Російсько-терористичні війська намагаються розширити зону конфлікту на Донбасі, – РНБОУ (відео)

13:17 26 січня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 26 січня 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій станом на 26 січня 2015 року
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється: «Бандформування «ДНР» та «ЛНР» та ЗС РФ ведуть активні бойові дії, прагнучи розширення зони конфлікту та збільшення площі підконтрольних їм територій».

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляються такі останні новини з нав’язаної Україні Росією неоголошеної війни на Донбасі:

«Обстановка на території Донецькоїта Луганської областей залишається складною. Бандформування «ДНР» та «ЛНР» та ЗС РФ ведуть активні бойові дії, прагнучи розширення зони конфлікту та збільшення площі підконтрольних їм територій. Про це сьогодні повідомив під час щоденного брифінгу заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Полевий.

На всіх напрямках зони АТО терористи неодноразово обстрілювали позиції українських військових з артилерії, мінометів, гранатометів, танків та реактивних установок «Град». Зокрема, запеклі бої відбуваються поблизу с. Санжарівка Артемівського району Донецької області. Бойовики атакували взводний опорний пункт ЗСУ, 6 разів обстрілявши його з установок БМ-21 «Град».

Через численні обстріли наразі тимчасово припинено пропуск через контрольний пункт «Гнутове» на дорожньому напрямку «Новоазовськ – Красноармійськ – Талаківка – Маріуполь». Також закритим залишається контрольний пункт «Станично-Луганське», поряд з яким пошкоджено автомобільний міст.

За минулу добу загинули семеро українських військовослужбовців. 25 було поранено.

За оперативною інформацією, ватажки незаконних збройних формувань проставляють в особистих документах громадян (паспорти, трудові книжки, медичні довідки, довідки з органів ЖКГ, тощо) печатки так званих «ДНР» і «ЛНР». Нагадуємо, що будь-які незаконні позначки в документах роблять їх недійсними.

За даними розвідки, активізувалися дії російської військової авіації поблизу кордонів з Україною. Так, на військовому аеродромі у м. Ростов-на-Дону зафіксовано неодноразові приземлення транспортних літаків Іл-76 з невідомим вантажем.

РФ нарощує бойовий потенціал своїх військово-повітряних сил на території окупованого Криму, незаконно використовуючи аеродромну мережу ЗС України. Реалізуються заходи з розширення системи базування ударно-штурмової авіації.

Свідченням цього є посилення російських десантно-штурмових частин вертольотами Мі-24 та військово-транспортними літаками Іл-76. Раніше, на початку січня, на військовому аеродромі неподалік Джанкоя було розміщено до 50 одиниць російських ударних вертольотів.

У складі морської авіації Чорноморського флоту РФ формується окремий полк безпілотних літальних апаратів. У ці дні морська авіація ЧФ РФ проводить навчально-бойові польоти з пуском реактивних снарядів на полігоні «Опук» (Керченський півострів, Автономна республіка Крим). Для забезпечення польотів задіяні всі аеродроми морської авіації, які наразі експлуатуються Чорноморським флотом РФ.

У зв’язку з розгортанням російської агресії проти України та терактом у м. Маріуполі учора під головуванням Президента України відбулося екстрене засідання РНБО. Петро Порошенко заявив, що Україна має беззаперечні докази підтримки терористів на Донбасі Російською Федерацією та її причетності до терористичного актув Маріуполі 24 січня.  

РНБО прийняла низку заходів для протидії російській загрозі та проявам підтримки тероризму на території України. Серед прийнятих рішень – Державне оборонне замовлення для забезпечення Збройних Сил України, Національної гвардії та інших військових формувань новою зброєю та військовою технікою, обов’язкове застосування на території України санкцій, запроваджених країнами-членами Європейського Союзу та США, звернення до Гаазького трибуналу щодо злочинів проти людяності, скоєних незаконними збройними формуваннями проти українських громадян, а також визнання «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями.

Влада і військове командування Маріуполя докладають зусиль до оборони міста та допомоги мирним мешканцям. Для допомоги постраждалим громадянам розгорнуто і функціонують у цілодобовому режимі оперативний штаб та 2 пункти обігріву, які забезпечені продуктами харчування, медикаментами та предметами першої необхідності.

Правоохоронці взяли під цілодобову охорону всі об’єкти Орджонікідзевського району міста, які зазнали пошкоджень після обстрілів бойовиками вранці 24 січня. Наряди міліції патрулюють всю територію і підтримують громадський порядок.

Також до Маріуполя учора вирушила робоча група представників Міністерства соціальної політики. Фахівці міністерства мають на місці терміново вирішувати питання щодо організації та надання місцевими центрами соціального захисту необхідної допомоги населенню.

Світ підтримує Україну і єднається проти російського агресора, засуджуючи теракт в Маріуполі. Державний секретар США Джон Керрі у телефонній розмові з міністром закордонних справ Росії Лавровим засудив обстріл сепаратистами міста Маріуполь, а також інші їхні атаки, що грубо порушують Мінські домовленості. Джон Керрі наголосив, що у випадку продовження таких атак, «ціна за такі дії» для Росії зростатиме.

Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес закликав ЄС посилити санкції проти Росії у зв’язку з подіями в Маріуполі.». На позачерговому засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС необхідно підтвердити нашу єдність і рішучість у приборканні агресора і його прихильників, що має означати і розгляд нових економічних санкцій».

Україна не залишає своїх героїв у біді. Минулої суботи з полону бандформування «ДНР» звільнено трьох захисників аеропорту «Донецьк».

Їх прізвища – Сергій Бойко, Володимир Предюк і Дмитро Костецький. Звільнення українських військовослужбовців відбулось за сприяння Центру звільнення полонених Збройних Сил України.

Триває робота з відновлення мирного життя на звільнених територіях. У місті Красний Лиман під час проведення обшуку в будинку лісника правохоронці виявили та вилучили гранатомет РПГ-26, шість ручних гранат та 721 патрон до різної зброї.

Учора у м. Щастя Луганської області ремонтні бригади відновили електро, газо- і водопостачання. У більшості житлових будинків відновлено  теплопостачання. Теплоносій подано у 120 житлових будинків зі 170, які є у місті. Станом на 25 січня поки без тепла у Щасті 320 квартир. Наразі Мінрегіон здійснює цілодобовий моніторинг функціонування систем життєзабезпечення населених пунктів, що потерпають від обстрілів бойовиків та координацію відновлювальних робіт.

Учора офіцери групи цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України допомогли евакуювати дітей з села Трьохізбенка на Луганшині, яке упродовж кількох днів терористи постійно обстрілюють з установок «Град» та мінометів. Два останніх дні більшість часу двоє дітей – 10-річна дівчинка та 11-річний хлопчик разом з матір’ю провели у підвалі власного напівзруйнованого будинку. Цю родину військові розмістили у школі-інтернаті та передали постраждалим харчові продукти.

Триває ротація воїнів, які несуть службу на Сході України. У суботу, 24 січня черкащани зустріли 70 бійців ЗСУ, які у рамках ротації повернулися із зони проведення АТО. Бійці забезпечували захист кордонів та займалися знищенням розвідувально-диверсійних груп. 

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих побратимів. Водночас до зони проведення АТО відправилися бійці спецбатальйону МВС «Чернігів». Правоохоронці вирушили на зміну своїм побратимам в Станицю Луганську, де боронитимуть рубежі України, адже від цього н.п. до кордону з РФ – 7 км, і 10 – до Луганська.

Міжнародна спільнота надає гуманітарну допомогу Україні. В пункті пропуску «Нові Яриловичі», що в Чернігівській області, оформлено 2 вантажівки з гуманітарним вантажем. Транспортні засоби привезли з Естонії та Латвії намети, обігрівачі, кондиціонери, електрогенератори та ковдри для жителів східних областей України. Ще один автомобіль оформлений в пункті пропуску «Рава-Руська» Львівської області. В ній привезено медичне обладнання від Організації українських жінок у ім. Галини Дідик (Лондоні, Велика Британія)».

Про це повідомляється в понеділок на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів