Російсько-терористичними угрупованнями вбито десять тисяч українців, – РНБО

19:00 30 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: discussio.ru

Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Михайло Коваль повідомив у понеділок, що в 2016 році на сході країни полягли 42 наших військовослужбовців.

«Упродовж останніх двох років російсько-терористичними угрупованнями вбито 10 тисяч українців, а понад 20 тисяч – поранено», – повідомили сьогодні, 30 травня, в прес-службі Ради національної безпеки і оборони України, де також поінформували:

«Близько 1,8 мільйонів людей були вимушені залишити свої домівки. Про це заявив перший заступник секретаря РНБО України Михайло Коваль, виступаючи на Сьомому засіданні Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сенату Республіки Польща.

Михайло Коваль наголосив, що, всупереч Мінським домовленостям, російські військові розташовують вогневі позиції в житлових кварталах окупованих населених пунктів і, застосовуючи заборонену Мінськими домовленостями важку зброю, продовжують обстрілювати позиції українських Збройних Сил. Він також додав, що постійно фіксуються факти невиконання російськими окупаційними військами Мінських домовленостей у частині, що стосується відведення важкого озброєння.

«Із початку 2016 року підтверджено 699 випадків присутності танків, артилерійських систем калібром понад 100 мм, РСЗВ та мінометів поблизу лінії розмежування. Особливу загрозу становить повернення до лінії розмежування реактивних систем залпового вогню», – підкреслив Михайло Коваль.

Крім того, перший заступник секретаря РНБОУ зазначив, що російські війська готуються до відновлення активних наступальних дій з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей, а також пробиття сухопутного коридору до Криму. Він додав, що «запроваджені міжнародні санкції проти Російської Федерації залишаються дієвими, але є не достатніми для примушення її відмовитися від агресивних планів щодо України».

Водночас Михайло Коваль наголосив: «Україна витримала найперший російський удар. Стратегічний розвиток ситуації на сході нашої держави демонструє, що задуми російської сторони щодо створення маріонеткової квазі-держави, так званої Новоросії зруйновані українцями».

Перший заступник секретаря РНБОУ підкреслив: «Завдання з повернення України на Донбас та деокупації Криму вирішується насамперед політико-дипломатичним та міжнародно-правовим шляхом, розуміючи, що «головна для нас цінність – це збереження людського життя, життя наших героїчних воїнів і мирних жителів. Зі свого боку українська сторона робить все можливе для забезпечення реалізації Мінського мирного процесу. Ми припинили активні бойові дії та забезпечили відведення військової техніки, відповідно до досягнутих домовленостей. Україна готова й надалі дотримуватися заявлених позицій щодо необхідності мирного розв'язання ситуації на Донбасі, але за потреби діятиме адекватно.

Відтак перший заступник секретаря РНБО України закликав присутніх зробити все можливе задля відновлення поваги до міжнародного права та притягнення до відповідальності тих, хто розпалює міжнародні конфлікти».

Перший заступник секретаря РНБОУ Михайло Коваль повідомив також:

«З початку 2016 року на сході Україні загинуло 42 військовослужбовці і поранено 350. Останнім часом відбувається нарощування угруповань збройних сил Росії на західному і південно-західному стратегічних напрямках, в тому числі безпосередньо поблизу державного кордону України.

Станом на сьогодні російське військове угруповання на тимчасово окупованій території України складає 15 батальйонних тактичних груп, вісім ротних тактичних груп та окрему мотострілкову бригаду. Загальна чисельність особового складу становить близько 36 тисяч військовослужбовців, які мають на озброєнні до 300 танків, 1002 бойові машини, 285 артилерійських систем, 149 реактивних систем залпового вогню, 4 тактичних реактивних комплексів «Точка У», 461 бойовий літак, 303 вертольоти, 23 бойові кораблі та два підводні човни».

Про це повідомили сьогодні, 30 травня, в інформаційній агенції «УНН».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів