Російський диверсант Гіркін проголосив себе «військовим комендантом Донецька» (оновлено)

12:58 6 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: newsru.com

За словами цього терориста, обороняти місто за майже мільйонним «живим житом» із мирного населення «зручніше».

Російське інтернет-видання «Newsru.com» інформує сьогодні, 6 липня, в повідомленні «Гіркін-Стрєлков призначив себе «військовим комендантом Донецька, готує оборону»:

«Головний бойовий керівник сепаратистів південного сходу України, «головнокомандувач армією» Ігор Гіркін оголосив себе військовим комендантом Донецька. Він стверджує, що бойовики покинули Слов'янськ та Краматорськ, щоб зберегти сили.

За його словами, Донецьк обороняти зручніше, і він збирається створити військову раду з польових командирів, щоб узгодити «питання оборони ДНР». Інтерв'ю Гиркина опубліковано на сайті телеканалу «LifeNews» як ексклюзив, раніше теж відео розмістив на «Youtube» сайт сепаратистів «Ikorpus», воно було заблоковано хостингом за порушення авторських прав.

Гіркін не повідомив про втрати, які понесли бойовики в ході втечі з Слов'янка. Він лише стверджує, що при відступі вдалося зберегти «від 80 до 90 відсотків особового складу та 90 відсотків озброєння».

Велика частина бронегрупи, що здійснювала відволікаючу атаку, загинула, Гиркин пов'язав це з «помилками командира групи». Він також повідомив, що разом з бойовиками були «евакуйовані» «сім'ї військовослужбовців і людей, які співчувають ополченню».

Гіркін сподівається, що обласний центр виявиться більш зручним пунктом для оборони, аніж дрібні міста, залишені в суботу – Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівка і Дружківка. Попросивши вибачення у населення Слов'янська Гіркин сказав, що українська влада тепер влаштує там «різанину».

«Сьомого липня я маю намір створити своїм наказом Центральну військову раду, в який увійдуть всі найбільші польові командири. В цьому органі ми будемо узгоджувати питання подальшої оборони ДНР і, можливо, частини ЛНР. Крім того, я збираюся до призначення військового коменданта Донецька здійснювати всі його обов'язки, а також взяти на себе роль командувача гарнізоном», – заявив «головнокомандувач» бойовиків.

Нагадаємо, в суботу силами АТО були звільнені від терористів Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівка і Дружківка. Президент Петро Порошенко заявив, що його наказ в силі - звужувати кільце навколо терористів, продовжувати операцію по звільненню Донецької і Луганської областей».

Натомість журналіст Української служби «Deutsche Welle» Данило Білик повідомляє сьогодні, 6 липня, в публікації «Бойовики на чолі зі «Стрєлком» окопуються у Донецьку»: 

«Після визволення від проросійських сепаратистів у низці міст Донеччини підняті українські прапори. Бойовики стягуються до Донецька. Мешканцям радять сидіти вдома.

У суботу, 5 липня, українські силовики звітували про звільнення одного за одним міст Донецької області від озброєних формувань проросійських сепаратистів. Після того, як сепаратисти залишили головний центр свого базування на півночі Донеччини – місто Слов'янськ – повідомлення про відхід бойовиків почали лунати по черзі з кожного міста вздовж автотраси «Слов'янськ – Маріуполь» з півночі на південь.

Зокрема, уже ввечері суботи військові та добровольчі батальйони у складі сил АТО повідомили про підняття українських прапорів над Слов'янськом, Краматорськом, Дружківкою та Костянтинівкою, повідомляє інформаційне агентство «УНІАН». Водночас, очевидці, згідно з повідомленнями агентства, іще вчора вдень звітували про прибуття груп озброєних сепаратистів до столиці регіону – Донецька. Пізніше цю інформацію підтвердила міська влада.

Міська рада Донецька через свою прес-службу звернулася до мешканців міста з проханням не пересуватися містом без крайньої потреби», – пише агенція «Інтерфакс-Україна». Повідомлення про перестрілки надходили як з району аеропорту на околиці міста, так і з кількох населених пунктів на під'їздах до Донецька, зокрема, Карлівки та Пісків.

Український уряд вже пообіцяв негайно взятися за життєзабезпечення визволених міст Донецької області. Зокрема, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив за один день відновити життєзабезпечення Слов'янська і Краматорська, повідомляє «УНІАН». 

Тим часом з боку представників самопроголошеної «Донецької народної республіки», яка керує більшістю озброєних формувань терористів, лунають неоднозначні заяви. Зокрема, голова так званої «верховної ради ДНР» Денис Пушилін через свою сторінку в соціальній мережі «Twitter» попросив пробачення в мешканців Слов'янська за неможливість «їх захистити».

«Перший віце-прем’єр ДНР» Андрій Пургін, тим часом, стверджує, що причою відходу сепаратистів зі Слов'янська стала «необхідність уберегти від загибелі мирне населення і зберегти кістяк «слов'янського ополчення», – цитує його слова «Інтерфакс-Україна».

Усі сили – на «захист» Донецька

Схожі мотиви відходу бойовиків у південному напрямку назвав у своєму інтерв’ю російському телеканалу «LifeNews» і так званий «міністр оборони ДНР» Ігор Стрєлков. Зокрема, він стверджує, що бойовикам вдалося зберегти й вивести зі Слов'янська від 80 до 90 відсотків особового складу та 90 відсотків зброї.

Стрєлков також повідомив телеканалу про власні наміри «до призначення військового коменданта Донецька виконувати всі його обов’язки, а також взяти на себе роль командувача гарнізоном», передає сайт російського телеканалу «LifeNews», який традиційно здійснює інформаційний супровід діяльності бойовиків. За його словами Стрєлкова, на даний момент «усі підрозділи» бойовиків «кинуті на захист Донецька».

Тим часом політична «влада ДНР», згідно з інформацією агентства «Інтерфакс», не виключає проведення наступного раунду перемовин з офіційним Києвом, незважаючи на загострення ситуації на Донбасі. «За словами «віце-прем’єра ДНР» Пургіна, основною умовою таких перегорів має стати посередництво Росії та Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ)», – пише агентство. За даними «Інтерфакса», наразі місце і час проведення чергового засідання подібної контактної групи опрацьовується.

Поки в Донецькій області силовики беруть під контроль нові території, ситуація на Луганщині є складнішою. У суботу тривали протистояння між сепаратистами та українськими прикордонниками на кордоні України з Росією.

Зокрема, агентство «Інтерфакс-Україна» повідомляло в суботу, 5 липня, про обстріл бойовиками ділянки відділу прикордонної служби Красна Талівка на Луганщині. У державній прикордонній службі України повідомляють також про інші бойові зіткнення на прикордонних ділянках з Росією як у Луганській, так і в Донецькій областях».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів