Радянсько-німецькі нагороди часів Другої світової у Львові продають за 150-300 гривень

16:57 3 вересня 2013 р.

Фото до новини

За 50 гривень можна купити депутатський значок і шанс їздити безкоштовно у міському транспорті

Учора радіо «Свобода» повідомило про чергову серію продажів шкільних зошитів  «Контраверсійні лідери» із зображенням Володимира Леніна, Йосипа Сталіна, Фіделя Кастро, Мао Цзе Дуна, Че Гевари тощо.  Такий випадок із шкільним приладдям збурив громадськість, але чому ніхто не помічає того, що посеред  Львова продають і комуністичних вождів, і символіку, і воєнні відзнаки тоталітарних режимів, і ще ряд цікавих речей…

Чавунний Сталін за 250 гривень.

Вернісаж позиціонують насамперед як мистецький ринок,, де ремісники продають свій крам: вишиванки, біжутерію, картини  і так далі. Напевно, для контрасту чи рівноваги політичних поглядів поруч із національними костюмами продають барельєфи комуністичних вождів СРСР, а саме Леніна й Сталіна.

Отримати такий сувенір можна за 250-300 гривень. Про походження цих предметів продавці говорять просто: люди принесли.
На книжковому ринку біля пам’ятника Івану Федорову теж натрапила на Леніна. Щоправда, цей вже коштував 200 гривень. Продавець зізнався, що купив зображення вождя у Києві на 50 гривень менше, але мусить якось заробити на життя, тому й продає у Львові дорожче.

Купити відвагу за 300 гривень

Спогади про екс-СРСР лише вождями не завершуються. Майже у кожного, хто продає антикваріат на цих двох базарчиках, можна знайти медалі, відзнаки чи ордени радянської епохи.

Один чоловік на вернісажі запропонував мені отримати орден Червоної зірки за 250 гривень. Коли я запитала, звідки він у нього, той божився, що це йому звичайні люди принесли, а не чорні археологи. Чоловік, який випадково опинився поруч мене, розповів,що його дід теж отримав цю нагороду. Різниця лише у тому, що солдат Другої світової війни двічі горів у танку. А я могла лише викласти кілька сотень гривень з гаманця…

Знайшла я цей орден і у спеціалізованому антикварному магазині неподалік Преображенської церкви на Краківській. Там він виявився трохи дорожчим – 300 гривень. Нагороду, за словами торговця, теж «принесли люди». Хто  саме – не уточнив. Але мені його показали лише за особливим проханням. На вітрині Червоної зірки не було. Продавець дістав її з шафи.
Одну з найпрестижніших радянських нагород  - медаль «За відвагу» - мені запропонували за три сотні гривень. Дозволили навіть сфотографувати, коли сказала, що хочу показати колекціонерові. Ця нагорода є однією з наймасовіших.

Не бракує нагород і біля пам’ятника Федорову. Проте тут представлені трохи дешевші екземпляри. На моє вже традиційне питання, звідки все це взялося, продавець відповів напівжартома: «Не скажу. Можливо, ви з СБУ і хочете мене заарештувати?».

А от німецьких нагород часів Другої світової війни - зовсім мало. Зустріла лише одного чоловіка на вернісажі, який мав такі медалі. Ціни трохи вищі за радянські – починаються від 150 гривень. Більший вибір можна знайти в одному з антикварних магазинів на вулиці Лесі Українки, власник якого німець.

Депутат за купюру з Грушевським

Цей же пан, що так боїться Служби безпеки України, запропонував мені стати… депутатом міської ради. Всього за півсотні гривень. Мене просто переповнювала цікавість, щодо походження значка, але чоловік усміхнувся: «Беріть. Будете у транспорті безкоштовно їздити».

І так у Львові на очах у перехожих торгують чиїмсь життям, подвигом, здоров’ям і трагічною історією. А от у Литві кілька років тому суд згідно із законом оштрафував на 140 євро жінку, що торгувала радянської символікою у Вільнюсі.


Марта Кобринович,

спеціально для "Щоденного Львова".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів