«У неділю, 25 січня, поблизу населеного пункту Санжарівка українські військові взяли у полон механіка-водія танка, громадянина Російської Федерації Г., мешканця Краснодарського краю (Республіка Адигея). Як повідомив бойовик, він, маючи три судимості, був затриманий працівниками МВС РФ у м. Ростов-на-Дону на місці чергового злочину (викрадання автомобіля).

Замість відсидки чергового тюремного строку начальник поліції м. Ростова-на-Дону запропонував крадієві на місяць відправитись на схід України захищати «руський мир». Після чого з даного громадянина знімались всі обвинувачення та закривалась карна справа.

22 грудня 2014 року найманець перетнув Державний кордон України та до потрапляння у полон проходив «службу» механіком-водієм танка Т-64 в одному з підрозділів «армії ЛНР» на Луганщині. Зі слів Г., 23-25 січня він брав участь у бойових діях проти українських Збройних Сил в районі м. Дебальцево та під час штурму одного з опорних пунктів ЗС України був захоплений українськими військовими.

Полонений також повідомив, що в складі його підрозділу перебуває близько 70% громадян Росії, які подібним чином, вбиваючи українців, скасовують собі тюремні строки. «Мені пофіг ця Новороссія, аби в каталажку не потрапити!», – заявив найманець під час допиту.

Зрозуміти мету Кремля нескладно – одним махом вирішити три питання: очистити країну від криміналітету, позбавити себе необхідності годувати та утримувати засуджених, а також поповнити ряди «мешканців Донбасу», які «захищають свою землю», займаючись вбивствами громадян України та нищенням інфраструктури регіону».

Про це повідомляється в понеділок на сторінці прес-центрі АТО в інтернет-мережі «Facebook». Натомість в інтернет-виданні київської газети «Дзеркало тижня. Україна» передали 26 січня в повідомленні «Матері солдатів РФ повідомляють про примусову відправку синів в Україну, – правозахисники»:

«Громадська організація «Солдатські матері Санкт-Петербурга», внесена до списку «іноземних агентів в Росії», звернеться у прокуратуру і Міноборони РФ у зв'язку з підозрою на примус російських солдатів, які проходять строкову службу в армії, до підписання контрактів.  Солдатські матері: приходить маса анонімних повідомлень від зневірених та заляканих матерів

На офіційному сайті «Солдатських матерів» прес-секретар організації Олександр Передрук повідомив, що з кінця грудня і вже в січні почали надходити постійні звернення (як особисто, так і на телефон гарячої лінії) з приводу того, що солдат, які проходять військову службу в частинах Західного військового округу – в тому числі Кам'янка, Мурманська область.   Лідер петербурзьких солдатських матерів Елла Полякова в ефірі «Эха Москвы» підтвердила, що в організацію приходять звернення з Мурманська, Мулина, Костроми, Сибіру і з усієї Росії.

У батьків спостерігається «панічний страх», вони відмовляються повідомляти прізвища, що сильно ускладнює роботу правозахисної організації, зазначила Полякова.  На жаль, всі анонімні джерела є неофіційною інформацією і поки не можуть мати офіційного підтвердження, констатують в організації.  

Депутат з Санкт-Петербурга: солдатів з Росії відправляють воювати в Україну 

Раніше «Новий регіон» повідомляв, а депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга підтвердив, що найближчим часом для участі в бойових діях в Україні буде спрямована 138-а окрема гвардійська мотострілецька бригада, одне із з'єднань Західного військового округу. Відзначається, що близько 70% контингенту складуть юні солдати-строковики,переважно – з Санкт-Петербурга.  «У Кам'янці під Петербургом строковиків під сильним тиском змушують підписувати контракти і хочуть послати на Україну. Найближча відправка планується 9 лютого», - розповів що готує запит до компетентних органів з цього приводу. 

Що робити, якщо примушують воювати?

Голова Солдатських матерів ставропольського краю Людмила Богатенкова раніше вивчала подібні випадки. «Якщо насильно заявляють підписувати контракт, негайно напишіть три заяви: у військову прокуратуру, в громадянську прокуратуру, ОВС. Залишаєте частину й повертаєтеся додому. Терміново звертайтеся в комендатуру і прокуратори», – говорила вона «Дождю». 

Пізніше, як відомо, незабаром 73-річна правозахисниця, що викривала загибель солдатів РФ в Україні, була заарештована і поміщено в СІЗО. Тільки після погіршення її стану здоров'я вона була випущена з СІЗО, однак кримінальні справи за «шахрайство» закриті не були. Багато правозахисники розцінили затримання Богатенкової як акт залякування.

Про це повідомляється в понеділок на сайті інтернет-виданні київської газети «Дзеркало тижня. Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів