Російські окупанти та їхні колаборанти не припиняють обстрілів попри домовленість припинити його (відео)

16:58 20 вересня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 20 вересня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 20 вересня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Про це повідомляється в суботу у «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.


Відео: Ukraine Crisis Media Center

Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони повідомляє сьогодні, 20 вересня, в «Зведених даних ІАЦ РНБО»

За підсумками чергових переговорів у Мінську 19 вересня узгоджено Меморандум про реалізацію Протоколу від 5 вересня Тристоронньої контактної групи, який містить наступні положення:

Двостороннє припинення вогню.

Припинення застосування зброї вважається загальним.

Зупинення підрозділів і військових формувань сторін на лінії їх зіткнення станом на 19 вересня.

Заборона застосування усіх видів озброєння та ведення наступальних дій.

Упродовж доби з моменту ухвалення Меморандуму відведення засобів ураження калібром понад 100 мм від лінії зіткнення на відстань не менше 15 км з кожної сторони, у т.ч. з населених пунктів, що дасть змогу створити зону припинення застосування зброї шириною не менше 30 км – Зони безпеки. При цьому усі артилерійські системи калібру понад 100 мм відводяться від лінії зіткнення на відстань їх максимальної дальності стрільби.

Заборона на розташування важкого озброєння і важкої техніки у визначеному районі.

Заборона на встановлення нових мінно-вибухових інженерних загороджень по кордонах Зони безпеки, зобов’язання щодо зняття раніше встановлених мінно-вибухових загороджень у Зоні безпеки.

Заборона з моменту ухвалення Меморандуму польотів бойової авіації та іноземних літальних апаратів за виключенням апаратів ОБСЄ над Зоною безпеки.

Розгортання протягом доби з моменту ухвалення Меморан-думу у зоні припинення застосування зброї моніторингової місії ОБСЄ у складі групи спостерігачів Організації. Вищевказану зону доцільно розподілити на сектори, кількість кордонів яких узгодити у ході підготовки до роботи моніторингової групи спостережної місії ОБСЄ.

Виведення усіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України за моніторингу ОБСЄ.

Військові дії в зоні конфлікту

На виконання мирного плану Президента України Збройні Сили України та силові підрозділи дотримуються режиму припинення вогню. Терористи та російські військові продовжують обстріли позицій сил АТО.

Протягом доби незаконні збройні формування здійснили обстріли блокпостів та позицій підрозділів ЗС України Донецької області – в районах н.п. Маріуполь, Нижня Кринка, Трудовське, Новоселівка, Піски, Новомихайлівка, Никишино, кургану Гостра Могила, Комишуваха, Гранітне, Красногорівка, Донецьке, Троїцьке, Рідкодуб, Водяне, Красноармійськ та аеропорт Донецька.

На Луганщині терористи обстріляли населені пункти Щастя, Станицю Луганську, Нижньотепле, Фрунзе, Міус, Центральний, Орлівське.

Вогнем у відповідь сили АТО знищили близько 20 терористів, 1 реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град» та 4 міномети.

Поблизу сіл Новоселівка і Путепровід на Донеччині терористи та російські військові обстріляли і намагилися захопити взводні опорні пункти сил АТО. Українські військові обидві атаки відбили.

Протягом доби внаслідок бойових дій 1 український військовий загинув, 7 – отримали поранення.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Згідно з оперативною інформацією, загальна кількість громадян України, які переселені з Автономної Республіки Крим та міста Севастополь до інших регіонів, складає 17 тис. 837 осіб, у тому числі 5 тис. 38 дітей, 1 тис. 264 інвалідів та осіб похилого віку. За добу переселено 43 особи, з них 15 дітей та 4 інваліди та особи похилого віку.

З району проведення АТО до інших регіонів переселено 238 тис. 235 осіб, у тому числі 79 тис. 242 дитини, 35 тис. 388 інвалідів та осіб похилого віку. За добу зареєстровано 4 тис. 620 переселенців.

Загальна кількість внутрішньопереміщених осіб з урахуванням переміщення з Криму в межах Донецької та Луганської областей, становить 282 тис. 309 осіб.

Сьогодні на кордоні районів проведення АТО функціонує 4 транзитні пункти для зустрічі внутрішньо переміщених осіб, а саме: у Донецькій області – в районі міст Красноармійськ та Маріуполь; у Луганській області – в районі міст Сватове та Лисичанськ.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України на звільнених від терористів териториях виявили та вилучили 187 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Усього з початку виконання робіт (з 6 липня 2014 року) виявлено та вилучено 18913 одиниць боєприпасів.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

19 вересня відбулося чергове засідання Ради Безпеки ООН, на якому Міністр закордонних справ Нідерландів Франс Тіммерманс зробив доповідь щодо попередніх результатів розслідування катастрофи Боїнгу-777 Малазійських авіаліній.

Звіт Ради Безпеки Нідерландів, яка координує розслідування міжнародної комісії від 9 вересня, базується на записах переговорів між пілотами і диспетчерами та записах бортових самописців. Відповідно до даних попереднього звіту, літак розвалився в повітрі через ураження великою кількістю високоенергетичних об’єктів.

Постійний представник Великої Британії при ООН Марк Лаялл Грант наголосив: «Російська Федерація несе величезну відповідальність за насильство на південному сході України, і вона також повинна відповісти на питання, пов’язані з аварією літака».

Марк Лаялл Грант вважає, що заяви російської сторони про нібито причетність до інциденту невпізнаного бойового літака Су-25, який може свідчити про провину України в аварії літака, не витримують жодної критики і є «повною фантастикою». «Ми знаємо, що літак рейсу МН17 зазнав катастрофи внаслідок потрапляння ракети класу «земля-повітря». Ми знаємо, що за секунди до втрати контакту було зафіксовано запуск ракети з території, яка контролювалася сепаратистами на південному сході України. Ми перехопили переговори сепаратистів, які говорили про те, що вони збили цивільний літак», – сказав він під час виступу на засіданні Радбезу ООН у п’ятницю.

Також Марк Лаялл Грант зазначив, що звинувачення на адресу голландської сторони з боку Росії у непрозорості та залежності комісії розслідування є безпідставними.

У ході засідання РБ ООН постійний представник США в ООН Саманта Пауер закликала РФ вивести війська з України та припинити підтримку незаконних збройних формувань, що діють на сході України. Також вона вказала на необхідність звільнення сторонами всіх полонених, закриття кордону та його передачі під контроль української влади. Окремо Саманта Пауер наголосила на необхідності створення на сході України сприятливих умов для роботи моніторингової місії ОБСЄ.

Глава МЗС Австралії Джулія Бішоп на засіданні Ради безпеки ООН у п’ятницю заявила: «Ситуація на сході України погіршилася через підтримку з боку Росії озброєних сепаратистських груп. Ця підтримка триває, і її необхідно зупинити».

Про це повідомляється в суботу на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів