Російські окупанти активізували обстріли позицій українських силовиків і диверсії та провокації, – РНБО

13:10 16 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Про це повідомляється у вівторок у «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.

Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України повідомляє, сьогодні, 16 вересня, в «Зведених даних ІАЦ РНБО»:

«Ситуація в зоні АТО

Діяльність силових підрозділів України спрямована на реалізацію режиму припинення вогню, який встановлено з 18:00 05 вересня 2014 р. Натомість з боку терористів та російських військових активізувалися обстріли позицій сил АТО, диверсійні та провокаційні дії. Про це наголосив сьогодні речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко на традиційному щоденному брифінгу.

У Донецькій області обстрілів зазнали Авдіївка, Жданівка, Нижня Кринка, Тоненьке, Славне, Попасне, Оленівка, Майорське, Верхньоторецьке, Дебальцеве, Малоорлівка, Мар’їнка, Комишуваха, Криничне, Путепровід, Гранітне, Рідкодуб, аеропорт Донецьк, курган Гостра Могила. У Луганській області – Станиця Луганська, Донецький, Міус, Центральний, Щастя, Чорнухіне, Золоте.

Найбільшу активність ворог проявляє на Донецькому та Луганському напрямах. Терористи намагаються відтіснити українські підрозділи з позицій у районі Донецька, Авдіївки, Дебальцевого та Щастя.

Протягом доби незаконні збройні формування розпочали патрулювання мобільними групами 2-кілометрової ділянки траси між Горлівкою та Пантелеймонівкою та встановили блок-пости на околицях селища. Терористи  завдали ударів на напрямках Кіровське, Жданівка, Верхня Кринка.

Усі атаки було відбито, ворог зазнав втрат. За даними розвідки, на Маріупольському напрямку російських військовослужбовців – етнічних слов’ян замінюють на представників інших національностей, оскільки перші відмовляються воювати з українцями.

Збройні сили Росії продовжують ведення повітряної розвідки позицій сил АТО за допомогою безпілотників. Так, упродовж минулої доби прикордонники двічі зафіксували безпілотні літальні апарати: в районі Маріуполя та на ділянці відділу прикордонної служби «Кучурган», що на кордоні з Придністров’ям.

Міжвідомчий центр, що діє під егідою СБУ, на виконання Мирного плану Президента України докладає максимальних зусиль для звільнення заручників. Учора, після тривалих та напружених переговорів терористи звільнили 5 прикордонників, які були захоплені під час боїв під Новоазовськом 25 серпня, 3 військових ЗС України та 4 військових Національної гвардії. Військовослужбовців доставлено у безпечне місце та надано психологічну допомогу.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

У Донецьку терористи та російські військові продовжують захоплювати адміністративні будівлі. Так, вчора терористи захопили спорткомплекс «Олімпійський», будинок господарського суду Донецької області та будівлі консульств Республіки Польща та Чеської республіки.

Бойовики так званої ЛНР намагаються перевести Луганськ на «російські стандарти». Так, у навчальних закладах терористи забороняють викладання історії України, української мови та літератури.

Представники самопроголошеної «нової влади» вимагають замінити всю інформацію на учбових стендах, що написана українською мовою, – на російську. Незважаючи на це у школах продовжують користуються підручниками, виданими в Україні. Крім того, терористи примушують співробітників державних установ міста вивчати закони РФ.

За час бойових дій на Донбасі, незважаючи на небезпеку, енергетики Донеччини повернули світло 550 тисячам помешкань у 100 населених пунктах Донецької області. Наразі знеструмленими залишаються ще 200 тисяч житлових об’єктів Донецької області. Після зменшення обстрілів у вересні щоденно відновлюється електропостачання від 10 до 30 населених пунктів.

Протягом останньої доби на звільнених територіях піротехнічні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій виявили та вилучили 101 одиницю боєприпасів та вибухонебезпечних предметів. Всього перевірено 6,2 га територій та 3 адміністративні будівлі. Усього з початку виконання робіт з розмінування, а саме з 6 липня, виявлено та знешкоджено 18374 боєприпаси: 2166 артилерійських снарядів, 1308 мінометних мін, 1896 бойових гранат та мін, 360 реактивних боєприпасів та 12644 інших вибухонебезпечних предмети.

Реакція міжнародної спільноти на події в Україні

Канцлер Німеччини Ангела Меркель в телефонній розмові з Президентом Росії Володимиром Путіним заявила, що відведення російських військ з території України і укріплення кордонів є ключовим у вирішенні конфлікту на Донбасі.

Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу під час телефонної розмови з Президентом РФ Володимиром Путіним наголосив на необхідності повного виконання усіх пунктів Мінських домовленостей. Це дозволить вирішити конфлікт мирним шляхом, зберігаючи повагу до суверенітету та територіальної цілісності України.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен наголосив на важливості політичного врегулювання ситуації в Україні, підкресливши наміри Альянсу тримати відчиненими двері для нових членів, а також вказав на відсутність у третіх країн права вето на розширення НАТО.

Представник ЄС Майя Косьянчич заявила, що перетин 13-14 вересня українського кордону російським так званим гуманітарним конвоєм без проходження відповідних, передбачених законодавством процедур, свідчить про порушення фундаментальних принципів міжнародного права та суверенітету України.

Представник Державного департаменту США Марі Харф заявила, що нещодавні атаки сепаратистів на позиції українських військ, які відбулися біля Донецька та аеропорту минулими вихідними та обстріл спостерігачів ОБСЄ є порушенням Мінських домовленостей, досягнутих 5 вересня.

Крім того, Марі Харф заявила, що Сполучені Штати не визнають легітимності та результати так званих регіональних виборів у Криму. Позиція США щодо Криму є однозначною: Крим залишається невід’ємною частиною України.

У заяві від 15 вересня Європейський Союз наголосив, що й надалі засуджує незаконну анексію АР Крим та м. Севастополь Російською Федерацією та не визнає її. Окрім цього, ЄС не визнає легітимності проведення так званих місцевих виборів в Криму та Севастополі».

Про це повідомляється у вівторок на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів