Російська правозахисник закликала у Львові Україну навести порядок на Донбасі

19:45 22 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Галина Терещук / «Радіо Свобода»

Олена Васильєва стверджувала в середу: «Насправді російськомовне населення України каже, що їх не треба рятувати, бо куди приходять російські війська, туди приходять смерть і хвороби».

«Не можна вірити президентові Росії Путіну», – заявила у Львові російська правозахисниця Олена Васильєва, засновниця групи «Вантаж-200 з України в Росію». «Ні на які перемир’я і замороження військового конфлікту на Донбасі Путін не піде, лише російський народ може зупинити кровопролиття, –переконана правозахисниця. – А достукатись до сердець росіянок можуть лише українські матері».

Правозахисниця Олена Васильєва другий місяць поспіль їздить українськими містами і селами з місією миру. У Львові вона вперше. Жінці  соромно за Росію.

Сьогодні вона схилила голову перед домовиною загиблого львів’янина. Васильєва вражена, як українці  гідно проводжають в останню путь українських героїв. Натомість у Росії рідні не мають можливості належно попрощатися з сином чи чоловіком.

Олена Васильєва допомагає російським матерям, які втратили синів у зоні бойових дій в Україні. Правозахисниця каже, що втрати з російського боку суттєво більші, аніж з українського. За її даними, які не підтверджені з незалежних джерел, у зоні бойових дій на території України загинули близько 4500 російських військових.

«А тіла скількох просто обливають бензином і спалюють, бо вони розкладаються… Наших хлопців ховають у Росії як псів. Російські жінки в істериці, вони протестують біля військових частин. Я створила цю групу «Вантаж-200», щоб розбудити російських матерів. Але я здивувалась, що своєю роботою вплинула не лише на матерів, але й офіцерів, які вважають, що війну потрібно припинити, вони відмовляються їхати, зумисно виводять з ладу техніку, вони не можуть пережити втрати своїх солдат», – розповідає Олена Васильєва.

«Російських військових переконали, що вони їдуть в Україну рятувати російськомовне населення від бандерівців. Насправді російськомовне населення України каже, що їх не треба рятувати, бо куди приходять російські війська, туди приходять смерть і хвороби. Російська зомбо-пропаганда вбиває у голови росіянам, що «України немає, що тут живуть жидо-бандерівці, що тут їдять дітей…» – додає вона.

Жити у Росії незомбованим – небезпечно 

Російська правозахисниця каже, що Україна програла інформаційну війну Росії, тому що українці гуманні, високоосвічені і викладають у соціальних мережах ролики, як українські бійці читають поезію, допомагають людям.  Натомість російські канали зомбують людей роликами про кров, катування, жорстокість українців. Вона попросила українських матерів, чиї сини загинули чи перебувають у полоні, звертатись до російських жінок у відеороликах проти війни. Бо лише так можна вплинути на людей, щоб ті прокинулись від брехні Кремля.

«Я бачила ролик, як дівчинка російською мовою розповідає, як вона живе у підвалі, як по них стріляють російські війська. І цей ролик більше у Росії зробить, бо вплине на людей. У Росії настільки сильна цензура, що прямий ефір був ще у 2002 році. Цензура нічого не пропустить. Але коли починаєш не за їхніми правилами, як я, мене Міноборони почало тролити, наводити мої слова. А росіяни вже знають, якщо когось «мочать», то треба прислухатись до її слів», – зауважує правозахисниця.

За словами Олени Васильєвої, вірити у перемир’я Путіна не можна. Бо коли Путін просить якусь перерву – це слід розцінювати як підготовку до чогось небезпечного.

«До тих пір, допоки там «ДНР» – цих терористів – звідти не викинуть, там нічого доброго не буде. Якщо Путін захоче Донбас зробити «Придністров’ям», він не зупиниться. Тут може бути розмова лише одна – Україна мусить навести порядок на своїй території без жодної зупинки. Це, насправді, невелика територія. Вже стільки людей загинуло. За час перемир’я 1600 російських військових і близько 1000 українських загинули, це не перемир’я, а була повноцінна війна. Все це дуже складно, слід залучати народну дипломатію, викладати відео російською мовою», – вважає правозахисниця.

Повертатись Олені Васильєвій у Росію зараз небезпечно. Хоча там залишилась її родина. Жінка знає, що її арештують або ж можуть вбити. Наразі вона буде в Україні, шукатиме надалі місця поховань, щоб допомагати матерям знайти тіла їхніх синів.

Вона переконана, що лише самі росіяни можуть змінити ситуацію. І вірить, що громадяни Росії не витримають брехні, економічної і соціальної скрути, а у листопаді  на російських матерів очікує справжній шок, коли зі строкової служби не повернуться їхні сини.

Групу «Вантаж-200» у соціальних мережах російської правозахисниці підтримують тисячі росіян. Щодня Олена Васильєва отримує сотні листів від матерів, які розшукують своїх синів. А це дає їй віру в те, що у росіян колись увірветься терпець.

Про це повідомила в сьогоднішній публікації «Вірити у перемир’я від Путіна не можна, – російська правозахисниця Олена Васильєва» кореспондент «Радіо Свобода» Галина Терещук.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів